China meneruskan penguasaan landskap crypto Asia

Gambaran keseluruhan mingguan berita blockchain dan cryptocurrency dari China dan Hong Kong – China Market Watch

Gambar Watch Market China

Sudah menjadi minggu penting bagi industri blockchain dan cryptocurrency China.

Laporan terbaru oleh penyedia penyelidikan, Messari menunjukkan bahawa China terus menguasai landskap cryptocurrency Asia. Negara itu mengekalkan dominasi kadar hash Bitcoinnya kerana blockchain nasional China, BSN, mendedahkan rancangannya untuk mengintegrasikan mata wang digital bank pusat dalam rangkaian pembayaran mata wang digital yang dicadangkannya. Sementara itu, pemerintah China terus menerapkan teknologi blockchain. Persatuan Sekuriti China melancarkan blockchain sendiri untuk mempercepat pendigitan industri sekuriti.

Inilah semua yang mungkin anda terlepas dari kisah-kisah ini, dan banyak lagi, dalam edisi minggu ini dari Market Market Watch dari OKEx Insights.

China meneruskan penguasaan ke atas landskap crypto Asia

China tetap menjadi peneraju dalam landskap cryptocurrency Asia, menurut laporan baru-baru ini dari Messari.

Dominasi kripto China tercermin dalam pengagihan kadar hash perlombongan Bitcoin. Negara ini menguasai 65% daripada jumlah keseluruhan hash Bitcoin – melebihi Amerika Syarikat dan Rusia.

Pengambilan utama

  • Dominasi perlombongan Bitcoin China telah menyebabkan berkembangnya perusahaan perlombongan. Bitmain, Canaan dan Ebang adalah antara unicorn yang berkaitan dengan crypto teratas di Asia, dengan nilai gabungan $ 17 bilion.
  • Walaupun penguasaan pasaran, kerajaan China terus melarang perdagangan cryptocurrency, telah menindak platform pinjaman peer-to-peer dan mengetatkan kawalan modal.

China menguasai bahagian bulanan purata dari jumlah hash Bitcoin pada bulan April 2020 (data terbaru yang disediakan oleh Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index). Sumber: Pusat Kewangan Alternatif Cambridge

BSN merancang rangkaian pembayaran mata wang digital

Rangkaian perkhidmatan berasaskan blockchain China didedahkan rancangannya untuk membina rangkaian pembayaran mata wang digital. Versi beta rangkaian dijangka dilancarkan pada separuh kedua tahun 2021.

Menurut BSN, rangkaian pembayaran akan dilancarkan sepenuhnya dalam lima tahun. Syarikat ini bekerjasama dengan beberapa bank antarabangsa untuk menyokong mata wang digital bank sentral dan stablecoin.

Pengambilan utama

  • Untuk menyokong CBDC di berbagai negara, BSN memperluas node bandar awamnya di China dan luar negara. PCN antarabangsa BSN berjumlah kira-kira 50 dan menyokong kebanyakan negara maju.
  • Walaupun visi BSN untuk menyokong pelbagai CBDC, kebanyakan bank pusat hanya dapat mengeluarkan wang tunai fizikal. Kajian dari Tabung Kewangan Antarabangsa didedahkan bahawa hampir 80% bank pusat dunia sama ada tidak dibenarkan secara sah untuk membuat mata wang digital atau kerangka undang-undang negara asal mereka masih belum jelas.

Securities Association of China melancarkan blockchain

Persatuan Sekuriti China diumumkan pelancaran blockchain sendiri untuk mempercepat pendigitan industri sekuriti di China.

Persatuan ini telah menggunakan enam firma sekuriti China sebagai node, termasuk Haitong Securities (600837.SH), Guotai Junan Securities (601211.SH) dan China Merchants Securities (600999.SH).

Pengambilan utama

  • Selepas pelancaran blockchain, SAC bekerjasama dengan Suruhanjaya Peraturan Sekuriti China untuk mewujudkan standardisasi blockchain untuk industri sekuriti. Kedua-dua pihak akan mengembangkan piawaian untuk pemerintahan rantai dan penggunaan aplikasi yang terdesentralisasi.
  • Pelaporan dokumen elektronik untuk bank pelaburan adalah kes penggunaan pertama untuk blockchain SAC. Persatuan ini percaya bahawa blockchainnya membantu melancarkan proses pematuhan bank pelaburan.

Pasar tradisional: Indeks Hang Seng meningkat 6% minggu ini

Pasaran saham di China merosot sederhana minggu ini. Pada masa penulisan, Shanghai SE Composite dan CSI 300 kini diperdagangkan pada 3.583 dan 5.476 – dengan kerugian mingguan masing-masing 0.43% dan 1.82%. Di Hong Kong, Indeks Hang Seng meningkat 6.12% dan kini berada pada 29.963.

Indeks Hang Seng meningkat 6.12% minggu ini. Sumber: Ekonomi Perdagangan, Investing.com

Bukan peniaga OKEx? Ketahui cara memulakan perdagangan!

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me