Strategi Mikro Menjana Pelaburan BTC $ 250 juta, kerana YAM Melihat Keruntuhan $ 60 juta – Berita Crypto Minggu Ini

Sekali lagi, ini adalah minggu yang penting dalam dunia teknologi blockchain dan cryptocurrency. Kami melihat syarikat bernilai miliar dolar MicroStrategy membeli lebih dari $ 250 juta dalam BTC, projek DeFi runtuh sebanyak $ 60 juta dalam beberapa minit, dan pertukaran derivatif utama mengubah rentaknya pada keperluan KYC – cerita ini dan banyak lagi dalam edisi Crypto OKEx Insights ini Berita Minggu.

MicroStrategy yang disenaraikan oleh Nasdaq membeli 21,454 BTC untuk simpanan

Setelah pertama kali mendedahkan rancangannya untuk melindungi inflasi dengan aset alternatif – seperti Bitcoin (BTC) dan emas – akhir bulan lalu, MicroStrategy telah membeli lebih dari $ 250 juta dalam BTC. Secara khusus, syarikat risikan perniagaan yang disenaraikan di Nasdaq bernilai $ 1.2 bilion memperoleh 21.454 syiling, walaupun ia tidak mendedahkan perincian bagaimana sebenarnya syiling itu dibeli.

Ketua Pegawai Eksekutif MicroStrategy Incorporated, Michael J. Saylor, menjelaskan dalam siaran akhbar:

“Pelaburan kami dalam Bitcoin adalah sebahagian daripada strategi peruntukan modal baru kami, yang bertujuan untuk memaksimumkan nilai jangka panjang bagi pemegang saham kami. Pelaburan ini mencerminkan kepercayaan kami bahawa Bitcoin, sebagai cryptocurrency yang paling banyak diterima pakai di dunia, adalah simpanan nilai yang boleh dipercayai dan aset pelaburan yang menarik dengan potensi penghargaan jangka panjang yang lebih tinggi daripada memegang wang tunai. “

Pengambilan utama:

  • Pembelian penting BTC oleh MicroStrategy sebagai aset rizab perbendaharaan utama, serta pernyataan dari CEO syarikat, berfungsi sebagai sokongan untuk cryptocurrency pertama dan terpenting dan memberikan kesahihan yang signifikan terhadap kes Bitcoin sebagai pelaburan alternatif.
  • Adalah wajar bahawa syarikat yang diperdagangkan secara terbuka mungkin memandang BTC sebagai aset rizab – terutamanya jika rancangan MicroStrategy membayar dividen dalam masa terdekat.

Harga saham MicroStrategy, dari tahun ke tarikhCarta saham MicroStrategy Incorporated, dari tahun ke tarikh. Sumber: Google

Projek DeFi YAM runtuh dari $ 60 juta hingga $ 0 hampir seketika

Yam Finance, pertanian hasil "eksperimen," runtuh setelah hanya wujud selama kira-kira dua hari – turun dari permodalan pasaran $ 60 juta hingga $ 0 dalam masa kurang dari satu jam.

Harga satu token YAM memuncak pada sekitar $ 167 sebelum menjadi tidak berharga setelah bug kritikal ditemui yang menyaksikan protokol menjadikan pemerintahan tidak mungkin.

Projek itu sejak itu mengumumkan rancangan untuk berpindah ke protokol baru, YAM 2.0.

Pengambilan utama:

  • Keseronokan di sekitar hasil pertanian dan pembiayaan yang terdesentralisasi mungkin akan dilemahkan oleh kegagalan ini yang tidak disangka-sangka.
  • Hype jangka pendek yang mengelilingi YAM dan keruntuhan berikutnya akan menjadi peringatan bukan sahaja kepada komuniti DeFi tetapi juga kepada komuniti cryptocurrency yang lebih luas, yang telah menjadi sangat tamak dalam beberapa minggu kebelakangan.

Carta tujuh hari yang menunjukkan kejatuhan permodalan pasaran YAMJumlah permodalan pasaran YAM selama 7 hari yang lalu. Sumber: CoinGecko

Keuntungan perlombongan Ethereum mencecah paras tertinggi dua tahun apabila yuran transaksi melambung tinggi

The keuntungan sehari perlombongan Ether (ETH) minggu ini tidak meningkat dalam dua tahun – hasil langsung dari kenaikan harga transaksi di rangkaian Ethereum dan peningkatan permintaan untuk token ETH dan DeFi.

Rata-rata penilaian bayaran USD untuk transaksi di rangkaian Ethereum tidak setinggi ini sejak 2015, seperti data yang diperoleh dari Blockchair. Begitu juga, yuran transaksi median di ETH berada pada tahap tertinggi sepanjang masa.

Pengambilan utama:

  • Mania seputar kewangan yang terdesentralisasi mengambil tol di rangkaian Ethereum, yang memberi kuasa kepada hampir setiap platform DeFi.
  • Skalabiliti telah menjadi perhatian utama Ethereum selama bertahun-tahun, dan yuran transaksi yang meroket hanya menekankan betapa pentingnya Ethereum 2.0 menyelesaikan masalah skalabiliti.

Bayaran transaksi median ETHCarta yang menggambarkan yuran transaksi median di ETH. Sumber: Kerusi Blok

Pegangan crypto Revolut meningkat 152% dari tahun ke tahun

Revolut melaporkan hasil yang memberangsangkan dalam aspek kripto perniagaannya. Menurut laporan tahunan dari penyelesaian fintech unicorn dan perbankan alternatif Eropah, para pelanggannya memegang aset kripto £ 93.3 juta pada akhir tahun lalu – kenaikan 152% daripada £ 37.1 juta yang dipegang pada akhir tahun 2018.

Walaupun terdapat peningkatan dalam perniagaan kripto Revolut, syarikat itu masih ada beroperasi dengan kerugian.

Pengambilan utama:

  • Walaupun ini masih merupakan spekulasi yang belum disahkan, ada alasan bahawa nilai crypto yang dipegang di Revolut telah dan / atau akan meningkat pada tahun 2020 – berdasarkan pertumbuhan tahun ke tahun sebelumnya, peningkatan minat dari pelabur institusi, dan potensi AS bank untuk menyediakan penyelesaian penjagaan untuk aset digital.
  • Khabar angin terus mengatakan bahawa gergasi fintech PayPal akan segera melancarkan perkhidmatan pembrokeran crypto melalui Paxos, yang mungkin sebahagiannya sebagai tindak balas terhadap peningkatan permintaan untuk cryptocurrency di sektor fintech.

BitMEX untuk menguatkuasakan syarat pengenalan pengguna wajib

BitMEX mempunyai diumumkan bahawa semua pengguna akan dikenakan pengesahan identiti wajib, setelah bertahun-tahun hanya memerlukan alamat e-mel, kata laluan dan negara tempat tinggal. Keperluan pengesahan baru akan melihat pengguna perlu mengemukakan bukti lokasi dan menjawab soalan mengenai pengalaman perdagangan, antara lain, pada akhir "tempoh penangguhan" tamat pada Februari 2021.

Pengambilan utama:

  • BitMEX telah lama menjadi tujuan utama bagi individu yang ingin memperdagangkan derivatif kripto dengan leverage yang tinggi dan hampir tanpa syarat KYC. Pengesahan identiti mandatori pasti akan mengubah wajah pertukaran, dan juga mengurangkan asas penggunanya dalam masa terdekat.
  • Motivasi utama untuk dasar baru BitMEX mungkin berpunca daripada ketakutan akan peningkatan tekanan dan pengawasan peraturan. Syarikat induknya, HDR Global Trading Limited, diperbadankan di Republik Seychelles – di mana individu tidak dibenarkan menggunakan pertukaran.

Menurunkan jumlah harian untuk niaga hadapan BTC di BitMEXVolume harian niaga hadapan BitMEX BTC semakin menurun dari masa ke masa. Sumber: skew.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

38d 7eb 05a 31e 919 e5e 97b