Hirander Misra, Pengerusi Kumpulan GMEX & Pengerusi SECDEX – Siri Temuduga

Hirander Misra adalah Pengerusi dan CEO Kumpulan GMEX (GMEX), menawarkan penyelesaian inovatif untuk penciptaan & operasi pertukaran elektronik dan infrastruktur pasca perdagangan dalam sekuriti, FX, derivatif, komoditi, crypto & aset digital.

Beliau juga adalah Pengerusi SECDEX, Bursa Sekuriti, Komoditi dan Derivatif berasaskan Seychelles, yang merupakan ekosistem penuh untuk aset digital dan tradisional yang diaktifkan oleh teknologi blockchain.

Bolehkah anda mulakan dengan berkongsi apa itu Kumpulan GMEX?

GMEX Group (“GMEX”) adalah penyedia global penyelesaian pertukaran aset pelbagai perniagaan dan ekosistem teknologi perdagangan pasca perdagangan dan inovatif. Sebagai vendor infrastruktur pasaran, kami menumpukan perhatian pada teknologi dan interkonektiviti. Penyelesaian kami menangani keperluan persekitaran peraturan dan kontrak untuk penerbitan, perdagangan, penjelasan dan penyelesaian sekuriti di bursa, di semua kelas aset termasuk aset tradisional, alternatif dan digital, mata wang digital serta pensekuritian digital hibrid aset tradisional termasuk derivatif.

Tumpuan GMEX adalah mengubah pasaran kewangan global secara digital, membolehkan para peserta melancarkan penyelesaian baru, memperluas operasi dan skala semasa untuk memenuhi permintaan pasaran. Kami melaksanakannya dengan menggunakan dua mekanisme keterlibatan yang terbukti untuk membolehkan pelanggan kami menggunakan teknologi untuk mencapai tujuan komersial mereka:

 • Program Kemajuan Pasaran (MAP), yang memberikan kemudahan Pertukaran dan Pasca perdagangan pelbagai aset dengan kombinasi optimum teknologi dan perkhidmatan infrastruktur pasaran tradisional dan digital
 • Pendekatan yang didorong oleh perkongsian, kami tidak hanya menjual teknologi, malah kami menggunakan gabungan penyelesaian FinTech, perniagaan dan pelaburan yang memperkasakan perkongsian dan usaha.

Apa yang mendorong minat anda pada awalnya untuk melancarkan GMEX?

Ketika kami mula beroperasi pada tahun 2012, vendor infrastruktur pasaran yang ada sangat berpandukan kepada pola pikir pelanggan-pembekal, menyediakan teknologi lama dengan harga yang meningkat tanpa mengambil kira keperluan perniagaan dan operasi sebenar, termasuk kekangan komersial yang mungkin ada. Inilah peluang kami untuk membezakan diri!

Kami menyediakan kepakaran perniagaan, teknologi terkini, hubungan & kepakaran operasi disampaikan melalui pendekatan yang diselaraskan oleh perkongsian untuk pertukaran, tempat perdagangan, rumah penjelasan, simpanan, daftar dan platform penerimaan gudang. Dalam banyak kes, ini juga memungkinkan kita untuk menyelaraskan minat dengan mengambil bahagian dalam usaha yang kita bekerjasama, di mana dan di mana peluang itu masuk akal.

Pada tahun 2016, kami dapat memanfaatkan peluang yang ditunjukkan oleh blockchain, pada awalnya dari segi pengeluaran komoditi dan seterusnya dalam pasaran modal. Kami terkejut bagaimana kebanyakan projek memanfaatkan teknologi dengan cara yang sama seperti teknologi tradisional yang digunakan dan difikirkan, apa gunanya? Itu mendorong kita untuk melihat cara-cara di mana teknologi dapat dimanfaatkan untuk merevolusikan dan mendemokrasikan cara pasar modal dan pasar untuk kelas aset lain dikendalikan.

Bolehkah anda memberitahu kami tentang Pelaburan GMEX, dan jenis pelaburan apa yang dibuat?

Fokus pelaburan untuk GMEX adalah pelaburan strategik ekuiti dan token peringkat awal dalam infrastruktur pasaran dan syarikat FinTech yang berkaitan, yang bersinergi dengan apa yang GMEX lakukan dari segi perkhidmatan dan keupayaan produk. Di samping itu, kami juga berusaha membina inisiatif kami sendiri.

Memandangkan peluang FinTech Pra-Seri menarik yang kami temui, kami juga telah melancarkan Digital Investment Fund PCC (“DIF”) di Seychelles, yang merupakan dana hibrid token yang pertama diatur sepenuhnya di dunia. Kami mempunyai minat terhadap syarikat-syarikat, yang memiliki harta intelek yang tulen dalam ruang blockchain dan kecerdasan buatan (“AI”) dalam perkhidmatan kewangan, digabungkan dengan daya tarikan pelanggan awal.

Bolehkah anda menghuraikan mengenai perdagangan pertukaran digital dan teknologi pasca perdagangan yang ditawarkan oleh GMEX Technologies?

GMEX menawarkan ekosistem pertukaran dan perdagangan pasca hibrid yang pertama, Gabungan, merapatkan jurang antara aset tradisional dan digital yang disokong oleh kerangka peraturan. Ini agak serupa dengan rangkaian telekomunikasi yang saling berkaitan. Kami memastikan penyelesaian kami selaras dengan objektif perniagaan pelanggan dan rakan kongsi kami. GMEX Fusion adalah hibrid berpusat & rangkaian teknologi lejar dan perisian tengah yang diedarkan blockchain, yang digunakan dan dipercayai oleh pelbagai institusi kewangan antarabangsa yang dikawal selia di seluruh dunia. Suite ini merangkumi:

 • ForumPortal, platform tokenisasi, pendaftaran dan penerbitan;
 • Forum Trader, sistem pengurusan pesanan dan pesanan hadapan perdagangan sekunder;
 • ForumMatch, platform perdagangan pertukaran berprestasi tinggi dengan enjin pencocokan integral;
 • ForumDetect, sistem pengawasan pasaran;
 • ForumIndex, sistem pengiraan dan penyebaran indeks;
 • ForumCustody, platform hak penjagaan digital untuk penjelasan dan penyelesaian;
 • ForumWallet, platform pengurusan dompet, yang juga dapat berinteraksi dengan dompet pihak ketiga;
 • ForumCCP, platform penjelasan yang memudahkan pemeriksaan kredit, penyimpanan kedudukan dan peminggiran;
 • ForumCSD, platform simpanan dan pendaftaran sekuriti pusat yang memudahkan penyelesaian;
 • ForumPay, platform mudah dan selamat untuk membuat pembayaran antarabangsa, pemindahan wang, pengeluaran dan deposit di pelbagai instrumen kewangan.

Mengapa pertukaran cryptocurrency tertarik untuk menggunakan GMEX?

Pertukaran cryptocurrency dan aset digital tertarik untuk menggunakan GMEX kerana mereka menghargai bahawa kami mempunyai penyelesaian yang terbukti asli dan pemahaman praktikal mengenai aset digital berbanding dengan gembar-gembur dan vapourware yang ada di pasaran..

Mereka menyukai kenyataan bahawa timbunan teknologi direka untuk keperluan dan kebiasaan pasaran cryptocurrency dan aset digital, yang boleh merangkumi perdagangan 24 jam, 18 tempat perpuluhan kerana pemilikan pecahan, keperluan jumlah yang tinggi dan keperluan untuk menawarkan perkhidmatan tokenisasi dan perlindungan digital lebih dari sekadar penyelesaian pertukaran.

Yang penting, apabila pasaran di ruang ini semakin diatur, GMEX dapat mendukung klien kami dengan kepakaran pengawalseliaan dan perniagaan kami di pasaran operasi di seluruh dunia, yang sangat dihargai.

Betapa berskala teknologi GMEX?

Cryptocurrency dan jenis pertukaran aset digital yang lain menghadapi cabaran yang sangat serius dengan peningkatan jumlah pesanan yang perlu mereka hadapi. Pelabur dan spekulator mengharapkan pesanan mereka dilaksanakan dalam beberapa milisaat terutama dalam keadaan pasaran yang sibuk iaitu ketika jumlah berada di puncak tertinggi. Sebarang kelambatan dalam pelaksanaan pesanan akan menyebabkan hilangnya keyakinan dan aliran pesanan beralih ke tempat lain. Pertukaran mesti memastikan teknologi mereka dapat terus berada di hadapan persaingan sengit. Keadaan pasaran cryptocurrency yang tidak menentu baru-baru ini adalah panggilan peningkatan prestasi untuk pertukaran cryptocurrency.

Tumpukan teknologi kami berasaskan modular dan komponen dan direka untuk menyokong fleksibel banyak aset dan banyak blok peribadi dan awam. Ia juga mempunyai keupayaan untuk menghubungkan banyak nod dengan mudah, sama ada mereka menjalankan teknologi kami atau platform pihak ketiga. Penyelesaian pertukaran latensi rendah dan throughput tinggi kami yang digabungkan dengan ketersediaan yang tinggi memastikan operasi yang berjaya di persekitaran infrastruktur pasaran yang kritikal. Prestasi unggul juga dicapai dengan jejak perkakasan yang rendah. Kami juga menyertakan komponen sumber terbuka yang sesuai untuk menghilangkan yuran lesen pihak ketiga. Tumpukan teknologi skala melalui penggunaan virtualisasi dan perkhidmatan awan, sebagai alternatif untuk penyebaran tempatan, di mana ada keperluan untuk model Perisian-sebagai-a-Perkhidmatan (“SaaS”) turnkey untuk ditawarkan sebagai pilihan.

Anda juga adalah Pengerusi SECDEX, Bursa Sekuriti, Komoditi dan Derivatif berdasarkan Seychelles. Bolehkah anda memberitahu kami mengenai SECDEX dan mengapa ia penting?

Perniagaan Kumpulan SECDEX terdiri daripada:

 • Pertukaran;
 • Rumah penjelasan rakan niaga pusat (PKC);
 • Depositori sekuriti pusat dengan pendaftaran;
 • Pasaran digital; dan
 • Penjaga digital.

SECDEX adalah unik kerana ia adalah ekosistem infrastruktur pasaran hibrid yang dikawal sepenuhnya sepenuhnya, yang menggabungkan faedah pertukaran digital dengan faedah pertukaran tradisional untuk memberikan perdagangan, penjelasan dan penyelesaian yang lancar. Ini berdasarkan kekuatan GMEX Group sebagai pemegang saham pengasas yang digabungkan dengan perkhidmatan profesional Digital Partners Network (DPN) sebagai pemegang saham bersama. Perkhidmatan DPN merangkumi pakar undang-undang, kewangan, pematuhan, penstrukturan korporat, kewangan, perundingan strategik, transformasi digital yang dibolehkan teknologi dan pelaburan berpotensi melalui dana digital.

Ini berubah permainan, hingga sekarang terlalu banyak perantara untuk perkhidmatan yang berbeza ini, dan mereka tidak ditawarkan dengan kos efektif di bawah satu payung. Ini bermaksud bahawa selain penyenaraian sekuriti dan derivatif tradisional, Penawaran Token Keselamatan (STO) dapat dilakukan dalam lingkungan yang diatur dan dipercaya dengan penerbitan, sokongan perkhidmatan profesional penuh untuk proses tokenisasi yang meliputi undang-undang dan penilaian di samping peningkatan modal, dengan penyenaraian dan perdagangan sekunder di Bursa SECDEX.

Baru-baru ini juga diumumkan bahawa kumpulan SECDEX telah menyambut penambahan baru untuk barisan mereka – SECDEX Digital Custodian (SDC). Bolehkah anda memberitahu kami mengenai penyelesaian penjaga digital ini?

SECDEX Digital Custodian Limited (SDC) adalah penjaga digital terkawal yang menawarkan perkhidmatan penyimpanan sejuk dan kustodian untuk cryptocurrency, token keselamatan dan aset digital lain. SDC melayani pengguna runcit, nilai bersih tinggi (HNW) dan pengguna institusi termasuk pertukaran, pasar, broker, bank, penyedia perkhidmatan pembayaran dan penjaga tradisional.

Perkhidmatan SDC merangkumi:

 • Melindungi aset digital
 • Rakaman dan pelaporan transaksi untuk penggunanya
 • Pemindahan automatik, pengesahan baki dan permintaan berkaitan akaun
 • Perkhidmatan escrow
 • Protokol kebenaran pelbagai tandatangan untuk memastikan bahawa tidak ada pihak yang dapat memulakan dan menyelesaikan transaksi dalam jagaannya. Selanjutnya, di bawah platform teknologinya yang dikendalikan oleh tempat tersebut, setiap kunci dipegang dengan akaun terpisah.

SDC, dalam jangka waktu yang singkat, telah menarik aset sebanyak USD 544.718.948 yang telah ditonjolkan dengan kebolehubahan dan ketelusan pada blockchain Ethereum.

Salah satu projek anda yang lain adalah mempromosikan penyelesaian Blockchain untuk mendorong kemasukan kewangan di seluruh Afrika. Bolehkah anda berkongsi beberapa pandangan anda mengenai perkara ini?

Terdapat kira-kira 700 juta petani tanpa bank di sub-Sahara Afrika dan setiap negara mempunyai struktur dan kerumitannya sendiri. Inti masalahnya ialah kurangnya ketelusan harga bagi petani untuk hasilnya. Harga yang lebih baik bermaksud peningkatan pendapatan, yang membolehkan mereka memperoleh benih, racun perosak, baja dan bahkan membuka kredit dengan lebih baik.

FinComEco, ekosistem kewangan dan komoditi, menghubungkan pertanian dengan teknologi kewangan terkini hingga ke tahap petani individu kecil dan seterusnya dari asal ke destinasi. Ini dicapai melalui model yang dapat disesuaikan dengan keperluan tempatan dengan ekosistem teknologi, kewangan, pertukaran, logistik, sumber dan infrastruktur rantaian bekalan. Tujuannya adalah untuk:

 • Memudahkan kemasukan kewangan dengan kesan sosial bagi petani pekebun kecil;
 • Bank tanpa bank melalui kemudahan kewangan;
 • Memudahkan input dan akses yang lebih murah ke gudang; dan
 • Memberi petani komersial akses yang lebih baik ke pasar.

Adakah perkara lain yang ingin anda kongsi mengenai GMEX atau SECDEX?

GMEX telah mengumpulkan maklum balas mengenai penggunaan aset digital dari bursa sekuriti yang

 • Menyedari kepentingan untuk menawarkan aset digital untuk perdagangan
 • Prihatin dengan pelaburan teknologi baru
 • Tidak selesa dengan teknologi Blockchain / DLT kerana beberapa skandal dan penipuan
 • Enggan kerana implikasi undang-undang dan pentadbiran yang tidak diketahui

GMEX, DPN dan SECDEX telah bertindak balas dengan menggabungkan kekuatan mereka dalam satu cadangan nilai dengan banyak pilihan teknologi, peraturan dan perkhidmatan untuk meningkatkan pengetahuan dan peluang perniagaan yang berkaitan yang tersedia untuk pertukaran sekuriti tradisional.

Dengan semakin banyak bidang kuasa yang mengakui kesamaan token keselamatan dengan sekuriti tradisional, kini terbukti bahawa pengendali pertukaran harus menggunakan peralihan ke digital atau, lebih tepat, pendekatan bersepadu hibrid. Pertukaran tradisional, sama ada penyandang jawatan atau pencabar, kini bertindak di bawah kerangka peraturan yang serupa dan berada di persaingan yang sama dengan aset digital. Penggerak awal memanfaatkan wilayah baru ini. Namun, mengingat laju perubahan dan jangkaan pertumbuhan ekonomi digital yang eksponensial, firma harus melihat ini sebagai pemangkin untuk merekayasa ulang objektif, proses, dan strategi mereka daripada hanya menggantikan seperti yang serupa. Adalah penting untuk bertindak sekarang untuk memanfaatkan peluang ini dan menjadi bagian dari perubahan paradigma ke era baru pertukaran digital dan perdagangan pasca ini, yang akhirnya dapat memberi manfaat kepada pelabur, PKS dan pasaran modal yang lebih luas.

Terima kasih atas jawapan temu ramah yang hebat. Pembaca yang ingin mengetahui lebih lanjut harus mengunjungi:

Kumpulan GMEX (GMEX), menawarkan penyelesaian inovatif untuk penciptaan & operasi pertukaran elektronik dan infrastruktur pasca perdagangan dalam sekuriti, FX, derivatif, komoditi, crypto & aset berupa digital.

SECDEX, Bursa Sekuriti, Komoditi dan Derivatif berasaskan Seychelles, yang merupakan ekosistem penuh untuk aset digital dan tradisional yang diaktifkan oleh teknologi blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

09b 488 268 6be 9e8 31e 876