SEC Menuntut Percubaan, Memberi Pinjaman Garam Denda, Mengeluarkan Surat Tanpa Tindakan, dan Kemenangan ke atas Kik

Ramai yang menyamakan dunia blockchain dan cryptocurrency dengan ‘wild west’. Walau bagaimanapun, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) melakukan yang terbaik untuk membudayakan sektor ini dengan membuat semua orang bertugas. Walaupun badan pengawalselia sering dihina kerana sikapnya terhadap banyak aset digital, ia berperanan penting dalam menegakkan akauntabiliti di kalangan pelaku pasaran.

Minggu lalu adalah sibuk untuk SEC dan blockchain. SEC memenangkan kesnya terhadap Kik, mengeluarkan penjelasan untuk perkhidmatan ATS bukan kustodian, mendenda Salt, dan mengemukakan aduan terhadap seorang warga Sweden kerana mempromosikan dan menjual sekuriti yang tidak berdaftar.

SEC Menang Kik

Dalam pertempuran mahkamah yang sedang berlangsung, berpunca dari ICO yang diadakan pada tahun 2017 oleh Kik, tuntutan pelanggaran sekuriti SEC telah dibenarkan. Keputusan yang sangat dinanti-nantikan oleh ketua Hakim Daerah A.S., Alvin Kellerstein, melihat mahkamah memerintah SEC.

Kira-kira $ 55 juta dari $ 100 juta yang dikumpulkan semasa ICO Kik adalah dari pelabur yang berpangkalan di A.S., kemudian, acara tersebut berada di bawah bidang kuasa SEC. SEC percaya bahawa ‘Uji Howey’ berlaku untuk Kik ICO, sehingga token dianggap sebagai sekuriti. Dengan SEC yang baru muncul, penyelesaian mungkin akan dicapai dalam beberapa minggu mendatang.

Walaupun banyak syarikat telah menjadi sasaran SEC untuk pelanggaran peraturan sekuriti, aplikasi pesanan Kik, adalah salah satu dari beberapa yang telah melawan. Hasilnya adalah pertempuran pengadilan yang dimulai pada 2019.

Keputusan menentang Kik ini mewakili kemenangan berprofil tinggi kedua di mahkamah oleh SEC tahun ini, berbanding ICO yang lalu. Yang pertama adalah kes mercu tanda terhadap Telegram, yang sebelumnya telah kita bahas di SINI.

Surat Tanpa Tindakan

Tidak setiap tindakan yang diambil SEC bersifat menghukum. Dalam hal ini, SEC memberikan penjelasan bertulis kepada Lembaga Pengawalseliaan Industri Kewangan (FINRA) mengenai peranan sistem perdagangan alternatif (ATS) bukan kustodian dalam penyelesaian perdagangan keselamatan aset digital. Surat itu adalah penjelasan mengenai Penyata Kakitangan Bersama mengenai Penjagaan Broker-Penjual Sekuriti Aset Digital dikeluarkan oleh SEC pada 8 Julai 2019.

Broker-dealer yang ingin mengoperasikan ATS telah menyatakan bahawa mereka ingin mengikuti “proses tiga langkah” dan bukan “proses empat langkah” untuk perkhidmatan bukan kustodian pesanan yang sesuai pembeli dan penjual; mereka menegaskan bahawa proses empat langkah “meningkatkan risiko operasi dan penyelesaian”. SEC mengesyorkan agar tidak ada tindakan penguatkuasaan terhadap peniaga ATS yang menggunakan proses tiga langkah selagi perkara berikut juga berpuas hati:

  1. Pengendali broker-peniaga mengekalkan minimum $ 250,000 modal bersih;
  2. Perjanjian antara pengendali peniaga-broker dan pelanggannya dengan jelas menyatakan bahawa pengendali peniaga-broker tidak menjamin atau mempunyai tanggungjawab untuk menyelesaikan perdagangan;
  3. Pengendali broker-peniaga telah menetapkan dan mengekalkan prosedur yang dirancang dengan munasabah untuk menilai sama ada keselamatan aset digital ditawarkan dan dijual pada mulanya berdasarkan pernyataan pendaftaran yang berkesan atau pengecualian yang tersedia dari pendaftaran, dan sama ada sebarang transaksi sekunder keselamatan aset digital pada atau melalui ATS dibuat berdasarkan pernyataan pendaftaran yang berkesan atau pengecualian yang tersedia dari pendaftaran;
  4. Urus niaga dalam sekuriti aset digital sebaliknya mematuhi undang-undang sekuriti persekutuan.

Dengan sektor sekuriti digital yang berkembang pesat, ini adalah penjelasan yang dialu-alukan oleh SEC.

Garam Denda oleh SEC

Platform pinjaman berasaskan blockchain yang popular Garam dinilai oleh SEC untuk ICO 2017 dan ditentukan bahawa pelbagai pelanggaran sekuriti berlaku.

Dalam tema berulang di kalangan ICO yang diselesaikan pada tahun 2017, inti pelanggaran kononnya berpunca dari komunikasi antara Garam dan pelabur. Lebih khusus lagi, Salt menunjukkan bahawa pelabur boleh menjangkakan keuntungan dari pelaburan mereka.

“… Token Garam ditawarkan dan dijual sebagai kontrak pelaburan, dan oleh itu sekuriti, berdasarkan ujian yang dinyatakan dalam SEC lwn WJ Howey Co., 328 US 293 (1946) dan kes-kes berikutnya yang membincangkan ujian itu… Seorang pembeli dalam penawaran Token Garam akan mempunyai harapan yang munasabah untuk memperoleh keuntungan masa depan berdasarkan usaha Salt, termasuk pengembangan perniagaan pinjaman oleh Salt menggunakan hasil penjualan Token Garam. “

 “Garam melanggar Seksyen 5 (a) dan 5 (c) Akta Sekuriti dengan menawarkan dan menjual sekuriti ini tanpa membuat penyataan pendaftaran diajukan atau berkuat kuasa dengan Suruhanjaya atau memenuhi syarat untuk pengecualian dari pendaftaran dengan Suruhanjaya. “

Hasilnya, SEC telah menjatuhkan pelbagai denda dan langkah untuk Garam terus maju, dengan yang berikut hanya beberapa contohnya.

  • $ 250,000 penalti sivil
  • Token SALT mesti didaftarkan sebagai sekuriti
  • Menawarkan pengembalian peserta ICO atas pelaburan mereka

Menjelang pembebasan penemuan ini oleh SEC, Salt mengemukakan ‘Tawaran Penyelesaian’. Oleh yang demikian, diharapkan Garam akan mematuhi pengenaan ini, meletakkan kisah ini di kaca spion.

Nampaknya kesimpulan dari kisah ini adalah perkembangan yang baik oleh para pelabur, kerana keduanya, marketcap dan harga token SALT telah meroket dalam beberapa jam setelah pengumuman.

SEC Menuntut Percubaan, Memberi Pinjaman Garam Denda, Mengeluarkan Surat Tanpa Tindakan, dan Kemenangan ke atas Kik

Penipuan Sweden

Dalam kes yang baru bermula, SEC baru sahaja mengemukakan permohonan ke Mahkamah Daerah Timur New York, untuk membuat pertanggungjawaban Roger Nils-Jonas Karlsson atas tindakan masa lalu yang menawarkan dan menjual sekuriti yang tidak berdaftar kepada pelabur, serta menyalahgunakan sebahagian besar dana tersebut. SEC menggambarkan kes itu sebagai “penipuan penawaran dalam talian global yang besar yang menyasarkan ribuan pelabur runcit”.

Karlsson menipu ribuan pelabur dengan jumlah aset digital bernilai kira-kira $ 3.5 juta. Peserta percaya mereka melabur dalam syarikat berpotensi tinggi yang disebut Eastern Metal Securities (EMS). Karlsson bukan sahaja menjanjikan pulangan pelaburan yang tidak realistik, tetapi dia juga menyalahgunakan dana, membeli harta tanah peribadi di negara-negara seperti Thailand.

Dalam pemfailannya, SEC berharap Karlsson dapat dipertanggungjawabkan melalui perbicaraan oleh juri.

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa

SEC adalah badan pengawal selia yang berpusat di A.S. Ini ditugaskan untuk memastikan pasar modal yang adil dan telus, melalui pembuatan dan penguatkuasaan peraturan berdasarkan sekuriti.

Pengerusi, Jay Clayton, kini mengawasi operasi syarikat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me