OKEx Naik taraf TestEk OKExChain ke V0.11.0

Semua yang perlu anda ketahui mengenai peningkatan testnet OKExChain terkini

OKExChain dijadualkan untuk meningkatkan testnetnya ke V0.11.0 pada ketinggian blok 9460000, yang akan berlangsung antara 7:00 pagi UTC dan 10:00 pagi UTC pada 26 Ogos 2020.

Ciri-ciri baru OKExChain testnet

Selepas peningkatan, testnet OKExChain akan berulang ke V0.11.0, dan id okexchain akan menjadi okexchain-testnet1.

Peningkatan terkini menyokong OpenDEX-Desktop v0.0.2 dan memperkenalkan pemberitahuan push untuk nod tempatan. Melalui modul analisis data, pengguna dapat menerima pemberitahuan mengenai berita pasaran, petunjuk analisis teknikal (seperti K-line) dan catatan transaksi. Modul ini membolehkan pengguna desktop mengakses maklumat pasaran terkini tanpa bergantung pada pelayan terpusat.

Untuk maklumat terperinci mengenai perkembangan pada OKExChain v0.11.0 dan OpenDEX, sila rujuk Laporan Bulanan OKExChain untuk bulan Julai.

Apa itu OpenDEX?

OpenDEX adalah aplikasi kewangan terdesentralisasi pertama OKExChain. Dengan visi untuk membolehkan semua orang membuat pertukaran desentralisasi mereka sendiri, OpenDEX bertujuan untuk mewujudkan ekosistem DEX tanpa pelayan terpusat.

Terdapat dua model operasi di antara pertukaran cryptocurrency:

  • Model berdasarkan petikan
  • Model padanan pesanan

Model berdasarkan petikan mempunyai kecairan yang lebih baik. Namun, tidak ada mekanisme penemuan harga, dan pembuat pasaran perlu menanggung risiko pasar sepihak.

Pasaran satu sisi merujuk kepada situasi di mana pembuat pasaran hanya memetik harga tawaran atau permintaan aset tersebut. Untuk mengurangkan risiko pasaran satu sisi, pembuat pasaran mengenakan spread yang lebih luas antara harga bid dan ask. Contoh model pembuatan pasaran adalah ketika bank memberikan perkhidmatan pertukaran mata wang fiat.

Model pencocokan pesanan, sebaliknya, memfasilitasi mekanisme penemuan harga, kerana ia menunjukkan semua pesanan dari pembeli dan penjual dalam buku pesanan. Namun, tidak ada jaminan bahawa pesanan yang ditampilkan ini akan dilaksanakan. Jadi, dalam hal pasar satu sisi, pesanan cenderung tidak sesuai dan dilaksanakan berdasarkan model padanan pesanan.

Pertukaran cryptocurrency menggunakan model pemadanan pesanan dan menggunakan buku pesanan untuk menyenaraikan semua pesanan jual beli yang tersedia. Sebaliknya, pasukan projek itu sendiri berfungsi sebagai pembuat pasaran untuk menyediakan kecairan untuk token mereka dan meningkatkan pengalaman perdagangan pengguna.

Walaupun beberapa pertukaran terdesentralisasi cuba menerapkan model pemadanan pesanan dalam perniagaan perdagangan mereka, penggunaan pengguna dibatasi kerana dua sebab:

  1. DEX perlu ditingkatkan dari segi skalabilitas dan keselamatan untuk menggunakan model padanan pesanan. Untuk melakukannya, beberapa DEX yang dibina di Ethereum menggunakan penyelesaian skalabiliti Layer 2.
  2. Model pemadanan pesanan memerlukan pembuat pasaran untuk memberikan kecairan dan mengurangkan risiko turun naik harga bagi peniaga. Pembuat pasaran automatik, seperti Uniswap, adalah contoh bagaimana meningkatkan penggunaan pemadanan pesanan di antara DEX.

OpenDEX yang dibina berdasarkan OKExChain bertujuan untuk meningkatkan skalabiliti dan keselamatan DEX. The "Pengendali DEX" digunakan untuk memberi insentif kepada pasukan projek untuk menyediakan kecairan bagi pasangan perdagangannya sendiri dan mengurangkan risiko turun naik harga bagi peniaga.

OKExChain menggunakan Sistem Fail InterPlanetary dan Perkhidmatan Nama Ethereum untuk bergerak menuju desentralisasi. Selain itu, OKExChain menyediakan versi desktop dan antara muka pengguna untuk OpenDEX untuk membantu pasukan projek dan pengguna untuk berdagang di OpenDEX. Alat ini membantu pasukan projek menggunakan DEX mereka sendiri, serta mengeluarkan dan menguruskan token perdagangan tanpa bergantung pada pihak terpusat.

Apa tugas pengesah OKExChain?

Pengesah dapat dihukum jika mereka mendua tandatangan ketika menaikkan simpul konsensus. Sebelum pengaktifan menaikkan simpul konsensus, pengesah perlu mengesahkan versi perisian mereka dan hash fail genesis.

Sekiranya pengesah telah mengesan kesalahan semasa pengaktifan peningkatan rangkaian, disarankan untuk memperbaiki kesalahan hanya setelah peningkatan jaringan diaktifkan. Sekiranya rangkaian digantung dan fail genesis yang digunakan berbeza dari yang anda harapkan, sila dapatkan nasihat daripada pembangun utama di kami Komuniti Telegram sebelum menetapkan semula pengesahan.

Sebelum mengeksport testnet v0.10.10, disarankan agar pengesah mengambil snapshot lengkap mengenai status testnet. Gambar boleh diambil dengan membuat fail sandaran untuk direktori okexchaincli dan okexchain.

Sekiranya peningkatan rangkaian tidak berjaya, pengesah perlu mengembalikan status testnet OKExChain mereka ke v0.10.10, dengan snapshot menangkap keadaan terkini sebelum peningkatan. Setelah memulihkan status testnet OKExChain, pengesah dapat mengaktifkan semula kata sepakat mereka lagi.

Untuk perinciannya, ikuti garis panduan peningkatan rangkaian yang diterbitkan oleh OKExChain Wiki di sini.

Bagaimana dompet, penyekat penyemak imbas dan penyedia perkhidmatan lain dapat menyokong peningkatan rangkaian?

Pengguna dalam aplikasi mungkin mengalami gangguan perkhidmatan yang singkat. Tempoh pemadaman bergantung pada aplikasi yang digunakan. Untuk memberikan pengalaman pengguna yang kukuh, penyedia perkhidmatan harus menggunakan prosedur operasi yang sesuai dan mengetahui kemungkinan serangan phishing.

Sila rujuk saluran rasmi OKExChain, yang disenaraikan di bawah, untuk maklumat terkini dan tepat.

OKExChain GitHub: https://github.com/okex/okexchain

Blog OKExChain: https://www.okex.com/academy/en/category/okexchain-en/ecology-construction-en

Kumpulan Telegram OKExChain: https://t.me/okexchaintech

Sekiranya anda mempunyai keraguan mengenai langkah-langkah peningkatan rangkaian dan kebolehpercayaan maklumat, sila tunggu arahan dari saluran rasmi OKExChain sebelum mengambil tindakan. Jangan berikan kata laluan 12 digit anda kepada pentadbir, laman web atau perisian tidak rasmi mana pun.

Mengenai OKExChain

Komuniti Teknikal OKExChain: https://t.me/okexchaintech

Web Rasmi OKExChain: https://okex.me/okexchain

OKEx DEX: https://okex.me/dex-test

Menuntut TOKT: https://okex.me/drawdex

Dokumen OKExChain: https://okexchain-docs.readthedocs.io/en/latest/

OIP (Cadangan Peningkatan OKExChain): https://oips.readthedocs.io/en/latest/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me