Integrasi Blockchain BSN, Pemimpin Alibaba dalam Paten Blockchain dan Yearn. Keuntungan 35,000% Kewangan – China Market Watch

Gambaran keseluruhan mingguan berita blockchain dan cryptocurrency dari China dan Hong Kong.

Pasaran saham di China dan Hong Kong menyaksikan penurunan sedikit minggu ini. Shanghai SE Composite dan CSI 300 pada masa ini lari masing-masing pada 3,289 dan 4,656 dengan sedikit penurunan mingguan 1.09% dan 1.19%. The Indeks Hang Seng juga mencatatkan -2.38% minggu ini, pada masa ini berjumlah 24,661.

Kerugian di pasaran saham China disebabkan oleh kes COVID-19 yang melonjak di China. China melaporkan 105 kes COVID-19 baru pada hari Khamis, kenaikan harian tertinggi dalam tiga bulan terakhir. Walau bagaimanapun, kerugian adalah terhad oleh ikrar Rizab Persekutuan A.S. untuk meningkatkan ekonomi global. Pengerusi Fed Jerome Powell diakui kelembapan pemulihan ekonomi selepas wabak COVID-19 di A.S., menekankan bahawa jalan menuju pemulihan adalah "luar biasa tidak pasti."

Penurunan Indeks Hang Seng didorong oleh pengumuman KDNK baru-baru ini pada Q2 2020. ekonomi Hong Kong menyusut sebanyak 9% pada suku kedua, yang lebih buruk daripada ramalan median -8.3%. Lonjakan kes COVID-19 yang terdaftar, di mana 150 kes baru ditemui pada hari Khamis, adalah faktor lain yang menyebabkan penurunan pasaran saham Hong Kong.

Sementara itu, indeks SZSE Blockchain 50 pada masa ini berada pada 3.982, dengan penurunan mingguan 2.01%. Di antara 50 saham yang termasuk dalam indeks, Jiangsu Akcome Solar Science & Teknologi (002610.SZ) adalah untung teratas harian, dengan kenaikan 9.88%, sementara Red Phase Inc. (300427.SZ) adalah yang paling rugi, dengan prestasi mingguan -4.96%.

Prestasi indeks pasaran China. Sumber: Ekonomi Perdagangan, Investing.comPrestasi indeks pasaran China. Sumber: Ekonomi Perdagangan, Investing.com

Berita Minggu

Dari integrasi blockchain Jaringan Perkhidmatan Blockchain hingga kepemimpinan Alibaba dalam kedudukan paten blockchain dan gembar-gembur Yearn.finance dalam kewangan terdesentralisasi – aka DeFi – OKEx Insights melihat tiga berita utama crypto minggu ini dari China dan Hong Kong.

Rangkaian Perkhidmatan Blockchain bertujuan untuk menyatukan 40 rantaian blok awam menjelang Jun 2021

Dilancarkan pada bulan April, Blockchain Service Network adalah inisiatif blockchain pertama yang disokong oleh kerajaan China. Dia Yifan, Ketua Pegawai Eksekutif Teknologi Tarikh Merah, yang merupakan syarikat swasta di belakang BSN, baru-baru ini kata bahawa BSN bertujuan untuk menyatukan 40 rangkaian blockchain awam menjelang Jun 2021.

BSN pada mulanya dirancang untuk membantu perniagaan kecil dan sederhana menggunakan aplikasi blockchain di blockchain yang dibenarkan. Walau bagaimanapun, BSN telah mengemas kini fokus strategiknya berikutan ciptaan BSN-International pada bulan Julai. Entiti baru bertujuan untuk menyokong pengembangan antarabangsa rangkaian.

Dengan sokongan BSN-International, BSN telah bersepadu enam rangkaian blockchain awam pada 21 Julai – iaitu Ethereum, EOS, Tezos, Neo, Nervos dan IRISet. Mulai 10 Ogos, pemaju rangkaian blockchain awam ini akan dapat menggunakan penyimpanan data dan lebar jalur dari pusat data luar negara BSN untuk menyebarkan aplikasi terdesentralisasi mereka, juga dikenal sebagai DApps.

Pengambilan utama

  • Rangkaian Perkhidmatan Blockchain bertujuan untuk mengintegrasikan 40 rangkaian blockchain awam menjelang 2021.
  • Pada bulan Julai, BSN-antarabangsa ditubuhkan sebagai entiti yang berasingan untuk menyokong pengembangan antarabangsa BSN.
  • BSN telah menyatukan enam rangkaian blockchain awam pada 21 Julai, termasuk Ethereum dan EOS.

Alibaba mendahului kedudukan paten blockchain pada separuh pertama 2020

IPRdaily, sebuah outlet media dalam industri harta intelek, bekerjasama dengan Pusat Penyelidikan Indeks Inovasi incoPat, penyedia data paten blockchain, untuk melepaskan “Kedudukan Paten Penemuan Blockchain Perusahaan Global untuk Separuh Pertama 2020 (TOP 100).”

Peringkat paten blockchain menganggap jumlah permohonan paten blockchain yang diajukan oleh perusahaan antara Januari dan Jun 2020. Menurut peringkat IPRdaily, Alibaba menduduki tempat pertama dengan 1,457 paten blockchain yang diajukan, diikuti oleh Tencent dengan 872. Di antara syarikat bukan China, IBM mendahului carta dengan 251 paten blockchain difailkan.

Penting untuk membezakan antara permohonan atau pemfailan paten blockchain dan hak paten blockchain yang sebenarnya diberikan. Paten blockchain yang dianugerahkan bermaksud paten blockchain telah diluluskan oleh pengawal selia, seperti Paten Amerika Syarikat dan Pejabat Tanda Dagangan.

Persatuan Perlindungan Paten China dilepaskan Laporan Kebenaran Paten Global 2020 Blockchain pada awal bulan Julai. Laporan itu merangkumi perusahaan global teratas dari segi paten blockchain yang dianugerahkan. Menurut laporan itu, Alibaba kekal peneraju paten blockchain dengan 212 anugerah, sementara IBM menduduki tempat kedua dengan 107 paten blockchain yang dianugerahkan.

Pengambilan utama

  • Alibaba kini menjadi peneraju paten blockchain, baik dari segi permohonan paten blockchain (1,457) dan mendapat paten blockchain (212).
  • Paten blockchain yang dianugerahkan berbeza dengan aplikasi paten blockchain, kerana yang pertama disetujui oleh pengawal selia.

Perlombongan kecairan Yearn.finance mendorong gembar-gembur pasaran DeFi Cina yang besar

Berikutan gembar-gembur Compound and Balancer di DeFi sejak sebulan lalu, kenaikan kewangan yearn.finance telah banyak dibincangkan di kalangan masyarakat China.

Yearn.finance ialah agregator pinjaman terdesentralisasi yang membolehkan pengguna memilih penyedia pinjaman DeFi, seperti Compound dan Aave. Pencipta protokol, Andre Cronje, diumumkan pelepasan token pemerintahannya, YFI, pada 17 Julai.

Pengagihan YFI mengikuti mekanisme perlombongan mudah tunai, yang membolehkan pengguna memperoleh unit tambahan YFI dengan memberikan kecairan ke platform yearn.finance. Perlombongan kecairan merujuk kepada situasi ketika petani hasil mengambil bahagian dalam pembuatan pasaran untuk menyumbang kecairan yang diperlukan pada duit syiling atau token tertentu – dan dengan berbuat demikian, memperoleh kadar pulangan sebagai tambahan kepada unit tambahan token protokol.

Model perlombongan likuiditi kewangan yearn.finance telah menyebabkan aktiviti pertanian hasil secara besar-besaran oleh pemegang YFI. Menurut Uniswap, YFI terhasil dengan pulangan menaik sebanyak 35,000% pada minggu pertama penyenaraiannya. Yearn.finance juga menerima peningkatan besar dalam jumlah nilai yang terkunci sejak 18 Julai, dari $ 9.3 juta hingga $ 345 juta pada 26 Julai.

Walaupun terdapat hype pasaran, harga token YFI dapat didorong oleh harga token platform pinjaman DeFi yang tersedia di platform yearn.finance. Sebagai contoh, jika terdapat penurunan nilai yang signifikan dalam token Compound dan Aave, nilai token YFI juga dapat memberikan penurunan besar.

Pengambilan utama

  • Yearn.finance ialah agregator pinjaman terdesentralisasi yang membolehkan pengguna memilih penyedia pinjaman DeFi, seperti Compound dan Aave.
  • Yearn.finance telah mendapat populariti di kalangan masyarakat Cina dengan model perlombongan mudah tunai. Oleh itu, YFI melonjak meningkat sebanyak 35,000% pada minggu pertama disenaraikan di Uniswap.
  • Harga token YFI dapat didorong oleh harga token yang berasal dari platform pinjaman DeFi yang tersedia di yearn.finance.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

aaf b82 544 2dc cc1 59b 19d