Pemotongan ganjaran boleh mengurangkan keuntungan perlombongan tetapi kesan terhad kepada kumpulan

Gambaran keseluruhan

Harga bitcoin telah berdiri teguh di atas tahap 9500 kerana pasaran kurang dari 100 hari dari acara separuh ganjaran bitcoin yang sangat dinantikan. Walaupun peniaga boleh menjangkakan lintasan harga positif ketika semakin hampir, penambang dapat menemukan diri mereka dalam kisah yang sama sekali berbeza, kerana pembelahan dapat mengurangkan keuntungan mereka dan memicu peningkatan kadar hash. Walau bagaimanapun, kajian baru dari OKEx menunjukkan bahawa kesan pengurangan pahala kepada kolam perlombongan mungkin tidak seburuk sebelumnya.

Momentum positif

Pemotongan ganjaran Bitcoin pasti akan menjadi acara yang paling banyak ditonton di ruang crypto tahun ini. Sentimen positif sekitar separuh telah mencerminkan pergerakan harga kripto terkemuka baru-baru ini. Bitcoin telah memperoleh sekitar 30% pada bulan Januari, menjadikannya salah satu kelas aset berprestasi terbaik di seluruh dunia. Sentimen bullish dibawa masuk ke perdagangan awal Februari. Hanya dalam enam hari pertama bulan Februari, bitcoin telah menambahkan 5% lagi nilai, dan nampaknya berada di landasan ke tahap 10000.

Gambar 1: Bitcoin berada di landasan ke tahap USD 10000 (Sumber: OKEx; Tradingview)

Pelajaran sejarah: Membahagi lebih banyak kes kenaikan BTC

Tidak ada bola kristal untuk memberitahu pasaran apa yang akan berlaku selepas pengurangan bitcoin yang akan datang; namun, dua pembelahan bitcoin sebelumnya dapat memberi kita petunjuk tentang apa yang boleh berlaku setelah peristiwa itu berlaku.

Pengurangan ganjaran bitcoin pertama berlaku pada 28 November 2012, dengan latar belakang pasaran menurun yang mendalam. Ketika pembahagian harga mulai meningkat, BTC telah melonjak dari kurang dari USD5 menjadi lebih dari USD10 dalam enam bulan sebelum separuh pertama. Harganya bahkan melambung lebih jauh ke sekitar USD200 dalam enam bulan setelah pembelahan berlaku.

Pasaran juga telah menyaksikan kenaikan harga yang serupa semasa penurunan bitcoin kedua pada tahun 2016. Harga BTC meningkat secara drastik dari USD400 menjadi lebih USD640 dalam enam bulan sebelum separuh kedua, dan harga telah mencapai USD1075 dalam enam bulan berikutnya, mewakili kenaikan 66%.

Walaupun pasaran masih belum diketahui mengenai bagaimana prestasi bitcoin selepas separuh yang akan datang pada bulan Mei, tetapi sentimen positif dalam bitcoin dan pasaran cryptocurrency yang lebih luas menjadi semakin jelas. Momentum kenaikkan ini dapat mengukuhkan lagi kerana pasaran cenderung memberikan jangkaan yang lebih tinggi pada separuh ketika ia semakin dekat.

Kenapa bulu bulunya berkerut?

Separuh yang akan datang mungkin menaik pada harga bitcoin; namun, pelombong mungkin mempunyai perspektif yang sangat berbeza.

Dalam sesi AMA baru-baru ini dengan Alina Yao, Naib Presiden Perniagaan dan Ketua OKEx Pool mengakui bahawa “separuh boleh meningkatkan risiko penurunan keuntungan perlombongan dan peningkatan kadar hash pada masa yang sama.” Namun, Yao juga menambahkan bahawa kesan separuh pada kolam perlombongan mungkin terhad kerana peningkatan pesat dalam sektor ini.

Kolam perlombongan telah menjadi industri yang sangat kompetitif. Untuk terus berada dalam permainan, operator kolam telah meningkatkan infrastruktur dan teknologinya, memperkuat keberkesanannya terhadap kejutan pasar. Lebih-lebih lagi, data menunjukkan bahawa pembelahan mungkin tidak mengakibatkan peningkatan bentuk hash.

Kadar hash Bitcoin dikekalkan pada 27.6T selama kira-kira 80 hari semasa acara separuh pertama pada bulan November 2012. Jumlahnya tidak menembusi di atas 30T hingga pertengahan Februari 2013. Penambang juga menyaksikan corak stabil yang serupa semasa penurunan bitcoin kedua. Oleh itu, pembelahan mungkin bukan pemacu utama peningkatan kadar hash walaupun dalam tempoh separuh.

Kesimpulannya

Kami telah meninjau bagaimana sentimen positif terungkap ketika pasar semakin dekat dengan peristiwa separuh, dan kumpulan perlombongan mungkin menunjukkan ketahanan pada saat ganjaran perlombongan menjadi separuh. Momentum kenaikan harga yang dibina di sekitar separuh boleh kekal, sekurang-kurangnya untuk perspektif jangka sederhana. Selain itu, ketidakpastian global, seperti wabak coronavirus yang berterusan dan ketegangan geopolitik lain, dapat meningkatkan selera risiko secara global, dan itu boleh menjadi pemacu lain untuk cryptocurrency terkemuka.

TAMAT

Mengenai OKEx

Pasaran cryptocurrency terbesar dan paling pelbagai di dunia, OKEx adalah tempat pedagang crypto global, pelombong, dan pelabur institusi datang untuk menguruskan aset crypto, meningkatkan peluang pelaburan, dan melindungi risiko. Kami menyediakan perdagangan spot dan derivatif, termasuk niaga hadapan, pertukaran berterusan, dan pilihan, dari cryptocurrency utama, yang menawarkan fleksibiliti kepada pelabur dalam merumuskan strategi mereka untuk memaksimumkan keuntungan dan mengurangkan risiko.

Hubungan media:

Vivien Choi

E-mel: [email protected]

@vivienchoi

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

5d9 797 ec7 9f8 013 957 89d