Provenance Memudahkan Sekuritisasi & Penerbitan $ 150 juta dalam Bon

$ 150 Juta

Sekumpulan pinjaman kumpulan, disusun sebagai HELOC, telah berjaya disekuritikan dan diterbitkan sebagai bon kepada pelabur pada Provenance, oleh sekumpulan syarikat yang giat. Proses ini menyaksikan pinjaman bernilai aset bernilai $ 150 juta ini menjalani proses tersebut, sepenuhnya dengan penggunaan blockchain.

Figure Technologies, yang menerajui usaha itu, percaya bahawa ini adalah contoh pertama bon yang dikeluarkan hanya melalui penggunaan blockchain.

Usaha Berkumpulan

Walaupun usaha ini mungkin dipelopori oleh Figure Technologies, mereka bukan satu-satunya yang memainkan peranan. Syarikat-syarikat berikut masing-masing mengambil bahagian dalam pensekuritian dalam pelbagai kapasiti:

  • Gambar
  • Kumpulan Jeffries
  • Nomura Sekuriti
  • Ibu Kota Tilden Park

Provenance

Blockchain yang menjadikan sekuritisasi ini mungkin dikenali sebagai Provenance. Semasa menerangkan kelebihan platform mereka, syarikat tersebut menyatakan,

“Ciri-ciri blockchain yang tersebar, tidak boleh dipercayai dan tidak berubah menghilangkan kos dari pengantara, mengautomasikan proses operasi yang tidak cekap, mengurangkan risiko melalui kebolehpercayaan data, dan membolehkan produk baru yang inovatif.”

Pandangan Ringkas di Blockchain Provenance

Rajah | Temui BlockchainRajah | Temui Blockchain

Tonton video ini di YouTube

Sementara Provenance memulakan hidup sebagai produk Figure Technologies, syarikat itu menjalani pembebasan pada tahun 2019. Ini berlaku setelah selesainya STO yang menguntungkan, dan berjaya, yang menyaksikan syarikat itu menjana pelaburan $ 20 juta.

Sejak acara ini, Provenance telah menjelaskan bahawa fokus mereka adalah untuk mengubah cara menguruskan harta tanah. Pada masa STO mereka berakhir, mereka menunjukkan keinginan untuk menjadi yang pertama dalam mencapai perkara berikut:

  • dana lindung nilai pada blockchain
  • hak milik harta tanah sepenuhnya di blockchain
  • gadai janji digital pada blockchain

Jelas sekali, berita hari ini mengenai pensekuritian sekumpulan HELOC berada tepat di lorong mereka.

Provenance.io Melengkapkan Penawaran Token Keselamatan $ 20 Juta

Ulasan

Setelah mengumumkan kejayaan pensekuritian, wakil dari beberapa syarikat yang mengambil bahagian meluangkan masa untuk memberi komen. Berikut adalah apa yang masing-masing katakan mengenai perkara ini.

Mike Cagney, Ketua Pegawai Eksekutif Figure, menyatakan,

“Blockchain memiliki potensi yang hampir tidak terhitung untuk membuka nilai bagi pasaran kewangan dunia dan kami menerajui transformasi itu dengan menghadapi cabaran besar seperti pensekuritian … Hingga kini, industri ini lambat bergerak melewati kertas putih dan bukti projek konsep. Tetapi pencapaian ABS blockchain peringkat pengeluaran yang pertama ini sangat penting menekankan bahawa zaman sedang berubah. “

Sanil Patel, Pengarah Urusan Nomura Securities International, menyatakan,

“Nomura dengan bangga menjadi penaja jamin utama dalam pensekuritian perdana Figure di Provenance … Provenance memimpin jalan menuju mewujudkan pasaran sekuritisasi yang lebih mudah diakses, di mana penerbit yang lebih kecil dapat mengasingkan aset dengan kos yang lebih rendah daripada model tradisional.”

Brian McGrath, Pengarah Urusan Jefferies Group, menyatakan,

“Kami senang bekerjasama dengan Provenance untuk memasarkan kesepakatan yang memenuhi keperluan pelanggan kami menggunakan teknologi inovatif mereka.”

Teknologi Rajah

Ditubuhkan pada tahun 2018, Figure mengekalkan operasi di San Francisco, California. Yang terpenting, syarikat ini berusaha memanfaatkan blockchain dan DLT, dalam usaha mengubah FinTech. Perbincangan hari ini adalah contoh pelaksanaan ini.

Ketua Pegawai Eksekutif, Mike Cagney, mengawasi operasi syarikat.

Rajah | Jumpa pejabat Reno!Rajah | Jumpa pejabat Reno!

Tonton video ini di YouTube

HELOK

‘HELOC’ merujuk kepada kredit kredit ekuiti rumah. Ini adalah asas kredit yang membolehkan seseorang memanfaatkan ekuiti di rumah mereka untuk fleksibiliti kewangan – pada dasarnya pinjaman yang disokong aset. Walaupun standard kelayakan mungkin berbeza, bergantung pada wilayah, konsepnya tetap sama.

Rajah | HELOC vs Pinjaman PeribadiRajah | HELOC vs Pinjaman Peribadi

Tonton video ini di YouTube

Sehingga kini, ramai yang tetap waspada terhadap HELOC. Walaupun mereka dapat memberikan manfaat besar ketika digunakan dengan betul, mereka bukan tanpa risiko. Semasa krisis perumahan, kira-kira 10 tahun yang lalu, bon berasaskan HELOC sangat popular. Ketika pasar runtuh, banyak yang tersisa karena lebih banyak di rumah mereka daripada yang mereka hargai. Akibatnya, terdapat keruntuhan ikatan yang berkaitan secara serentak.

Ikatan yang disokong oleh HELOC tidak lagi berfungsi sejak beberapa tahun lalu, tetapi baru-baru ini menyaksikan kebangkitan semula.

Dalam Berita Orang Lain

Sekiranya idea menggabungkan blockchain dan DLT dengan ikatan terdengar tidak asing bagi anda, mungkin, sebahagiannya, disebabkan oleh contoh berikut. Selama setahun yang lalu, pelbagai bank telah melihat kelebihan di sebalik penyebaran teknologi ini, dan telah berusaha sebaik mungkin untuk mencubanya. Pastikan membaca artikel berikut untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana bank di seluruh dunia berkembang.

Santander Menebus Keselamatan Hutang Awal

Horizon Tech Stack Menjadikan Piemonte Bond terbitan menjadi kenyataan

Societe Generale SFH beralih ke Ethereum untuk Penerbitan Token Keselamatan

Bank Dunia Mengumpulkan $ 33.8 Juta melalui Bon Tokenized

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

f1a 0b2 417 07d e88 d1f 7bd