SEC Memberi Amaran mengenai ‘Penawaran Pertukaran Awal (IEO)’

Warnin yang adilg

Acara penjanaan modal boleh datang dalam pelbagai bentuk. Bagi mereka yang terlibat dalam dunia blockchain, istilah ICO, STO, dan DSO kemungkinan besar menjadi istilah umum. Varian lain dari jenis acara ini dikenali sebagai IEO atau ‘Initial Exchange Offering’.

Sejak pertama kali menarik perhatian pelabur pada awal tahun 2019, IEO secara besar-besaran menggantikan ICO, kerana mereka biasanya dilihat sebagai kaedah latihan yang lebih selamat. Rasa aman ini sering disebabkan oleh kepercayaan bahawa projek itu sah, kerana mereka dihoskan di bursa, dan bahawa ia mewakili peluang pelaburan yang lebih baik.

Namun, mereka tidak bebas dari bahaya. Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) baru-baru ini telah mengeluarkan notis / amaran kepada mereka yang telah mengambil, atau sedang mempertimbangkan untuk mengambil bahagian, dalam IEO.

Dalam notis mereka, SEC dengan jelas menyatakan bahawa ‘tidak ada IEO yang diluluskan oleh SEC’. Walaupun tidak membuat tuntutan ini, SEC memberi amaran bahawa banyak IEO mungkin menjual sekuriti yang menyamar pada token utiliti (sengaja atau tidak).

Apa perbezaannya?

Ketika IEO pertama kali popularitinya, kami bernasib baik kerana penyumbang tetamu, Liza Aizupiete (Pengarah Urusan di Fintelum), berkongsi pendapatnya. Dalam sumbangannya, Aizupiete menyentuh perbezaan antara apa yang membentuk ICO berbanding IEO.

STOs vs Crowdfunding, ICO & IEO

Adakah Mereka Bernilai Masa Anda?

Antoine Tardif, CEO Securities.io kami sendiri, juga meluangkan masa untuk memikirkan pemikirannya mengenai prestasi IEO baru-baru ini. Penemuannya membawanya ke kesimpulan bahawa, “apa yang sekarang lebih penting daripada projek sebenarnya yang disenaraikan, adalah di mana projek tersebut disenaraikan. Kami menjangkakan bahawa token keselamatan yang pernah diatur meningkat dalam populariti, bahawa IEO mungkin merupakan pilihan yang menarik untuk menyenaraikan token keselamatan ini di bursa yang diatur. Ini serupa dengan bagaimana bursa saham beroperasi sekarang. “

Binance IEOs Mengalahkan Projek IEO yang Berprestasi

Ulasan

Walaupun SEC membahas pelbagai perkara dalam notis mereka, ada dua pernyataan khususnya yang menjelaskan pendirian mereka. Berikut adalah petikan dari notis mereka, yang menunjukkan ini.

  1. Adakah IEO adalah tawaran sekuriti?

“Ada masalah penting yang harus diketahui oleh pelabur sebelum melabur dalam IEO. Seperti dalam ICO, bergantung pada fakta dan keadaan penawaran, penawaran tersebut mungkin melibatkan penawaran dan penjualan sekuriti. Ini bermaksud IEO boleh dikenakan pendaftaran keperluan yang berlaku untuk penawaran di bawah undang-undang sekuriti persekutuan. Antara lain, pendaftaran bermaksud syarikat yang menawarkan aset digital itu harus memberikan pendedahan penting mengenai dirinya, perniagaannya, aset digital yang ditawarkan, dan syarat-syarat penawaran kepada pelabur. ” 

  1. Adakah platform itu pertukaran sekuriti?

“Selain itu, jika IEO melibatkan sekuriti, platform perdagangan dalam talian di mana IEO ditawarkan mungkin perlu mendaftar dengan SEC secara berasingan sebagai pertukaran sekuriti nasional atau beroperasi berdasarkan pengecualian, seperti sistem perdagangan alternatif (ATS). ATS mestilah peniaga-peniaga berdaftar dan mematuhi kehendak yang berlaku untuk beroperasi secara sah di Amerika Syarikat.

Undang-undang dan peraturan persekutuan yang mengatur pertukaran sekuriti nasional berdaftar dan ATSs dirancang untuk melindungi pelabur dan mencegah amalan perdagangan penipuan dan manipulasi. Banyak platform perdagangan dalam talian mungkin memberikan tanggapan yang salah kepada pelabur bahawa mereka berdaftar atau memenuhi syarat peraturan untuk pertukaran sekuriti nasional atau ATS, dan oleh itu mungkin kekurangan perlindungan pelabur yang disediakan oleh pertukaran sekuriti nasional atau ATS kepada pelabur. “

SEK

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa adalah badan pengawalseliaan yang berpusat di A.S., yang ditugaskan untuk membuat dan menguatkuasakan undang-undang yang berkaitan dengan aset yang dianggap sebagai sekuriti. Tujuannya adalah untuk memupuk pertumbuhan pasaran yang adil dan telus untuk semua peserta.

Pengerusi, Jay Clayton, kini mengawasi operasi di SEC.

Dalam Berita Lain

Di luar hanya mengulangi pendirian mereka mengenai apa yang merupakan keamanan, dan peringatan berikutnya mengenai peraturan yang berpotensi melanggar, SEC telah berusaha keras. Salah satu contoh usaha mereka yang lain adalah cadangan yang dikemukakan baru-baru ini, yang akan menyaksikan pelbagai pindaan dibuat terhadap definisi ‘pelabur yang diakreditasi’.

SEC Mencadangkan Pindaan Kriteria Mengelilingi ‘Pelabur Bertauliah’

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

803 c57 872 f96 298 008 4e0