Perintah ‘Go After Bitcoin’ Trump, Kerugian Ebang dan Pengunduran Diri Wirecard: Crypto News of the Week

Berita gambar Minggu

OKEx Insights membentangkan lima berita kripto teratas dalam seminggu yang lalu.

Komen yang baru diumumkan menguatkan sikap anti-Bitcoin Trump

Presiden A.S. Donald Trump secara khusus mengarahkan Setiausaha Perbendaharaan Steven Mnuchin untuk “mengejar” Bitcoin, menurut buku yang akan datang oleh bekas kakitangan Trump, John Bolton yang bertajuk The Room Where It Happened.

Seperti yang dilaporkan oleh pihak Pemeriksa Washington – yang menerima salinan memoir yang akan segera diterbitkan – Trump membuat komen itu kepada Mnuchin pada Mei 2018 dalam perbualan mengenai tarif dan sekatan ke atas China, dengan menyatakan: "Jangan menjadi perunding perdagangan. Ikuti Bitcoin [untuk penipuan]."

Pengambilan utama

 • Komen yang dilaporkan oleh Trump datang pada saat harga Bitcoin mengumpulkan 33% yang mengagumkan – walaupun perhimpunan itu tidak lama. Cryptocurrency terkemuka akan melihat harganya turun dengan ketara pada Q4 2018.
 • Komen itu juga muncul ketika spekulasi mengenai bagaimana A.S. mengatur cryptocurrency telah mencapai tahap demam.
 • Selanjutnya, komen Trump yang baru diturunkan menguatkannya sikap yang sudah mapan terhadap Bitcoin.

https://twitter.com/realdonaldtrump/status/1149472282584072192?lang=en

Bekas ketua CFTC mendakwa XRP bukan keselamatan

XRP bukanlah keselamatan – sekurang-kurangnya, menurut bekas ketua Christopher Giancarlo dari CFTC, salah satu pengawal selia kewangan A.S..

Pendapat dari ketua pengawal selia pasaran derivatif A.S. lewat melalui op-ed yang ditulis bersama bersama Conrad Bahlke, rakan sekerjanya di firma guaman Willkie Farr & Gallagher. Artikel tersebut menyatakan bahawa cryptocurrency Ripple bukan merupakan kontrak pelaburan dan tidak termasuk dalam Uji Howey yang digunakan oleh SEC, pengawal selia sekuriti A.S..

“[XPR] tidak boleh menjadi kontrak pelaburan kerana tidak ada kontrak atau pengaturan untuk membicarakan antara Ripple dan mayoritas pemegang XRP. Sebaliknya, kontrak yang telah dimeterai oleh Ripple secara eksplisit tidak termasuk pemegang XRP umum sebagai benefisiari pihak ketiga."

Namun, harus diingatkan bahawa Willkie adalah penasihat kepada Ripple dan menerima “maklumat fakta tertentu” untuk menyokong tuntutan pengarang.

Pengambilan utama

 • Perbincangan mengenai status XRP sebagai keselamatan jauh dari baru dan keputusan dari pihak berkuasa telah lama ditangguhkan.
 • Pendapat Giancarlo dapat memberikan gambaran mengenai bagaimana pengawal selia semasa melihat aset crypto Ripple.

Sebilangan besar bitcoin yang ada dipegang sebagai pelaburan jangka panjang

Sebahagian besar daripada 18.6 juta bitcoin yang ada pada masa ini disimpan dalam jangka panjang, menurut laporan baru dari firma analisis blockchain Chainalysis.

Lebih khusus lagi, kurang daripada 20% daripada jumlah bekalan bitcoin yang tertunggak digunakan untuk perdagangan.

Tambahan pula, tambahan 20% bitcoin yang dicincang dianggap “hilang”, kerana ia tidak dipindahkan dalam lima tahun atau lebih – melalui, seperti yang baru kita pelajari, ini sebenarnya mungkin jangka panjang "penjahat."

Pengambilan utama

 • Oleh kerana jumlah bitcoin yang ada menjadi semakin sukar, bekalan bitcoin yang banyak ditahan dalam jangka masa panjang boleh menjadi sumber mudah tunai yang penting.
 • Sebilangan besar bitcoin yang ada hari ini dipegang oleh individu atau pihak yang tidak pernah menjual lebih dari hold pegangan mereka – yang bermaksud, kebanyakan bitcoin dimiliki oleh penjahat.

Pengilang pelombong Bitcoin Ebang menanggung kerugian $ 2.5 juta

Ebang, pengeluar perkakasan perlombongan Bitcoin terkemuka di China, telah mengalami kerugian bersih $ 2.5 juta pada Q1 2020.

Berita datang melalui pendedahan kewangan rasmi disiarkan minggu ini dalam kemas kini prospektus IPO dengan SEC.

Pengambilan utama

 • Penyataan yang menggambarkan kerugian bersih Ebang menunjukkan bahawa syarikat itu lebih dekat untuk menjadi pengeluar pelombong bitcoin kedua yang diperdagangkan secara terbuka di bursa Nasdaq, selepas Canaan.
 • Kerugian bersih Ebang berikutan harga saham Canaan turun dari harga awal $ 9 per saham ke paras rendah baru-baru ini $ 2.

Ketua Pegawai Eksekutif Wirecard mengundurkan diri berikutan kehilangan wang tunai € 1.9 bilion

Satu hari selepas berita itu dikeluarkan Wirecard kehilangan wang tunai € 1.9 bilion, ketua eksekutif pemproses pembayaran Jerman, Markus Braun, meletak jawatan.

James Freis, ketua pegawai pematuhan syarikat yang dipekerjakan pada hari Khamis, akan mengambil alih jawatan CEO sementara.

Dana Wirecard yang salah meletakkan para pelabur berebut-rebut dengan harga saham syarikat perkhidmatan kewangan yang disenaraikan di bursa saham Jerman jatuh 80 peratus dalam dua hari.

Pengambilan utama

 • Wirecard Card Solutions, anak syarikat Wirecard, telah bekerjasama dengan penyedia kad pembayaran crypto Crypto.com, TenX dan pembangun tidak rasmi blockchain Telegram, TON Labs.
 • Krisis di Wirecard telah berlaku disamakan dengan Enron di media sosial.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me