Crypto Mendapat Pendirian Kuat dari Pengawal Selia Nigeria & India

Sudah beberapa dekad sejak pembangunan aset digital bermula, dan kira-kira 13 tahun sejak Bitcoin disiarkan. Walaupun waktu telah berlalu, pengawal selia di seluruh dunia masih mencari tahu bagaimana mereka ingin mendekati aset tersebut – dengan kebanyakan gagal menetapkan garis panduan peraturan yang jelas mengenai penggunaannya.

Dengan aset digital seperti cryptocurrency mula menarik perhatian arus perdana sepanjang tahun lalu, nampaknya pengawal selia akhirnya mengalihkan perhatian mereka ke kelas aset yang jelas di sini untuk tetap.

Peningkatan perhatian tidak semestinya perkara yang baik. Walaupun negara-negara seperti Amerika Syarikat, Kanada, Swiss, dan lain-lain, telah mengambil sikap yang agak reseptif, ada negara seperti Nigeria dan India yang nampaknya lebih kritikal terhadap kelas aset yang berkembang, sehingga menghasilkan tanggapan yang keras.

Nigeria

Bitcoin telah mendapat tempat di hati orang Nigeria, kerana FIAT negara menderita kadar inflasi yang tinggi setiap tahun, yang dinilai dalam proses. Peningkatan perhatian terhadap aset digital ini tidak disedari oleh Bank Negara dan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa negara.

Kira-kira dua minggu yang lalu, Bank Pusat Nigeria mengulangi pesanan sebelumnya yang memaksa semua bank untuk menutup sebarang akaun yang berkaitan dengan cryptocurrency. Keputusan Bank Sentral ini sangat bertentangan dengan SEC Nigeria, dengan yang sebelumnya telah mengumumkan bahawa ia secara aktif mengembangkan kerangka kerja untuk mengatur sektor aset digital – dan bukan hanya melarangnya.

Sambil mengulangi pendirian yang diumumkan sebelumnya, Bank Sentral Nigeria bersikap keras dalam memberikan komennya, dengan jelas bahawa ia tidak menyukai aset digital. Bukan hanya pelbagai klise yang mengecam cryptocurrency, seperti Silk Road dan Warren Buffets ‘racun tikus’, Bank Pusat merujuk kepada peserta pasaran sebagai ‘konglomerasi pelaku yang terdesak, berbeza, dan tidak terkawal’ yang mengancam ‘sistem kewangan yang canggih’.

Walaupun merupakan bahagian pengawal selia untuk melindungi pelabur dan memastikan pasar yang adil, nampaknya gerakan baru-baru ini telah melakukan apa-apa kecuali itu. Daripada membendung arus pengguna aset digital di dalam sempadan negara, hasil dari pergerakan baru-baru ini adalah premium yang tinggi dibayar untuk aset seperti BTC. Walaupun jumlahnya berbeza-beza, diyakini bahawa harga BTC di Nigeria adalah sekitar $ 85,000 USD – premium $ 30,000 yang tinggi daripada harga pasaran yang sebenarnya.

Mungkin disebabkan oleh tindak balas ini bahawa SEC Nigeria telah meluangkan masa untuk membetulkan masalah yang sedang dihadapi. Dalam laporan baru-baru ini, SEC Nigeria mencatat bahawa aset digital bukan sahaja tidak boleh diabaikan, tetapi juga telah meneruskan pembangunan kerangka peraturan, bersama dengan Bank Pusat.

“Adalah keinginan kami agar kami melakukan lebih banyak pekerjaan, berkolaborasi sebagai pengawal selia dan menganalisis untuk memastikan bahawa kami menyediakan persaingan yang setara di mana orang Nigeria, pelabur antarabangsa dan sesiapa sahaja yang berminat dalam ruang ini akan merasa selesa dan bahagia.”

Walaupun SEC Nigeria nampaknya menunjukkan bahawa ia kini bekerjasama dengan Bank Negara, mesti menarik untuk melihat apa kemajuan yang dibuat ke hadapan, kerana kedua-dua entiti itu dengan jelas melihat aset digital dalam lampu yang berbeza.

India

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, aset digital di India telah menyaksikan sekatan yang adil dan tindakan keras – yang terbaru dijangka berasal dari Lembaga Sekuriti dan Bursa India (SEBI). Ia sedang dilapor bahawa SBI tidak lama lagi akan menyekat syarikat yang ingin mempromosikan IPO daripada memegang dan aset digital seperti cryptocurrency pada kunci kira-kira mereka.

Sekatan yang disebutkan di atas yang diharapkan dapat dilaksanakan pada penganjur IPO dipercayai sebagai hasil larangan cryptocurrency yang diharapkan secara meluas di seluruh negara. Walaupun belum rasmi, sekiranya larangan ini berlaku, ini bermaksud bahawa penganjur IPO yang memegang cryptocurrency akan memiliki aset haram – sesuatu yang tidak dimaafkan oleh SEBI. Pergerakan berpotensi ini mengikuti larangan cryptocurrency sebelumnya oleh Royal Bank of India, yang kemudiannya dibantah / dijelaskan oleh organisasi itu sendiri ketika Mahkamah Agung memutuskan bahawa cryptocurrency adalah sah.

Nampaknya pelbagai puak yang bertanggungjawab mengatur kewangan di India bertentangan satu sama lain. Walaupun terdapat larangan menyeluruh yang lalu, dan penolakannya yang seterusnya, India akan segera melihat parlimennya berpotensi larang kripto lagi.

Sekiranya kekurangan kejelasan peraturan tidak cukup buruk, pelabur yang tinggal di India perlu bersaing dengan buku peraturan yang selalu diubah. Sekurang-kurangnya jika larangan keras terbaru ini berlaku, maka dipercayai bahawa pelabur akan diberi mencukupi masa untuk mengurangkan pegangan cryptocurrency.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

202 823 185 982 689 6b2 075