Harga Bitcoin Kekal Tepid kerana DeFi Boom Terus Mencuri perhatian

Minggu lalu menyaksikan pertukaran terpusat utama meningkatkan ruang DeFi. Diketuai oleh OKEx, gergasi CEX tidak hanya menyenaraikan banyak token DeFi tetapi juga memperkenalkan produk inovatif, seperti OKB Staking, yang telah diterima dengan baik oleh peserta pasaran.

Nilai keseluruhan yang dikunci di OKB Staking melebihi $ 200 juta pada hari Isnin, dengan lebih daripada 16,000 peserta. Langkah ini secara signifikan menurunkan halangan bagi peniaga runcit yang mengambil bahagian dalam DeFi, tanpa tambahan kos gas rantai.

OKB juga meningkat pesat sejak minggu lalu kerana peningkatan permintaan dan penurunan peredaran, melonjak 17.87% untuk menjadi salah satu pemain terkemuka.

Bitcoin (BTC), sebaliknya, menunjukkan sedikit semangat minggu lalu, turun 0,08% kecil setelah menguji tanda $ 10,000 beberapa kali. Mata wang digital terkemuka memulakan pemulihan pada hari Rabu dan mencapai paras tertinggi mingguan $ 10,580 pada awal pagi Ahad – mengikut harga Indeks OKEx BTC – sebelum turun untuk menutup minggu ini pada $ 10,300.

Polkadot (DOT) adalah altcoin lain yang berprestasi baik minggu lalu, meningkat 8.93% untuk mendapat tempat kelima dari segi permodalan pasaran. Chainlink (LINK), sementara itu, jatuh ke tempat keenam dalam kedudukan cap pasaran setelah turun 9.07%. Ether (ETH) kebanyakannya tidak berubah, naik sedikit 0,44%, sementara EOS dan TRON (TRX) masing-masing turun 7,44% dan 5,09%.

Pulangan mingguan cryptocurrency utama, 9 / 7–9 / 13. Sumber: TradingView

Melihat token DeFi, yearn.finance (YFI) dan Loopring (LRC) mengatasi pesaing berkat senarai Coinbase Pro mereka yang akan datang, memberikan mereka pulangan mingguan masing-masing sebanyak 44.78% dan 37.27%. DFI.money (YFII), garpu YFI, juga merealisasikan keuntungan 30.43% setiap minggu.

Pulangan mingguan token DeFi utama, 9 / 7–9 / 13. Sumber: TradingView

Token dengan prestasi terburuk di sektor DeFi adalah SushiSwap (SUSHI), turun 28.57%. SUSHI ditutup minggu ini pada $ 2.20, turun dari paras tertinggi tujuh hari pada $ 3.50.

Nilai keseluruhan yang terkunci di SushiSwap juga jatuh tajam setelah menurunkan hadiah blok pada hujung minggu ini. TVL telah jatuh ke $ 808.3 juta – penurunan 42.74% dalam 24 jam terakhir, seperti yang dinyatakan Data DeBank. Sebelum ini, TVL SushiSwap telah mencapai $ 1.5 bilion dan berada di kedudukan pertama. Menarik untuk diperhatikan bahawa pada 9 September, SushiSwap berjaya memindahkan $ 800 juta dari Uniswap kerana petani hasil mencari ganjaran blok SUSHI.

Kali ini, kerana besar memotong ganjaran blok dari 1.000 hingga 100 SUSHI, sifat mencari hasil petani menyebabkan penarikan mudah tunai dengan cepat. Ia bernilai $ 14 juta pembelian balik dan $ 2 juta airdrops nampaknya tidak banyak membantu harganya.

Nilai keseluruhan terkunci dalam 10 projek DeFi teratas – 9/14. Sumber: DeBank

Pada masa yang sama, kami perhatikan bahawa TVL Uniswap melonjak 62.63% dalam 24 jam terakhir. Uniswap dan SushiSwap jauh lebih berbeza jika dibandingkan dengan jumlah pengguna 24 jam dan jumlah transaksi.

Uniswap V2 vs SushiSwap. Sumber: DeBank

Lebih-lebih lagi, kerana hasil yang tinggi yang ditawarkan di DeFi, hampir 100,000 BTC telah "berpindah" ke blockchain Ethereum, seperti Data Pulse DeFi. Projek rantaian rentas BTC ke ETH yang paling popular adalah Wrapped Bitcoin, yang menyumbang lebih daripada 66%, atau 53,000, dari semua rantaian BTC.

BTC dikunci dalam DeFi. Sumber: Denyutan DeFi

Melihat Bitcoin, kami melihat CME mengeluarkan niaga hadapan Bitcoin terbaru (pada 8 September) data kedudukan. Bitcoin jatuh lebih dari $ 2,000 dalam jangka masa yang sesuai dengan laporan ini, dan data tersebut mencerminkan kemungkinan reaksi dari pelabur institusi.

Kita dapat melihat bahawa minat terbuka turun dengan mendadak, dari paras tertinggi sepanjang masa dari 11,617 ke 8,198, mencapai tahap terendah sejak 7 Julai, dan semua jenis akaun telah mengalami penurunan kedudukan.

Terutama, kedudukan panjang dalam akaun dana leveraj jatuh dari 4,271 menjadi 2,758, sementara kedudukan pendek turun dari 6,842 menjadi 4,661 pada masa yang sama. Akaun dana leverage mempunyai keuntungan berulang setelah meningkatkan kedudukan pendek minggu lalu, tetapi pengurangan kedudukan semasa menggambarkan ketidakpastian mereka mengenai arah harga Bitcoin.

Data niaga hadapan CME Bitcoin – Jumlah jangka panjang dana leveraj berbanding pendek. Sumber: Quandl.com

Melihat ke hadapan minggu ini

Federal Reserve akan mengadakan satu lagi mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan minggu ini – yang terakhir sebelum pilihan raya presiden.

Selepas kenaikan mendadak selama lima bulan berturut-turut, stok A.S. telah memasuki tempoh pembetulan sejak September bermula. Memandangkan bagaimana Bitcoin masih berkorelasi dengan pasaran ekuiti, pedagang perlu memperhatikan bagaimana prestasi saham A.S. minggu ini.

Dalam crypto, OKEx mengumumkan transformasi OKChain ke dalam OKExChain, Coinbase Pro akan menyenaraikan YFI dan LRC, dan UniTrade (TRADE) akan melancarkan platform rasminya pada 30 September..

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me