Pesuruhjaya Hester Peirce Menentang Ketetapan dan Penyelesaian Telegram SEC

Pesuruhjaya Hester M. Peirce dari Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) menyampaikan a Ucapan 21 Jun di Blockchain Week di Singapura di mana dia menyatakan perbezaan pendapatnya mengenai yang baru-baru ini penyelesaian antara SEC dan Telegram.

Tidak mengejutkan apabila mendengar Pesuruhjaya Peirce tidak setuju dengan keputusan pengadilan baru-baru ini yang melarang pembebasan token Telegram kepada semua pelabur, dan penyelesaian selanjutnya dengan SEC. Pesuruhjaya Peirce telah menjelaskan bahawa dia tidak setuju dengan yang asal Perintah kecemasan Oktober 2019 difailkan oleh SEC terhadap Telegram.

Garis Masa Kes Telegram Raise dan Mahkamah

Februari 2018 Aplikasi pesanan popular Telegram mengumpulkan $ 850 juta menggunakan struktur SAFT (Perjanjian Mudah untuk Token Masa Depan)
Mac 2018 Telegram mengumpulkan $ 850M tambahan menggunakan struktur SAFT
Oktober 2019 Pengedaran Token Telegram kepada Pelabur dijadualkan pada 31 Oktober 2019
Oktober 2019 SEC memfailkan tindakan kecemasan dan perintah penahanan sementara terhadap Telegram untuk mengelakkan pengedaran token Telegram kepada pelabur.
Mac 2020 Mahkamah memerintahkan agar Telegram tidak boleh mengedarkan token kepada mana-mana pelabur, Amerika dan asing
Jun 2020 Telegram menyelesaikan dengan SEC dan bersetuju untuk mengembalikan $ 1.2Bn kepada pelabur, menutup operasi, dan membayar denda $ 18.5M

Sinopsis Telegram Raise

  • $ 1.7Bn diperoleh daripada pelabur ($ 424.5 juta dari pelabur Amerika)
  • 171 pelabur (39 orang Amerika)
  • Pelabur bertauliah sahaja
  • Pelaburan minimum $ 1M setiap orang atau entiti
  • Wang yang dilaburkan itu akan digunakan untuk mengembangkan blockchain Telegram Open Network (TON) dan mengembangkan dan memelihara Telegram Messenger.

Isu Apa Yang Dibangkitkan oleh Pesuruhjaya Peirce?

Mahkamah melihat “satu skema tunggal”. Pesuruhjaya Peirce mengajukan masalah dengan pengadilan yang memperlakukan perjanjian pelaburan antara Telegram dan pelabur yang diakreditasi, penyerahan token kepada pelabur, dan penjualan semula token, sebagai satu skema tunggal. Dia meratapi, “hilang adalah perbezaan antara kontrak pelaburan (perjanjian antara Telegram dan pelabur yang diakreditasi) dan token (aset yang akan dibuat dan disampaikan berdasarkan perjanjian)”. Pesuruhjaya Peirce percaya bahawa pelaburan awal dalam syarikat adalah untuk mengumpulkan modal untuk membangun platform, dan bahawa pelaburan awal itu terpisah dari penjualan semula token fungsional “… token seperti itu, setelah mereka menggunakan penggunaan, semestinya dapat dijual kepada pembeli di luar transaksi sekuriti ”. Dia percaya bahawa ujian Howey menyokong idea bahawa penjualan semula token tidak dianggap sebagai sekuriti hanya kerana token pada mulanya diperoleh sebagai sebahagian daripada transaksi sekuriti.

Apa syarat untuk berjaya, dianggap sebagai tawaran sekuriti haram oleh SEC. Apa yang dilihat SEC sebagai tawaran sekuriti haram (pengedaran token global yang meluas), Pesuruhjaya Peirce melihat sebagai elemen yang diperlukan untuk blockchain berjaya. “Saya tidak menyokong mesej bahawa menyebarkan token sememangnya melibatkan transaksi sekuriti…. Saya melihat [pengedaran token secara meluas] sebagai prasyarat yang diperlukan untuk mana-mana rangkaian blockchain yang berjaya. “

SEC berlebihan. Pesuruhjaya Peirce juga mempermasalahkan kenyataan bahawa SEC, yang diminta dan diberikan, penguatkuasaan terhadap syarikat yang tidak diperbadankan atau berpusat di AS, dan hanya seperempat dari pelabur dan jumlah pelaburan yang berpusat di AS. Dia mengingatkan kita bahawa cara Amerika bukanlah satu-satunya cara dalam ekonomi global. “Kesediaan SEC untuk meminta, dan pengadilan negeri untuk memberikan, pelepasan injunktif yang besar terhadap syarikat bukan AS, dalam kes di mana satu – Kuartal dana datang dari pelabur AS, mungkin menimbulkan kebimbangan di kalangan rakan sekerja antarabangsa kita … kita harus ingat bahawa cara kita bukan satu-satunya cara. Kita harus berhati-hati untuk meminta penyelesaian yang secara efektif memberlakukan peraturan di luar batas kita. “

Dengan Risiko Anda Sendiri – Tiada Jalan Yang Jelas

Menariknya, Pesuruhjaya Peirce menyatakan bahawa Telegram menggunakan nasihat yang canggih, “membuat usaha dengan niat baik untuk mematuhi undang-undang sekuriti persekutuan” dan “terlibat secara luas dengan kakitangan SEC”. Ini menimbulkan persoalan – apa yang salah? Adakah SEC memberi panduan yang tidak betul? Adakah Telegram memilih untuk tidak mengikuti panduan SEC? Adakah SEC berubah fikiran apabila Telegram akan mengedarkan token kepada pelabur? Soalan-soalan ini tidak mempunyai jawapan yang jelas dan terus meninggalkan syarikat di perairan berisiko dan tidak diketahui ketika melakukan persembahan token di Amerika Syarikat dan / atau dengan pelabur Amerika.

Sudah jelas bahawa Pesuruhjaya Peirce percaya bahawa SEC tidak cukup untuk membantu membimbing syarikat ke arah yang benar, dia mencatat “daripada memberikan panduan berguna mengenai standard keselamatan dan teknologi brek berfungsi … [meninggalkan] industri untuk meneka di jalan menuju pematuhan ”. Syarikat tidak semestinya menanggung risiko meneka pada jalan pematuhan yang betul.

Siapa yang Melindungi SEC? 

Kes dari SEC v Telegram Group Inc. dan Ton Issuer Inc.. diajukan petisyen oleh tiga pelabur; tujuh pelabur disenaraikan sebagai pihak yang berminat. Semua pelabur harus memenuhi syarat sebagai “pelabur terakreditasi” di bawah definisi persekutuan untuk melabur dalam kenaikan Telegram. Ambang minimum untuk melabur dalam Telegram adalah USD $ 1,000,000.

Pada akhir ucapannya, Komisioner Peirce bertanya, “siapa yang kami lindungi dengan melakukan tindakan ini?”. Ini adalah persoalan yang baik – seseorang akan menganggap bahawa pelabur yang mempunyai modal untuk melabur $ 1M dalam kenaikan Telegram adalah orang atau entiti yang cukup canggih yang memahami risiko yang melekat dalam pelaburan teknologi baru dan permulaan peringkat awal. Oleh itu, siapa yang benar-benar melindungi SEC dalam kes ini? Nampaknya satu-satunya orang yang dilindungi adalah segelintir pelabur canggih yang tidak senang dengan risiko yang mereka ambil.

Melangkah Ke Hadapan

Sejak tahun 2018 industri kripto telah menyaksikan trend syarikat yang semakin meningkat yang enggan menerima pelabur Amerika. Kemungkinan trend penghalang pelabur Amerika akan berterusan sehingga ada petunjuk yang jelas dari SEC. Oleh kerana tindakan penguatkuasaan SEC dan kurangnya panduan, kebanyakan syarikat menganggapnya terlalu berisiko untuk membenarkan warga, penduduk, atau entiti Amerika untuk melabur dalam modal (token) kenaikan.

Pada bulan Februari tahun ini, Pesuruhjaya Peirce mengumumkannya cadangan untuk merapatkan jurang antara peraturan dan desentralisasi. Dia menyebut cadangan ini sebagai pelabuhan yang selamat yang memberi masa tenggang tiga tahun kepada syarikat untuk mengembangkan jaringan yang berfungsi. Pada akhir tiga tahun tersebut, token tersebut tidak akan dianggap sebagai sekuriti dengan syarat terdapat rangkaian yang berfungsi di mana token tersebut dapat digunakan secara aktif untuk barang dan perkhidmatan. Maklumat tambahan mengenai cadangan pelabuhan selamat Pesuruhjaya Peirce boleh didapati di pautan di atas.

Walaupun cadangan pelabuhan selamat Pesuruhjaya Peirce dipikirkan dengan baik dan nampaknya merupakan cara yang baik untuk terus maju, sayangnya, ia masih sekadar cadangan. Memandangkan penolakan SEC yang berterusan untuk memberikan panduan, peraturan, atau peraturan tertulis yang jelas, kami tidak menjangkakan bahawa pelabuhan selamat Pesuruhjaya Peirce akan diterima pakai dalam waktu dekat oleh SEC. Kami menjangkakan untuk melihat pasaran global lain memimpin dalam projek desentralisasi jika panduan atau peraturan yang jelas tidak ditetapkan oleh SEC.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

3b9 d17 a69 42c 19c 8c0 307