Sentimen Bearish Berlaku sebagai Pedagang Mengikuti Dengan Berhati-hati dan BTC Mencari Sokongan: Niaga Hadapan Jumaat

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx.

Bitcoin (BTC) memulakan penurunan pada akhir minggu ini, turun hampir 10 peratus dari pembukaan Isnin (UTC) sebanyak $ 9,773, seperti pada OKEx Quarterly Future (BTCUSD0626) harga.

BTC mula kehilangan momentum kenaikkan ketika berjuang untuk memecahkan rintangan di atas $ 10,000 pada hari Isnin, dan kemundurannya adalah dicetuskan oleh UTXO dari Februari 2009 (lebih dari 11 tahun yang lalu) dihabiskan secara rantai sekitar jam 3 petang UTC pada hari Rabu.

Melihat kepada Data perdagangan OKEx, kita dapat melihat bahawa Nisbah Panjang / Pendek BTC melayang sekitar 1.0 setelah penarikan balik Rabu dan Dasar BTC memasuki wilayah negatif untuk beberapa tempoh.

Oleh kerana Open Interest (OI) tidak melihat peningkatan untuk sementara waktu, sentimen pasaran keseluruhan condong ke arah penurunan.

Carta BTC OKExCarta 1D Niaga Hadapan Saham OKEx BTC (BTCUSD0626). Sumber: OKEx

Bacaan Data Perdagangan OKEx

Lawati Halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk.

Nisbah Panjang / Pendek BTC

Nisbah Panjang / Pendek BTC telah berubah secara tiba-tiba selama tujuh hari terakhir. Mula-mula mencapai tahap tertinggi di 1.24 pada hari Isnin ketika BTC mencapai puncak mingguan $ 10,110, dan kemudian mulai mundur. Nisbah telah merosot ke sekitar 1.2 pada hari Rabu sebelum penurunan harga BTC secara tiba-tiba. Ia melayang sekitar 1.0 saat ini, menunjukkan bahawa sentimen pasaran seimbang.

Nisbah Panjang / Pendek BTCMasa Pengumpulan Data: 15/5 0:00 pagi hingga 5/22 4:00 pagi (UTC)

Nisbah Panjang / Pendek menunjukkan nisbah jumlah pengguna membuka kedudukan panjang berbanding membuka kedudukan pendek. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan. Bahagian panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali ada posisi beli dibuka, mesti ada posisi jual yang terbuka untuk mengimbangkannya. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

The Masa Depan Suku Tahunan OKEx BTC premium meningkat kepada sekitar $ 30 pada hari Isnin dan kekal positif sehingga jatuh pada hari Rabu. Tetapi sejak itu premium telah memasuki wilayah negatif beberapa kali dan masih melayang sekitar $ 0.

Asas BTC dengan cepat turun dari paras tertinggi $ 80 minggu lalu kepada $ 0.19 semasa, yang mencerminkan bagaimana sentimen pasaran telah berubah.

Asas BTC OKEXMasa Pengumpulan Data: 15/5 0:00 pagi hingga 5/22 4:00 pagi (UTC)

Petunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot, dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah Minat dan Dagangan Terbuka

Open Interest (OI) telah mengumpulkan 6,12 juta kontrak (1 kontrak = $ 100) pada hari Isnin, meningkat dari paras terendah pada hari Sabtu pada 5.08 juta, sebelum lama dibubarkan. Sejak itu, OI tidak bertambah baik dan masih menjalankan sekitar 5.5 juta kontrak. Ini menunjukkan bahawa kedua-dua lembu dan beruang berhati-hati pada tahap harga semasa, mencegah peningkatan OI yang ketara.

Selepas keruntuhan pertengahan Mac, penumpukan OI yang besar tidak sering diperhatikan dan pelaku pasar nampaknya berhati-hati dengan penggunaan leverage. Secara keseluruhan, leverage Longs kekal lebih tinggi daripada Shorts, seperti yang dibuktikan oleh ukuran pembubaran.

Minat Terbuka OKEX BTCMasa Pengumpulan Data: 15/5 0:00 pagi hingga 5/22 4:00 pagi (UTC)

Minat terbuka adalah jumlah jumlah niaga hadapan / pertukaran tertunggak yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah Pinjaman Margin BTC

Nisbah Margin Lending bergerak seiring dengan BTC minggu ini, menurun setelah mencapai paras tertinggi mingguan pada hari Isnin. Nisbah pada masa ini berada pada 2.13, yang lebih tinggi daripada 1.4 Jumaat lalu tetapi tidak disertai dengan tindakan membeli yang agresif di pasaran spot leverage.

Nisbah Pinjaman Margin OKEXMasa Pengumpulan Data: 15/5 0:00 pagi hingga 5/22 4:00 pagi (UTC)

Nisbah Pinjaman Margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila Nisbah Pinjaman Margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Walaupun petunjuk data perdagangan niaga hadapan menunjukkan isyarat menurun dengan premium negatif sekali-sekala dan Nisbah Panjang / Pendek yang rendah, BTC masih mencari sokongan di bahagian bawah saluran kenaikan yang ditunjukkan di atas. Sekiranya ia gagal pulih dan turun di bawah saluran, kita mungkin akan melihat penurunan yang lain ke arah $ 7,400 pada pertengahan jangka.

Dalam jangka pendek, sokongan $ 9,300 kini menjadi rintangan yang kuat, dan BTC perlu melanggarnya untuk mendapatkan satu lagi pemulihan.

Penafian: Bahan ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau juga ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda benar-benar memahami risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

e25 a05 1a9 d4e f76 0aa 5ef