Blockchain oracle, dijelaskan: Sumber maklumat di dunia DeFi

Ketelusan dan kebolehpercayaan maklumat harga sangat penting bagi pengguna yang ingin memperdagangkan cryptocurrency secara berkesan di bursa dan platform kewangan yang terdesentralisasi. Ketelusan sedemikian dapat digerakkan oleh blockchain oracle, yang membolehkan penyedia data pihak ketiga memberikan maklumat harga masa nyata kepada protokol DeFi.

Dalam usaha berterusan OKEx untuk memupuk pertumbuhan ekosistem DeFi, kami telah melancarkan oracle awam berdasarkan standard Open Oracle. Artikel ini memberikan gambaran menyeluruh mengenai blockchain oracle dan peranan mereka dalam mempromosikan pengembangan DeFi.

Apa itu oracle blockchain?

Blockchain dan kontrak pintar tidak dapat mengakses data dari luar rangkaian masing-masing. Untuk melaksanakan kontrak pintar pada blockchain, selalunya penting untuk mengakses maklumat yang relevan dari dunia luar, kerana blockchain itu sendiri tidak dapat mencatat harga token, maklumat cuaca di bandar atau data berguna lain tanpa sumber. Di sinilah oracle blockchain dimainkan.

Blockchain oracle adalah perkhidmatan pihak ketiga yang membolehkan kontrak pintar menerima maklumat luaran dari luar blockchain.

Cara kerja oracle blockchainPeranan blockchain oracle. Sumber gambar: 3commas.io

Oracle itu sendiri bukan sumber data. Sebaliknya, mereka adalah lapisan untuk membuat pertanyaan dan mengesahkan peristiwa di dunia nyata dan untuk menyampaikan maklumat ini ke kontrak pintar. Sekiranya maklumat yang dihantar sesuai dengan syarat pelaksanaan kontrak pintar yang telah ditentukan, pelaksanaan kontrak pintar akan dipicu pada blockchain.

Pelbagai jenis oracle blockchain

Blockchain oracle dapat dicirikan dalam tiga dimensi:

  • Sumber maklumat, sama ada perisian atau perkakasan.
  • Arah maklumat, sama ada masuk atau keluar.
  • Tahap kepercayaan, sama ada berpusat atau terdesentralisasi.

Sumber maklumat

Perisian oracle memproses maklumat dari sumber dalam talian seperti laman web, pangkalan data dan pelayan. Oracle ini mengeluarkan maklumat yang relevan dan memasukkannya ke dalam kontrak pintar. Maklumat penerbangan masa nyata, kadar pertukaran mata wang dan harga aset digital adalah data yang paling biasa diproses oleh perisian.

Perisian perkakasan, sebaliknya, menerima maklumat dari sumber fizikal dan menukar maklumat ini menjadi nilai digital yang dapat difahami oleh kontrak pintar. Sumber fizikal ini merangkumi sensor dan pengimbas kod bar. Rantai bekalan adalah kes penggunaan biasa, di mana perkakasan oracle mengeluarkan status barang dari sensor dan menghantar maklumat ini ke dalam kontrak pintar.

Arah maklumat

Oracle masuk memberikan maklumat kepada kontrak pintar dari sumber luaran. Sebagai contoh, oracle menghantar rakaman suhu oleh sensor (iaitu sumber luaran) ke dalam kontrak pintar.

Oracle luaran membolehkan kontrak pintar menghantar maklumat ke dunia luar. Contoh biasa melibatkan simpanan dana. Apabila pengguna mendepositkan dana ke alamat dompet cryptocurrency, kontrak pintar akan menghantar mesej pengesahan deposit tersebut kepada pembekal dompet. Kemudian, penyedia dompet akan mengemas kini baki cryptocurrency pengguna setelah menerima mesej tersebut.

Tahap kepercayaan

Oracle berpusat menerima maklumat dari satu penyedia data atau sekumpulan penyedia data yang dikendalikan oleh satu entiti. Ini menimbulkan kekhawatiran ada satu titik kegagalan – yang menjadikan oracle terpusat kurang tahan terhadap hacks dan kerentanan.

Oracle desentralisasi memperoleh maklumat dari pelbagai penyedia data dan menghantar maklumat tersebut ke dalam kontrak pintar. Berbanding dengan oracle terpusat, oracle desentralisasi bergantung pada pelbagai sumber – yang meningkatkan kebolehpercayaan maklumat yang diberikan kepada kontrak pintar.

Blockchain oracle di DeFi

Kewangan yang terdesentralisasi telah menyaksikan pertumbuhan yang luar biasa pada tahun 2020, dengan jumlah nilai terkunci berada di sekitar $ 4.58 bilion, sehingga 12 Ogos.

Token Oracle telah mendapat populariti dalam komuniti DeFi berkat potensi token untuk mengatasi pulangan pelaburan BTC pada tahun 2020. Penyedia oracle yang terdesentralisasi Chainlink (LINK) dan Band Protocol (BAND) telah berpengalaman pulangan dari tahun ke tahun masing-masing 452% dan 3,296%, setakat ini pada tahun 2020 – berbanding pulangan YTD Bitcoin sebanyak 65%.

Blockchain oracle telah memainkan peranan penting dalam pengembangan DeFi, kerana mereka meningkatkan kebolehpercayaan dan ketepatan data di pelbagai protokol DeFi. Pelbagai protokol DeFi telah melancarkan oracle harga untuk menawarkan data harga yang telus kepada pengguna. Sebagai contoh, protokol pasaran wang Compound diumumkan oracle harga terdesentralisasi, Feed Harga Terbuka, pada bulan Ogos. Dalam OPF, pemberita harga – seperti pertukaran cryptocurrency, protokol DeFi dan meja perdagangan OTC – dapat mengemukakan data harga margin dan harga pinjaman menggunakan kunci awam yang diketahui. Pengguna dapat mengambil data harga yang dilaporkan dengan mengakses API umum pelapor harga. Oracle harga terdesentralisasi, karena pengiriman dan akses ke data harga dapat dilakukan tanpa menggunakan infrastruktur protokol Compound.

Populariti platform oracle yang terdesentralisasi – terutama Chainlink – juga mendorong pertumbuhan DeFi baru-baru ini. Chainlink menawarkan oracle desentralisasi yang mengambil dan menyampaikan data kewangan untuk derivatif dan pinjaman. Contohnya, Rantai Pautan dituntut oraclenya telah mengambil data untuk lebih dari 90% jumlah lalai pinjaman derivatif di kalangan blockchain awam. Data ini diguna pakai oleh penyedia derivatif DeFi seperti Synthetix, Nexus Mutual dan MCDEX.

Dengan bergantung pada platform oracle yang terdesentralisasi, protokol DeFi dapat menjimatkan masa dan sumber daya sambil memupuk inovasi dalam bidang kewangan terdesentralisasi yang lain.

Masa depan oracle blockchain

Walaupun oracle blockchain berfungsi sebagai jambatan antara blockchain dan penyedia data luaran, keselamatan tetap menjadi masalah utama ketika meneliti apakah blockchain oracle boleh menjadi arus perdana atau tidak.

Oleh kerana oracle blockchain dikeluarkan dari mekanisme konsensus blockchain, mereka tidak dilindungi oleh mekanisme keselamatan blockchain tersebut. Ini telah menjadikan oracle blockchain sebagai sasaran bagi penggodam yang ingin memanfaatkan kesalahan harga, seperti yang digambarkan oleh insiden keselamatan Sintesis dan bZx.

Serangan man-in-the-tengah, di mana pelaku jahat memperoleh akses ke aliran data antara oracle dan kontrak pintar, adalah satu lagi ancaman keselamatan untuk oracle blockchain. Pelakon kemudian mengubah atau memalsukan data, yang menurunkan kualiti data yang disediakan oleh blockchain oracle.

Tanpa oracle blockchain, kontrak pintar mempunyai kes penggunaan terhad – kerana mereka hanya boleh bergantung pada maklumat di rangkaian blockchain mereka sendiri. Oracle membolehkan hubungan antara kontrak pintar dan penyedia data luaran, yang meningkatkan kebolehpercayaan data dan ketelusan protokol kewangan terdesentralisasi. Hasilnya, blockchain oracle berfungsi sebagai penghubung antara protokol DeFi dan penyedia data luaran yang boleh dipercayai.

Ikuti OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

20e 2e9 54e b49 d6f 1fa 5db