Hindsight 2020: Perbandingan pelaburan terbaik tahun ini, dari azab hingga ledakan

Melihat lebih dekat beberapa aset kripto dan tradisional berprestasi terbaik tahun ini

Selain itu, konsep kebebasan kewangan yang ideal, crypto adalah ruang yang tidak dapat dinafikan, dengan kenaikan harga liar dan keuntungan yang belum pernah terjadi sebelumnya – menghasilkan spekulasi yang merajalela dan, kadang-kadang, kekayaan semalam.

Setelah meningkat ke tahap yang memusingkan pada tahun 2017, harga Bitcoin (BTC) mengalami penurunan harga yang berpanjangan, diperdagangkan di bawah $ 4,000 antara Disember 2018 dan Mac 2019. Walau bagaimanapun, harga cryptocurrency melantun pada separuh kedua 2019, dan BTC diperdagangkan di atas $ 10,000 pada permulaan tahun 2020 – iaitu, sehingga turun lagi di bawah $ 4.000 pada bulan Mac tahun ini.

Secara khusus, ia dijuluki pada 12 Mac "Khamis Hitam" (walaupun kemalangan itu berlangsung pada 12-13 Maret di Eropah dan Asia) bahawa kedua-dua pasaran tradisional dan crypto tiba-tiba merosot disebabkan oleh penjualan panik yang disebabkan oleh peningkatan jumlah kes COVID-19. Dengan besarnya wabak tiba-tiba menjadi tumpuan di Amerika Syarikat, pasaran saham A.S. mengalami penurunan satu hari terbesar mereka dalam kira-kira 30 tahun.

Walaupun pasaran tradisional agak pulih pada keesokan harinya, Bitcoin dan ruang crypto terus turun, dengan harga mata wang digital terkemuka kehilangan sekitar 50% pada 13 Mac. Walau bagaimanapun, mereka yang mungkin cukup bernasib baik kerana telah melabur di pasaran di bahagian bawah kemalangan bulan Mac berpotensi untuk merealisasikan kenaikan ketara pada bulan November apabila harga Bitcoin mencecah hampir $ 19,400.

Yang dikatakan, realiti ketidakpastian Bitcoin jelas dalam tindakan harga sejak 25 November, ketika konsep untuk artikel ini pertama kali diperkenalkan. Bitcoin berada pada tahap tertinggi sepanjang masa pada masa itu, tetapi sejak itu ia telah melakukan pembetulan besar dan diperdagangkan di atas $ 17,000 pada waktu penulisan. Penurunan terbaru ini nampaknya didorong oleh kebimbangan mengenai kemungkinan tindakan keras terhadap cryptocurrency di AS Walaupun tidak jelas seberapa cepat aset digital terkemuka akan pulih, nampaknya kenaikan jangka pendek hingga pertengahan dilihat pada 24–24 November 25.

Pembetulan semasa ini juga memberi kita kitaran lengkap untuk menganalisis, jadi kami memutuskan untuk melakukan perbandingan potensi pulangan yang akan dilaburkan oleh $ 1,000 dalam pelbagai aset tradisional dan kripto pada 13 Mac, jika dijual pada 24 November..

Untuk laporan ini, kami melihat 10 aset kripto teratas yang dinilai berdasarkan had pasaran mereka di OKEx, serta token platform kami, OKB. Sementara itu, dari sisi tradisional, kami memasukkan emas, saham Tesla (TSLA) dan indeks saham global seperti Nasdaq 100 (disenaraikan di AS), Nikkei 225 (disenaraikan di Jepun) dan FTSE 100 (disenaraikan di United Kingdom) . Kami membincangkan prestasi BTC terlebih dahulu, kemudian altcoin dan membuat kesimpulan dengan aset tradisional.

Walaupun membeli di bahagian bawah dan menjual di bahagian atas adalah cara untuk mencapai keuntungan maksimum, untuk perbandingan ini, kami akan menganggap bahawa peserta pasaran membeli aset yang disenaraikan bernilai $ 1,000 dengan harga terendah pada 13 Mac, dan menjualnya pada harga terendah harga pada 24 November (berbanding harga pembukaan, penutupan atau penutupan tertinggi). Kaedah retrospektif ini menghasilkan penghitungan keuntungan yang mungkin lebih realistis untuk dicapai, berbanding dengan yang memerlukan ketidakmampuan untuk menentukan masa pasaran dengan sempurna.

Bitcoin (BTC / USDT) menyaksikan pulangan pelaburan kira-kira 374%

Carta harian pasaran OKEx BTC / USDT dari 13 Mac hingga 24 November 2020. Sumber: TradingView

Bitcoin kembali pada tahun ini dengan minat institusi, penggunaan runcit dan pembelian secara besar-besaran oleh syarikat seperti Square, MicroStrategy dan, baru-baru ini, PayPal. Walaupun mata wang digital terkemuka sedang mengalami pembetulan pada saat penulisan, mata wang digital tertinggi itu baru-baru ini melancarkan pada 24 November, dengan harga kira-kira $ 19,380 dan rendah $ 17,990, seperti di pasaran OKEx BTC / USDT.

Pelaburan $ 1,000 dalam Bitcoin ketika diperdagangkan pada kira-kira $ 3,792 pada 13 Mac, akan menjadikan anda sekitar 0,2637 BTC, yang bernilai kira-kira $ 4,744 pada titik terendah pada 24 November – menambah keuntungan sebanyak 374,43%.

Walaupun angka ini masih belum pernah didengar di pasaran tradisional, Bitcoin jauh dari prestasi tertinggi di antara pasaran kripto dan tradisional, seperti yang akan kita lihat di bawah.

Altcoin teratas mencapai pulangan pelaburan sebanyak 967%

OKEx BTC / USDT dan pelbagai carta harian altcoin dari 13 Mac hingga 24 November 2020. Sumber: TradingView

Walaupun Bitcoin adalah peneraju pasaran, dan telah disebut-sebut sebagai pelaburan berprestasi terbaik dalam dekad sebelumnya, ia mudah dikalahkan oleh altcoin teratas sepanjang 13 Mac – Nov. 24 julat. Ini disebabkan oleh beberapa sebab, termasuk aksesibilitas altcoin dari segi harga setiap duit syiling dan kesesuaian yang dihasilkan untuk spekulasi. Walau bagaimanapun, untuk mengecualikan duit syiling yang sangat tidak stabil dan mudah dimanipulasi, kami hanya mempertimbangkan cryptocurrency teratas dari segi permodalan pasaran.

Chainlink (LINK), Ada (ADA), Ether (ETH) memimpin pek

LINK adalah peneraju altcoin, dengan keuntungan 967% yang besar, tetapi diikuti oleh Cardano’s Ada (ADA) dan Ethereum’s Ether (ETH) – dengan kenaikan masing-masing 734% dan 566%. Prestasi cemerlang LINK sebahagiannya disebabkan oleh ledakan kewangan yang terdesentralisasi dan gembar-gembur yang mengelilingi blockchain oracle – dan sebahagiannya disebabkan oleh komuniti yang kuat dan basis pengguna yang semakin meningkat.

$ 1.000 yang dilaburkan dalam LINK pada titik terendah kemalangan Black Thursday berada pada tahap $ 10,670 pada harga terendah yang dilihat pada 24 November – hampir $ 6,000 lebih banyak daripada keuntungan pelaburan yang sama di BTC.

Jumlah USD yang sama dimasukkan ke dalam ADA atau ETH pada bulan Mac masing-masing bernilai $ 8,340 dan $ 6,660 pada 24 November..

ADA, walaupun merupakan projek yang bergerak perlahan, disokong oleh pasukan yang perintah menghormati di ruang. Oleh kerana pelabur pada umumnya berusaha untuk menyimpan syiling penuh – berbanding dengan sebahagian kecil syiling – secara relatif "murah" duit syiling lebih menarik dan dibeli dalam jumlah yang lebih tinggi, sering kali menghasilkan keuntungan yang besar semasa tunjuk perasaan kripto umum. Oleh itu, ADA mendapat banyak keuntungan daripada menjadi duit syiling yang paling murah. 

ETH juga mendapat manfaat daripada gembar-gembur DeFi tetapi dihargai baru-baru ini kerana peningkatan ke Ethereum 2.0 semakin hampir. Peningkatan rangkaian utama akan memperkenalkan mekanisme konsensus bukti-kepentingan yang memerlukan minimum 32 ETH untuk mengambil bahagian dan memperoleh ganjaran. Ini secara semula jadi mendorong pelabur yang ingin mengambil bahagian dalam ekosistem baru untuk mengumpulkan ETH.

OKB dan jumlah tertinggi masih mencapai 397% keuntungan

Baki 10 cryptocurrency teratas menyaksikan kenaikan berikut dari segi nilai USD antara 13 Mac dan 24 November: XRP (397%), XLM (327%), LTC (254%), OKB (192%), BSV (128%) ) dan BCH (125%).

XRP juga merupakan salah satu untung terbesar pada tahun 2017, kebanyakan disebabkan oleh gembar-gembur di sekitar perkongsian perbankannya dan juga pelaburan berdasarkan spekulasi umum pada masa itu. XLM, yang pada umumnya merupakan klon XRP – kerana kedua-dua projek tersebut mempunyai anggota pengasas, Jed McCaleb – secara amnya mengikuti tindakan harga sebelumnya, sementara Litecoin (LTC) sering melakukan hal yang sama dengan pola dasarnya, Bitcoin.

OKB, token platform OKEx, mendapat manfaat daripada program Buy-Back and Burn bursa. Pelaburan $ 1,000 di OKB ketika mencecah paras terendah harian pada 13 Mac mungkin telah dijual dengan harga minimum $ 2,920 pada 24 November – peningkatan sebanyak 192%.

Akhirnya, dua garpu Bitcoin dalam senarai ini, Bitcoin Cash (BCH) dan Bitcoin SV (BSV), menunjukkan prestasi yang agak buruk, hampir tidak menggandakan pelaburan awal hipotetis dalam jangka masa ini.

Ekuiti diterajui oleh Tesla (TSLA), meningkat ~ 424%

OKEx BTC / USDT, pelbagai indeks saham dan carta harian pasaran TSLA dari 13 Mac hingga 24 November 2020. Sumber: TradingView

Pasaran ekuiti di seluruh dunia telah mencapai prestasi yang cukup baik tahun ini kerana banyak pakej rangsangan ekonomi dan langkah kerajaan lain untuk membantu perniagaan – termasuk pinjaman gaji dan penurunan kadar faedah – sebagai tindak balas terhadap pandemi COVID-19 global.

Hasilnya, indeks pasaran saham global, seperti Nasdaq 100, Nikkei 225 dan FTSE 100 telah mencatat keuntungan dua digit selama kitaran yang telah ditentukan. FTSE 100 menyaksikan pertumbuhan 20.93% dari bulan Mac hingga November, menunjukkan prestasi hanya sedikit lebih baik daripada emas (lihat di bawah). Walau bagaimanapun, pertumbuhannya kurang daripada prestasi Nikkei 225 dan Nasdaq 100, yang masing-masing meningkat 55.19% dan 62.67%.

Pelaku bintang itu, bagaimanapun, adalah Tesla, yang menghargai lebih daripada 420% dalam jangka masa yang sama – mengatasi kenaikan 374% Bitcoin. Walaupun angka tersebut tidak biasa untuk ekuiti, prestasi harga TSLA agak luar biasa. Pertumbuhannya yang meletup membantu Elon Musk mengatasi Bill Gates menjadi orang terkaya kedua di dunia, mulai 24 November.

Di mana pelaburan $ 1,000 dalam indeks pasaran saham Nikkei 225 dan Nasdaq 100 berada pada sekitar $ 1,550 dan $ 1,620 pada akhir kitaran kami, pelaburan yang sama di Tesla bernilai $ 5,241.

Emas (XAU / USD) membawa pulang selamat 19.65%

Carta harian XAU / USD dan OKEx BTC / USDT dari 13 Mac hingga 24 November 2020. Sumber: TradingView

Emas, yang dianggap sebagai aset safe-haven, berjaya tahun ini di tengah-tengah panik COVID-19, terutamanya ketika unjuran ekonomi global menjadi lebih suram pada bulan Julai – Ogos.

XAU, mewakili satu ons emas troy, diperdagangkan pada $ 1,504 pada titik terendah pada 13 Mac, tetapi berada pada $ 1,800 pada 24 November – keuntungan 19,65%. Pelaburan emas bernilai $ 1,000 dalam kitaran ini akan menghasilkan pulangan kira-kira $ 1,196.

Walau bagaimanapun, titik tertinggi untuk emas adalah pada 6 Ogos, ketika ia diperdagangkan pada $ 2,063 (tertinggi hari ini), dan pelaburan $ 1,000 dari 13 Mac akan membawa kembali $ 1,350.

Walaupun kedudukan emas sebagai aset popular yang dilaburkan oleh pelabur pada masa krisis, prestasinya terhadap Bitcoin dalam jangka masa ini agak lemah.

Membeli pizza dengan BTC pada 13 Mac vs 24 November berbanding 10 tahun yang lalu

Saya sebenarnya mula menulis artikel ini kerana pizza. Seperti yang mereka ketahui dalam industri crypto, kos pai pizza di BTC telah menjadi meme sejak mitos "Hari Pizza Bitcoin" kembali pada tahun 2010. Pada 22 Mei 2010, Laszlo Hanyecz tertentu membayar 10,000 BTC untuk dua pai dari Papa John’s – itu 5,000 BTC per pai, atau kira-kira $ 86,5 juta pada kadar semasa.

Pasukan kami di OKEx merancang pesta pizza minggu lalu, yang mana kami akan mendapat ganti rugi di BTC. Ini membuat saya memikirkan berapa banyak yang akan kita peroleh sekiranya mengadakan pesta pizza di sekitar kemalangan 12–13 Mac.

Dengan mengandaikan bahawa saya akan menghabiskan kira-kira $ 25 untuk pizza, saya mengira bahawa $ 25 dalam BTC semasa "Khamis Hitam" kemalangan akan bernilai paling banyak $ 127, atau sekurang-kurangnya $ 118, pada 24 November 2020 (mengikut tinggi dan rendah BTC pada hari itu). Boleh tahan.

Walau bagaimanapun, pada akhirnya, walaupun Bitcoin adalah peneraju dalam ruang ini, keuntungannya selama lapan bulan terakhir menjadi pucat berbanding dengan keuntungan beberapa altcoin dan bahkan ekuiti tradisional, seperti yang kita lihat di atas. Yang dikatakan, hampir semua altcoin masih jauh dari harga tinggi sepanjang masa dari bull bull 2017 – harga ETH masih 60% lebih rendah daripada ATHnya, dan ADA dan XRP lebih daripada 85% lebih rendah. Pada 24 November, BTC, sebaliknya, diperdagangkan hanya 3% lebih rendah daripada ATH $ 20,000.

Ini menyoroti senario risiko-ganjaran tinggi yang terbukti tipikal aset digital – tetapi cenderung dilupakan semasa pasaran meningkat. Walaupun kenaikan harga saham sejak bulan Mac, pelabur yang membeli altcoin ini pada atau hampir sepanjang masa harga tinggi mereka masih mengalami kerugian yang tidak dapat direalisasikan berbanding dengan kenaikan yang tinggi pada 24 November..

Semasa saya merenungkan berapa banyak yang akan saya perolehi pada pesta pizza hipotesis pada bulan Mac, saya menyedari betapa sedikitnya dibandingkan dengan nilai BTC pizza yang sama pada tahun 2010. Pasti, pizza segar lebih enak daripada pai berusia 10 tahun, tetapi tidak 773,999,900% lebih baik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

b01 a5a c01 35d cf5 b4a 93f