Mingguan Teknikal: Tahan ulat jika anda ingin berkenalan dengan rama-rama

Pengambilan Utama

 • Bitcoin mungkin memerlukan penggabungan lebih lanjut dalam jangka pendek, sementara tanda menunjukkan kenaikan jangka panjang di pasaran.
 • Sentimen terutama positif selepas separuh walaupun tindakan harga selepas separuh boleh mengecewakan
 • Altcoin utama ditetapkan untuk menguji tahap rintangan utama; namun, penutup pertengahan / kecil mungkin menghadapi tekanan jual yang lebih tinggi.

Gambaran Keseluruhan Pasaran

Pasaran cryptocurrency berada pada tahap merah pada pagi hari Selasa di Asia, kerana pasangan perdagangan utama gagal menembusi tahap rintangan utama. Tahap psikologi 10000 untuk BTCUSDT kekal ketara, sementara 220 tahap untuk ETHUSDT masih tidak rosak. Dengan bahagian yang berjaya diserahkan, pasaran nampaknya terus mencari fokus seterusnya, sementara pasangan utama mungkin memerlukan penyatuan lebih lanjut sebelum memulakan tren baru.

Walaupun tindakan harga baru-baru ini mungkin mengecewakan sesetengah peniaga, data menunjukkan bahawa minat pelabur dalam cryptocurrency sebagai kelas aset tetap tinggi. Indeks Sentimen Crypto Asset Classe Sentix dicapai tertinggi sepanjang masa sejurus selepas pembelahan bitcoin berlaku. Manfred Hubner, Pengarah Urusan di Sentix, percaya bahawa pembacaan tersebut mencerminkan bahawa pasaran telah menyaksikan banyak spekulasi jangka pendek yang didorong separuh. Dengan minat pelabur yang semakin meningkat dalam bitcoin, Hubner berpendapat ia boleh menghasilkan peluang harga dalam jangka masa sederhana. Walau bagaimanapun, Indeks yang lebih tinggi juga menunjukkan bahawa harganya mungkin memerlukan penyatuan baru dalam jangka pendek.

Gambar 1: Indeks Sentimen Kelas Aset Crypto Asset

Gambar 2: Baki BTC di Bursa

Selain itu, data dalam rantai juga dapat menyokong pandangan positif jangka panjang. Data dari Glassnode menunjukkan bahawa terdapat aliran keluar BTC yang ketara dari bursa, dan baki keseluruhan BTC di bursa hampir mencapai tahap rendah satu tahun baru.

Glassnode menjelaskan bahawa ikan paus dapat menarik balik pegangan mereka ke dalam dompet dingin (bullish jangka panjang), yang boleh menjadi salah satu sebab penurunan keseimbangan. Walau bagaimanapun, pengurangan keseimbangan juga dapat memberi kesan bahawa pelabur mungkin kecewa dengan tindakan harga selepas separuh.

Di tempat lain, altcoin terkemuka diniagakan sekitar 2% hingga 4% lebih rendah pada sesi, dengan XRP memberikan nilai 2.6%, sementara EOS dan NEO turun sekitar 4%. THETA telah melambung hampir tinggi satu tahun menjelang pelancaran Mainnet 2.0. DAN LAIN-LAIN pemerhati mungkin ingin memerhatikan garpu keras Phoenix, yang dijangka akan berlaku pada awal bulan Jun.

Analisis Harga

BTCUSDT – Salib emas dalam membuat tetapi kehilangan momentum?

 • BTCUSDT melukis gambar bercampur ketika pasangan terus menyatukan pada pegangan bawah hingga pertengahan 9000.
 • Salib emas nampaknya dibuat, dengan rata-rata bergerak 50 hari meningkat di atas purata bergerak 200 hari dalam beberapa hari mendatang. Walaupun banyak pedagang mungkin mengharapkan kenaikan harga jangka pendek setelah salib emas disahkan, kami tidak melihat peningkatan yang sama dalam jumlah perdagangan.
 • Sebaliknya, RSI telah menghasilkan beberapa tahap tertinggi setiap hari dalam dua minggu terakhir. Kami menganggap ini adalah petunjuk kuat bahawa harganya mungkin sesuai.
 • Pada masa penulisan, pasangan mata wang ini masih diperdagangkan di atas tahap rintangan trendline satu tahun. Kami percaya bahawa garis trend boleh menjadi sesuatu yang harus diberi tumpuan oleh peniaga minggu ini, iaitu sekitar 9100 hingga 9200. Penembusan kawasan ini dapat mempercepat pembetulan jangka pendek ke kawasan 9000.
 • Tingkat atas yang boleh ditonton hampir mendekati 9800, yang sepertinya tetap menjadi salah satu kawasan perlawanan utama.

Gambar 3: Carta Harian BTCUSDT

ETHUSDT – Bulls akan menghadapi rintangan utama

 • ETHUSDT telah berjaya ditutup di atas tahap 200 selama tiga hari berturut-turut, dan pasangan ini tidak lama lagi dapat menguji tahap tertinggi 30 April pada 227.23.
 • Momentum juga nampaknya dapat menyokong kenaikan harga di sini, dengan MACD akan menghasilkan crossover bullish, dan osilator utama menghasilkan bullish yang keluar dari trend baru-baru ini.
 • Selain itu, penekanan band Bollinger mungkin menunjukkan bahawa turun naik harga dapat meningkat tidak lama lagi, dan dapat membuat breakout segera terjadi.
 • Tahap untuk ditonton: 227, 205.

Gambar 4: Carta Harian ETHUSDT

ADAUSDT – Perbezaan bearish semakin banyak bukti

 • Dalam edisi terakhir Mingguan Teknikal, kami membuat liputan ADAUSDT dan percaya bahawa perhimpunan hampir habis. Kami mahu mengekalkan pandangan menurun ADAUSDT minggu ini.
 • Salah satu sebabnya ialah kita melihat petunjuk momentum tidak bersetuju dengan harganya. Dengan RSI telah menghasilkan perbezaan bearish tiga kali ganda, dan indikator MOM telah membentuk dua tahap tertinggi yang lebih rendah.
 • Selain itu, tekanan kumpulan Bollinger menunjukkan bahawa tempoh turun naik yang rendah mungkin akan segera berakhir, dan wajar untuk menjangkakan pelarian.
 • Tahap untuk ditonton: 0.047.

Gambar 5: Carta Harian ADAUSDT

THETAUSDT – Rali momentum berterusan sehingga peningkatan rangkaian?

 • THETAUSDT telah menjadi salah satu altcoin berprestasi terbaik. Pasangan ini mencatat kenaikan 130% dalam 30 hari terakhir. Kami yakin prestasi yang kuat kebanyakannya disebabkan oleh yang akan datang Peningkatan Mainnet 2.0.
 • Persoalannya, buat masa ini, adakah peniaga akan melakukannya "menjual hakikat" setelah peningkatan dilaksanakan.
 • Ketika peningkatan semakin hampir, tanda-tanda awal menunjukkan bahawa rali semasa mungkin telah kehilangan momentum. Dengan RSI dan MOM kedua-duanya menghasilkan beberapa tahap tinggi yang lebih rendah.
 • Walaupun MACD tetap positif, kami percaya bahawa peniaga harus berhati-hati ketika membuka posisi baru pada pasangan ini. Sekiranya pedagang sudah memiliki posisi, mereka mungkin mempertimbangkan untuk mencari strategi keluar.

Gambar 6: Carta Harian THETAUSDT

Pengarang: Cyrus Ip

Penganalisis Penyelidikan, OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

0a5 d3a 406 90a 2a6 e9d 65e