Kategori Pasaran Cryptocurrency: Syiling Rangkaian Sosial

Panduan ini melihat kategori pasaran cryptocurrency yang berlainan, dengan fokus pada kategori ke-7 yang mewakili syiling rangkaian sosial. Ini adalah bahagian ketujuh dari siri yang memecah pasaran kripto menjadi 12 kategori utama.

Artikel ini melihat kategori ketujuh dalam 100 teratas pasaran cryptocurrency, yang menampilkan cryptocurrency yang disokong oleh rangkaian sosial atau platform.

Kategori Pasar Ketujuh: Syiling Rangkaian Sosial

Rangkaian sosial dan media merupakan bahagian penting dalam kehidupan kita, dengan generasi muda menghabiskan rata-rata 9 jam setiap hari di laman rangkaian sosial seperti Facebook, Instagram, Twitter dan Snapchat. Walau bagaimanapun, kelemahan utama media sosial tradisional ialah semua data peribadi kami disimpan dan dikendalikan oleh pangkalan data terpusat yang dikendalikan oleh syarikat. Ini membolehkan mereka mengumpulkan dan mengumpulkan pandangan mengenai tingkah laku, pilihan, hubungan, tabiat dan maklumat sensitif kita. Dengan semua data yang berharga, keselamatan dan privasi kami menghadapi risiko sebenar untuk dikompromikan. Jangan membuat kesilapan, terdapat banyak kejadian di mana syarikat media sosial besar dilanggar atau bahkan terlibat dalam pengaturan yang tidak beretika untuk mengeksploitasi data pengguna.

(Lihat lebih banyak: Evolusi Cryptocurrency: Masalah Dengan Wang Hari Ini)

Penyelesaian: Rangkaian Sosial Desentralisasi

Matlamat rangkaian sosial yang terdesentralisasi adalah untuk mewujudkan keseimbangan kuasa yang tidak boleh dipercayai dan adil di semua pihak yang berkepentingan dalam sistem, di mana semua pengguna mempunyai kawalan terhadap data mereka. Dalam sistem yang terdesentralisasi, pengguna memiliki dan mengurus data peribadi mereka atau data yang berkaitan dengan identiti mereka. Dengan tahap keselamatan dan privasi yang lebih tinggi, rangkaian sosial yang terdesentralisasi kelihatan mengganggu sistem tradisional kita dengan cara yang mudah meletup.

Berikut adalah 4 syiling rangkaian sosial dalam senarai 100 cryptocurrency teratas yang melakukannya.

Sosial, rangkaian sosial, duit syiling rangkaian sosial, duit syiling rangkaian, duit syiling sosial

Reddcoin (RDD)

Sosial, rangkaian sosial, duit syiling rangkaian sosial, duit syiling rangkaian, duit syiling sosial

Sebagai cryptocurrency tipikal sosial, Reddcoin membolehkan pengguna menghantar dan menerima RDD seketika tanpa bayaran. Sistem pembayaran peer-to-peer (P2P) Reddcoin membolehkan penyatuan dengan rangkaian rangkaian media sosial yang luas seperti Facebook, Reddit, Twitter Bukan hanya memberi ‘suka’ di Facebook atau Twitter, pengguna kini boleh memberi tahu pembuat konten di semua platform media sosial menggunakan duit syiling RDD.

Reddcoin adalah cryptocurrency sumber terbuka yang merupakan garpu dari Litecoin (LTC). Reddcoin memulakan kerjanya pada Januari 2014 dan pada mulanya menggunakan mekanisme konsensus Proof-of-Work tetapi lebih baik beralih ke mekanisme konsensus baru yang disebut Proof-of-Stake-Velocity. POSV dikembangkan secara semula jadi oleh Reddcoin, dengan fokus pada pengambilalihan syiling dan penyertaan rangkaian aktif (halaju). Pada masa ini, sistem pemberian maklumat Reddcoin sudah berfungsi di Reddit dan Twitter.

(Lihat lebih banyak: Kategori Pasaran Cryptocurrency: Cryptocurrency Murni)

Steem (STEEM)

Sosial, rangkaian sosial, duit syiling rangkaian sosial, duit syiling rangkaian, duit syiling sosial

Steem adalah platform penerbitan terdesentralisasi yang membolehkan pencipta kandungan mengewangkan kandungan mereka. Setiap kali kandungan di platform Steem diberi suara yang tinggi, pencipta kandungan dan mereka yang mengurus kandungan akan tetap dibayar dengan mata wang asli Steem (STEEM). Steem juga dibina berdasarkan blockchain asalnya sendiri. Projek ini adalah anak sulung Dan Larimer, yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Bithshares dan EOS. Terdapat 3 mata wang utama di platform Steem:

 1. LANGKAH: Mata wang utama Steem dengan penawaran yang meningkat 100% setiap tahun.
 2. Dolar Steem (SBD): SBD adalah mata wang stabil yang disatukan ke Dolar AS, dengan setiap SBD mewakili USD $ 1. SBD diciptakan untuk mengasingkan turun naik syiling STEEM yang sepenuhnya bergantung pada kekuatan pasaran. 50% daripada imbuhan yang diterima pencipta kandungan dibayar melalui syiling SBD, dengan 50% yang lain membawa Steem Power.
 3. Kekuatan Steem: Ini adalah token berasaskan reputasi dan tidak dapat diperdagangkan yang melambangkan pengaruh dan kekuatan pengguna dalam rangkaian. Semakin banyak bilangan undi yang dimiliki oleh pengguna, semakin banyak undi mereka akan dikira dan semakin tinggi pembayaran mereka untuk kurasi. Pengguna boleh menukar token Steem Power mereka untuk STEEM, yang kemudian akan mengurangkan pengaruhnya.

Di hujung depan, Steem menggunakan algoritma Proof-of-Brain (POB) yang memerlukan pengguna membuat kandungan agar duit syiling ditambang. Blockchain Steem yang mendasari berjalan pada mekanisme konsensus Delegated-Proof-of-Stake (DPOS), yang merupakan blockchain yang sangat berskala dengan throughput yang tinggi. Steem adalah contoh projek cryptocurrency yang berfungsi sepenuhnya dan mendapat daya tarikan yang ketara di kalangan orang ramai. Ia mempunyai lebih dari satu juta pengguna dan secara global berada pada kedudukan # 1,335 pada ranking laman web Alexa.

(Lihat juga: Panduan untuk Permodalan Pasaran: Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Cap Pasaran)

Mithril (MITH)

Sosial, rangkaian sosial, duit syiling rangkaian sosial, duit syiling rangkaian, duit syiling sosial

Mithril adalah platform media sosial yang terdesentralisasi yang, seperti Steem, memberi penghargaan kepada pencipta kandungan atas sumbangan mereka. Apa yang disebut Steem ‘Proof-of-Brain’ disebut ‘social-mining’ di rangkaian Mithril. Ciri unik Mithril adalah rangkaian pedagang, yang mempunyai banyak perkhidmatan untuk pemegang token menghabiskan MITH mereka. Rangkaian perkhidmatan merangkumi saluran kandungan premium, streaming langsung, aplikasi dalam talian dan barangan runcit.

Mirip dengan Reddcoin, Mithril memungkinkan penyatuan dengan platform media sosial yang ada. Mithril dilancarkan pada separuh kedua tahun 2017, menjadikannya jauh lebih muda daripada Reddcoin.

Mithril dibina di blockchain Ethereum dan mata wang asalnya disebut MITH, digunakan sebagai mata wang utama untuk ekosistem Mithril. Dari segi daya tarikan, Mithril telah melancarkan aplikasi telefon pintar bernama LIT (versi beta), aplikasi media sosial yang kelihatan seperti gabungan Instagram dan WhatsApp. Ini telah mengumpulkan sejumlah besar pemasangan, berjumlah kira-kira 20,000+.

(Baca lebih lanjut: Syiling, Token & Altcoins: Apa Perbezaannya?)

Kin (KIN)

Sosial, rangkaian sosial, duit syiling rangkaian sosial, duit syiling rangkaian, duit syiling sosial

Kin adalah token yang dilancarkan oleh perkhidmatan utusan popular bernama Kik. Tidak seperti kebanyakan projek tanpa produk yang berfungsi, Kik mempunyai pangkalan pengguna yang lebih dari 15 juta pengguna aktif dan berada di kedudukan ke-7 di platform media sosial yang paling popular di samping Facebook dan WhatsApp. Tidak hairanlah bahawa Kin mengumpulkan hampir $ 100 juta untuk ICO mereka.

Kin bertujuan untuk menjadi ekosistem perkhidmatan digital yang terdesentralisasi dengan mata wang asal mereka dengan nama yang sama yang disebut KIN. KIN akan digunakan untuk memudahkan pemindahan nilai dalam ekosistem Kin, yang memungkinkan interaksi langsung dengan pencipta dan pengguna kandungan. Ciri utama Kin adalah Mesin Rewards (KRE) mereka, mekanisme insentif asli yang memberi ganjaran kepada pencipta kandungan berdasarkan penggunaan perkhidmatan digital yang menggunakan Kin. Kin kini dibina di platform Ethereum, tetapi akan berpindah ke blockchain asli mereka sendiri yang akan menjadi garpu dari blockchain Stellar.

Sebab utama untuk ini adalah kerana kebimbangan skalabiliti dari blockchain yang ada. Kin secara meluas disebut sebagai salah satu dari beberapa aplikasi terdesentralisasi yang dapat mendorong penggunaan cryptocurrency pengguna arus perdana, kerana pangkalan pengguna yang besar dan integrasi semula jadi desentralisasi terhadap model perniagaan mereka yang ada. Namun, kenyataan bahawa Kin telah mengubah arah mereka berkali-kali dalam rancangan migrasi blockchain sepertinya ada kekurangan penglihatan dan pandangan jauh.

(Anda mungkin juga berminat: Adakah Kejatuhan Harga Bitcoin Menjadi Kematian?)

Sumber Bermanfaat Untuk Memulakan Anda

Sekiranya anda memulakan perjalanan ke dunia cryptocurrency yang kompleks, berikut adalah senarai sumber dan panduan berguna yang akan membawa anda ke arah anda:

Sosial, rangkaian sosial, duit syiling rangkaian sosial, duit syiling rangkaian, duit syiling sosial

Berniaga & Pertukaran

 • Panduan Crypto 101: Memilih Pertukaran Cryptocurrency Terbaik
 • Panduan untuk Bittrex Exchange: Cara Berdagang di Bittrex
 • Panduan Pertukaran Binance: Cara Membuka Akaun Binance dan Perkara Yang Harus Anda Ketahui
 • Panduan untuk Etherdelta Exchange: Cara Berdagang di Etherdelta
 • Panduan Asas Perdagangan Cryptocurrency: Pengenalan Analisis Teknikal Crypto
 • Perdagangan Cryptocurrency: Memahami Pasangan Dagangan Cryptocurrency & Bagaimana ia berfungsi
 • Panduan Dagangan Crypto: 4 Kesalahan Umum Setiap Pengedar Crypto Akan Mengalami

Dompet

 • Panduan untuk Dompet Cryptocurrency: Mengapa Anda Memerlukan Dompet?
 • Panduan untuk Dompet Cryptocurrency: Membuka Dompet Bitcoin
 • Panduan untuk Dompet Cryptocurrency: Membuka MyEtherWallet (MEW)

Baca juga: Panduan Perdagangan Crypto: 4 Kesalahan Umum Setiap Pedagang Crypto Akan Mengalami dan Panduan Mengenai Asas Perdagangan Cryptocurrency: Pengenalan Analisis Teknikal Crypto.

Daftar dalam Webinar Cryptocurrency Percuma kami sekarang untuk mengetahui semua yang perlu anda ketahui mengenai pelaburan crypto.

Dapatkan kami e-buku eksklusif yang akan membimbing anda dalam proses langkah demi langkah untuk memulakan menjana wang melalui pelaburan Cryptocurrency!

Anda juga boleh menyertai kumpulan Facebook kami di Kuasai Crypto: Pengetahuan Cryptocurrency Lanjutan untuk mengemukakan sebarang pertanyaan mengenai cryptos!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me