Sejarah Verge – Memahami Kenaikan Harga Verge

Latar Belakang Verge

Verge adalah cryptocurrency tertumpu kepada privasi yang pada mulanya dilancarkan dengan nama DogeCoinDark pada bulan Oktober 2014. Projek ini dibuat untuk memastikan transaksi tidak dikenali dan tidak dapat dikesan.

Tidak seperti kebanyakan rakan sebayanya, Verge tidak banyak menggunakan kriptografi. Sebagai gantinya, ia menawarkan anonimnya dengan memanfaatkan Tor – yang menyembunyikan alamat IP anda dengan menyulitkan lalu lintas anda dan menghantarnya melalui rangkaian komputer di seluruh dunia – dan L2P, yang menawarkan routing peer-to-peer. Dengan menggunakan Wraith Protocol mereka, pengguna Verge dapat melakukan transaksi blockchain awam atau swasta.

Walaupun nama awalnya mungkin membuat anda percaya bahawa Verge adalah garpu Dogecoin, ia sebenarnya merupakan blockchain yang sama sekali berbeza yang menggunakan gabungan antara bukti-bukti dan protokol bukti kerja.

Ini menimbulkan banyak kontroversi ketika mengumumkan tajuk utas berikut:

“[ANN] [DOGED] DogeCoinDark [POD] – Scrypt – Global Darknet LANGSUNG! TIDAK TERLALU! ”

Walaupun privasi adalah ciri hebat, iklan jenis ini yang merujuk kepada pembayaran pasar haram agak tidak sesuai.

450 blok pertama dilombong dengan cepat, dan kemudian DogeCoinDark kemudian diperiksa oleh perkhidmatan yang terkenal ketika itu bernama Proof of Developer, dan mendapati bahawa pengasas adalah satu-satunya orang di sebalik projek ini.

Penjenamaan semula

Pada bulan Februari 2016, ingin memisahkan diri dari persatuan dengan jenama Doge dan rujukan “gelap”, DogeCoinDark dinamakan semula sebagai Verge. Sejak itu, projek ini didedikasikan untuk kesahan dan adopsi oleh masyarakat umum. Selepas penjenamaan semula Februari 2016, projek ini telah berkembang menjadi mata wang $ 1.5-bilion dolar.

Pasukan

VergePembangun utama adalah Justin Erik Valo aka Justin Vendetta atau Sunerok.

Seperti sebahagian besar pasaran crypto, Verge adalah projek sumber terbuka, yang bermaksud bahawa tidak ada syarikat di belakang Verge. Koin itu disokong oleh masyarakat, yang bermaksud tidak ada pasukan yang stabil, sepenuh masa dan tidak ada markas fizikal dari mana projek menjalankan operasinya.

Kelebihannya di sini ialah sesiapa sahaja dapat mencadangkan perubahan atau penambahbaikan pada blockchain, dan, jika cadangan tersebut dipilih oleh mayoritas orang, perubahan tersebut kemudian dilaksanakan.

Kelemahan dalam pengaturan ini adalah bahawa ahli pasukan tidak dapat kekal tanpa nama selama-lamanya, yang membawa ke halaman pasukan bukan naskah yang sentiasa berubah.

Protokol Wraith

Apa itu protokol wraith?

Wraith Protocol adalah teknologi yang direka untuk membolehkan pengguna beralih antara buku besar awam dan swasta dengan mudah di Verge Blockchain.

Protokol Wraith diumumkan pada awal September 2017, dan pelancaran dijadualkan berlaku pada bulan berikutnya. Oleh kerana Verge selalu dimaksudkan untuk berfungsi sebagai mata uang swasta, protokol dibuat untuk menambahkan fitur tambahan yang dapat diaktifkan oleh pengguna kapan pun mereka mahu.

Pelancaran protokol tersebut melepasi tarikh akhir awalnya dan ditangguhkan tiga kali lagi, bahkan tarikh akhir terakhir, 31 Disember 2017 dilewatkan. Ini menyebabkan banyak peniaga dari komuniti Verge panik menjual pegangan mereka yang seterusnya menyebabkan penurunan harga yang besar, dari $ 0.129 hingga $ 0.096.

Fitur ini secara rasmi pada bulan Januari, tetapi dengan cepat dikritik kerana banyak kelewatan, dan “kekurangan keaslian dan kegunaan”. Pelepasan itu menghasilkan tindakan harga yang besar, nilainya selalu berada di sekitar $ 0.11.

Kejadian McAfee

Pada 13 Disember, McAfee nampaknya penyokong Verge yang sangat lantang dan rakan kongsi privasi Monero dan ZCash yang lain dalam rangkaian tweet yang dibuat dari akaun Twitternya. Dia mengulangi pilihannya untuk duit syiling dan bahkan berkongsi sasaran kenaikan 150,000% dalam DM dengan pengikut. Dengan membincangkan potensinya, pengaruh McAfee membantu harga XVG meningkat.

Saya dibanjiri oleh orang yang meminta cadangan mengenai cryptocurrency. Sekiranya anda menggunakan kepala anda, anda akan mengetahui bahawa duit syiling privasi (transaksi tanpa nama) akan mempunyai masa depan yang terbaik. Duit syiling seperti Monero (XMR), Verge (XVG), atau Zcash (ZEC) tidak boleh kalah.

– John McAfee (@officialmcafee) 13 Disember 2017

Walaupun harganya mengalami pertumbuhan dari $ 0.01 hingga $ 0.15 hanya dalam beberapa hari, McAfee kemudian membuat 180 giliran dan menolak ramalan $ 15, dengan mendakwa bahawa akaun Twitternya telah diretas.

Saya mengatakan bahawa XVG mungkin boleh meningkat menjadi $ 0.15 dari $ 0.01 pada masa itu, tetapi, demi Tuhan – tidak pernah $ 15.

– John McAfee (@officialmcafee) 27 Disember 2017

Ada yang sukar mempercayai seorang veteran keselamatan siber kerana dirinya akan menjadi mangsa peretasan. Anggota komuniti mendakwa bahawa dia juga telah menyokong Verge di akaun sosial lain, menambahkan lagi kekeliruan dalam masalah ini. Terlebih lagi, dia mula secara aktif mendiskreditkan mata wang dan mengejek protokol Wraith pada awal tahun 2018.

Pengaruh lain dari Verge, XVGWhale, berkongsi beberapa siri pesanan antara dirinya dan McAfee di telefonnya, di mana yang terakhir mendakwa dia secara sendirian meningkatkan cap pasaran Verge dan meminta lebih $ 1 juta sebagai pampasan atas sumbangannya. Dua hari kemudian, XVGWhale mendakwa bahawa akaun Twitternya juga telah diretas.

Peretasan

Pada kejadian November 2017, CoinPouch, dompet yang disokong oleh pasukan Verge, kehilangan sekitar 125 juta XVG dalam peretasan. Tidak ada yang benar-benar tahu apa yang berlaku, kerana kedua-dua pihak tidak mahu memikul tanggungjawab, dan akaun tempat koin itu dipindahkan menunjukkan bahawa penggodam mungkin menjualnya melalui pertukaran.

Penyataan dan kemas kini lengkap boleh didapati di sini:https://t.co/FVrcFQc0tt

Kami akan terus mengemas kini komuniti semasa kami mengetahui lebih lanjut.

– CoinPouch (@coinpouchapp) 22 November 2017

Alamatnya masih kekal sebagai salah satu daripada 100 dompet Verge terkaya, yang bersama-sama memiliki 96% daripada jumlah bekalan, kebanyakannya sudah dilombong. Hanya 6,000,000 XVG telah dipindahkan dari dompet sejak kejadian itu.

Garpu Keras

Pada 4 April 2018, Verge mengumumkan bahawa ia mengalami serangan hash kecil tetapi masalahnya telah diselesaikan. Namun, nampaknya masalah itu tidak dapat diselesaikan maupun yang kecil.

Kami mengalami serangan hash kecil yang berlangsung kira-kira 3 jam awal pagi ini, ia telah diselesaikan sekarang. Kami akan melaksanakan pemeriksaan lebih banyak lagi untuk perkara-perkara seperti ini pada masa akan datang! $ XVG #vergefam

– vergecurrency (@vergecurrency) 4 April 2018

Seorang pelombong XVG mendedahkan bahawa duit syiling dapat dicetak bila-bila masa yang anda mahukan dengan menggunakan cap waktu spoofing pada blok baru. Dan seseorang sudah melakukan itu setiap detik selama lebih kurang 13 jam. Untuk menyelesaikan masalah ini, Valo menerapkan kod baru, yang mengubah drift jam untuk menghentikan spoofing.

Tetapi sementara itu menyelesaikan masalah, ia juga menyebabkan rantai menjadi garpu keras, menjadikan semua dompet dan klien yang dikemas kini tidak dapat digunakan.

Semuanya telah diperbaiki, namun peristiwa itu menimbulkan gelombang negatif dalam masyarakat, mengkritik kepakaran teknikal pasukan dan kaedah mereka menangani situasi seperti itu.

Penting untuk disebutkan bahawa Justin tahu tentang tidak dapat dielakkan dari garpu keras, yang merupakan perkara yang logik apabila perubahan drift di basis pangkalan dilakukan.

Isu Crowdfund

Pada awal Oktober 2017, Verge memulakan crowdfund dengan sasaran 1,000,000 XVG, sekitar $ 6,600 pada masa itu. Sasaran itu dicapai dalam seminggu, dengan lebih daripada 1.8 juta XVG disumbangkan.

Tetapi crowdfunding terakhir Verge pada bulan Mac tidak berjalan lancar. Sasaran yang ditetapkan ialah 75,000,000 XVG atau ~ $ 3,000,000. Valo juga berjanji untuk mengumumkan perkongsian penting, tetapi pengumuman ini ditangguhkan berulang kali.

Pada hari terakhir sebelum tarikh akhir yang dicadangkan, salah satu rakan kongsi Verge, Tokenpay, menyumbang 66.5 juta XVG, atau hampir 90% matlamat.

Pada 17 April, Valo mendedahkan bahawa dia tidak dapat mengakses dana di Coinbase. $ 1.5 juta hilang dari dompet dana dan dipindahkan ke dompet yang dipegang oleh Pertukaran Binance.

Walaupun begitu, harga Verge meningkat dari $ 0.04 hingga $ 0.10 pada hari-hari sebelum pengumuman. Apabila perkongsian akhirnya diumumkan, harga koin melambung tinggi.

Perkongsian Pornhub

Pada 17 April, Verge mengumumkan bahawa ia bekerjasama dengan syarikat hiburan dewasa MindGeek, yang membolehkan cryptocurrencynya digunakan sebagai pilihan pembayaran di Pornhub untuk kandungan dewasa.

Pornhub Terima Verge Sekarang! https://t.co/h7u6fBL6q9

– vergecurrency (@vergecurrency) 17 April 2018

“Cryptocurrency Verge telah menandatangani perkongsian dengan laman web hiburan dewasa Pornhub. Pelanggan akan dapat membayar semua pembelian atas permintaan Pornhub melalui kaedah baru – sesuatu yang diinginkan peminat laman web ini sejak sekian lama. Pornhub mengatakan kaedah pembayaran crypto mendahului senarai cadangan di forum maklum balas laman web. “

Perkongsian ini dianggap sebagai salah satu kes terbesar penggunaan cryptocurrency oleh industri yang sama sekali berbeza setakat ini.

Platform MindGeek yang lain, Brazzers, juga mula menerima XVG untuk pembayaran.

Untuk semua kritikan yang patut dilakukan oleh Verge, kes penggunaan ini besar dan sah, yang mungkin akan memberi kesan besar kepada masyarakat crypto pada umumnya.

Perkongsian Bank Jerman

Melalui kerjasama dengan platform pembayaran TokenPay, Verge telah menutup perjanjian pada 27 April dengan bank Jerman WEG Bank AG. Kerjasama ini membawa kepada permintaan yang besar dan akibatnya menyebabkan kenaikan nilai XVG sebanyak 22%. Perkongsian ini akan mengeluarkan kad debit yang sangat dinanti-nantikan yang akan membolehkan pemilik XVG menggunakannya seperti kad yang dikeluarkan oleh bank biasa.

Penyenaraian Bitfinex

Pada 1 Mei, pertukaran cryptocurrency yang popular Bitfinex menyenaraikan koin Verge di platformnya, yang membolehkan pedagang menukarnya dengan BTC, ETH, USD, EUR, GBP, dan JPY. Sekali lagi, ini memberikan nilai tambah kepada koin, sehingga 20%, sementara sebahagian besar pasaran cryptocurrency mengalami penurunan.

Kami dengan senang hati memperkenalkan perdagangan untuk Verge (XVG).https://t.co/ZM1yJwjH8P pic.twitter.com/8JtK6kFx2R

– Bitfinex (@bitfinex) 1 Mei 2018

Pembayaran Syiling

Pada 2 Mei, CoinPayments, pintu masuk pembayaran dengan cryptocurrency untuk kebanyakan platform e-dagang, mengumumkan bahawa ia akan menyokong Verge.

CoinPayments dengan bangga menyokong @vergecurrency pemprosesan pembayaran. Gunakan #XVG untuk transaksi selamat dan tanpa nama.https://t.co/9oFiWvmyxK

– CoinPayments (@CoinPaymentsNET) 2 Mei 2018

Mengingat masalahnya dari masa lalu, dan bagaimana ia masih dapat bertahan ketika kejatuhan pasaran terjadi, kita pasti dapat mengatakan bahawa Verge adalah koin yang sangat tahan lama. Cryptocurrency ini mungkin akan mengalami pertumbuhan yang lebih besar pada masa akan datang kerana banyak perkembangan dan perkongsiannya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

9cb 1a2 e59 0a1 576 bfb 693