Asas Bitcoin Mengukuh ketika Duit Syiling Banjir Menjadi DeFi

Kisah terbesar dari dunia cryptocurrency yang mungkin anda terlepas

Ini adalah minggu yang sibuk dan memecahkan rekod untuk Bitcoin. 

Walaupun Bank Pusat Eropah merancang untuk memublikasikan pemikirannya mengenai euro digital dan Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat melarang alamat cryptocurrency yang berkaitan dengan troll Rusia, cryptocurrency terkemuka di pasaran telah berubah, menetapkan beberapa tahap tertinggi sepanjang masa. Pada masa yang sama, duit syiling terus masuk ke dalam protokol kewangan terdesentralisasi.

Inilah semua yang perlu anda ketahui mengenai kisah teratas minggu ini dalam dunia cryptocurrency dan fintech.

Pelan digital digital akan segera diumumkan

Beberapa bulan setelah ketua Bank Pusat Eropah, Christine Lagarde, pertama kali mengemukakan pertimbangan institusi itu untuk mata wang digital berasaskan zon euro, kata ahli politik dan peguam Perancis itu dituntut minggu ini bahawa rancangan bank pusat, atau kekurangannya, akan segera diumumkan.

Menurut Lagarde:

"Eurosystem setakat ini belum membuat keputusan mengenai apakah akan memperkenalkan euro digital. Tetapi, seperti banyak bank pusat lain di seluruh dunia, kami meneroka faedah, risiko dan cabaran operasi untuk melakukannya. Penemuan pasukan petugas Eurosystem diharapkan dapat disampaikan kepada masyarakat dalam beberapa minggu mendatang, diikuti dengan pelancaran perundingan umum."

Pengambilan utama

  • ECB adalah salah satu dari banyak bank pusat di seluruh dunia yang sedang mengkaji kemungkinan mata wang digital, dan topik mata wang digital bank pusat, atau CBDC, terus mengukuhkan dirinya dalam dunia kewangan.
  • Pemeriksaan ECB terhadap mata wang digital berasaskan zon euro mungkin berpunca daripada minat untuk memastikan kesatuan monetari tidak ketinggalan dari inovasi fintech yang diterajui oleh cryptocurrency.

Orang Rusia "ladang troll" alamat cryptocurrency yang disetujui oleh Jabatan Perbendaharaan A.S.

Tiga pekerja yang berpangkalan di Rusia "ladang troll" Agensi Penyelidikan Internet dan banyak alamat cryptocurrency terpaut telah disetujui oleh Pejabat Kawalan Aset Asing Luar Negeri Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat kerana didakwa mengganggu pilihan raya presiden 2016 negara itu melalui penyebaran maklumat yang salah secara digital.

The alamat cryptocurrency yang dibenarkan wujud di blockchain Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Zcash, Bitcoin SV dan Dash. Menurut kenyataan OFAC, "IRA menggunakan cryptocurrency untuk membiayai aktiviti untuk meneruskan operasi pengaruh jahat mereka di seluruh dunia."

Pengambilan utama

  • Penggunaan mata wang kripto yang jelas oleh pengaruhnya yang jahat tidak akan banyak membantu mempromosikan penggunaan mata wang digital secara sah sebagai pembayaran di mata pengawal selia A.S..

Kadar hash Bitcoin mencapai paras tertinggi sepanjang masa, walaupun banjir

Walaupun banjir di kawasan-kawasan yang berat dengan operasi perlombongan Bitcoin, musim tengkujuh China telah sebahagian besarnya tidak terjejas kadar hash rangkaian cryptocurrency pertama dan terpenting. Sebenarnya, data dari bitinfocharts.com menunjukkan bahawa kadar hash Bitcoin mencapai paras tertinggi sepanjang masa iaitu 146.5372E awal minggu ini. 

Walaupun menjejaki kadar hash yang tepat di rangkaian cryptocurrency terkemuka adalah mustahil, pelbagai laman web penjejakan kadar hash lain menunjukkan tahap yang serupa dengan tahap tertinggi sepanjang masa sebelumnya.

Pengambilan utama

  • Walaupun banjir di wilayah Sichuan telah menyebabkan gangguan bekalan elektrik dan menjejaskan operasi perlombongan Bitcoin di kawasan itu, hujan lebat pada musim tengkujuh dapat memberikan tenaga hidroelektrik tambahan dengan kos yang lebih rendah dan, pada gilirannya, memberi keuntungan kepada kadar hash Bitcoin.

Kadar hash rangkaian Bitcoin mencapai paras tertinggi sepanjang masa minggu ini. Sumber: bitinfocharts.com

Alamat Bitcoin Wholecoiner mencapai tahap tertinggi sepanjang masa

Pelabur BTC telah terkumpul, kerana jumlah penyertaan penuh – iaitu, alamat di rangkaian Bitcoin dengan sekurang-kurangnya satu duit syiling penuh – mencapai tahap tertinggi sepanjang masa minggu ini.

Menurut glassnode syarikat analisis pasaran rantaian, jumlah alamat Bitcoin yang memiliki minimum 1 BTC memiliki menunjukkan pertumbuhan berterusan dan kini berada di atas 823,000.

Pengambilan utama

  • Peningkatan bilangan alamat Bitcoin dengan sekurang-kurangnya satu duit syiling menggambarkan arah aliran keseluruhan pasaran – iaitu, tanpa mengira perubahan harga jangka pendek, terdapat permintaan tetap untuk memiliki sekurang-kurangnya satu keseluruhan syiling.
  • Tidak akan ada duit syiling yang mencukupi untuk setiap jutawan di dunia ini memiliki 1 BTC. Memperoleh sekurang-kurangnya satu duit syiling nampaknya menjadi prospek yang semakin popular.

BTC yang terkunci dalam DeFi mendorong lebih dari 87K syiling

Dunia kewangan terdesentralisasi sebahagian besarnya tidak terpengaruh oleh penurunan harga baru-baru ini di pasaran cryptocurrency yang lebih luas, kerana pelabur terus mengunci BTC ke dalam produk DeFi.

Menurut platform pengesanan DeFi DeFi Pulse, jumlah keseluruhan BTC yang terkunci dalam produk DeFi mencapai tahap tertinggi sepanjang masa sekitar 87,752,000 syiling – lebih separuh daripadanya terkunci pada rangkaian Ethereum dalam bentuk WBTC – mulai September. 11.

Pengambilan utama

  • Peningkatan kewangan yang terdesentralisasi tahun ini tentunya telah merosot dari Lightning Network. Nilai DeFi total yang terkunci dalam penyelesaian penskalaan lapisan kedua hanyalah 1,100 BTC.
  • Walaupun sejumlah besar BTC terkunci dalam protokol DeFi, blockchain Ethereum tetap dominan jika dibandingkan dengan jumlah nilai terkunci.

Jumlah BTC yang dikunci di DeFi telah meningkat secara berterusan sepanjang 90 hari yang lalu. Sumber: Denyutan DeFi

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

133 6e3 667 ca4 784 516 6d5