Kedudukan cukai crypto Hong Kong dan kejayaan percubaan DCEP

Gambaran keseluruhan mingguan berita blockchain dan cryptocurrency dari China dan Hong Kong

Semasa percutian Minggu Emas, seorang wakil gabenor Bank Rakyat China mengumumkan bahawa mata wang digital China, yang dikenali sebagai Pembayaran Elektronik Mata Wang Digital, telah memproses transaksi bernilai 1.1 bilion RMB semasa percubaannya. Sementara itu, perlakuan percukaian aset digital di Hong Kong telah memasuki perbincangan masyarakat berikutan laporan cukai kripto global terkini PwC Hong Kong. Dalam bidang pertukaran cryptocurrency, statistik dari Cryptowisser menunjukkan bahawa 75 pertukaran crypto ditutup pada tahun 2020, 10 daripadanya berpusat di Hong Kong atau China.

Inilah semua yang mungkin anda terlepas dari kisah-kisah ini (dan banyak lagi) dalam edisi minggu ini dari Market Watch China OKEx Insights.

PBoC: DCEP memproses 1.1 bilion RMB dalam transaksi perintis

Fan Yifei, seorang wakil gabenor Bank Rakyat China, dinyatakan bahawa DCEP telah memproses transaksi bernilai 1.1 bilion RMB (kira-kira $ 162 juta) di bawah program perintisnya yang sedang dijalankan.

Menurut Fan, DCEP telah diuji dalam berbagai kasus penggunaan di bawah program perintis – mulai dari pembayaran tagihan hingga layanan pemerintah. Hingga akhir Ogos, terdapat lebih daripada 6.700 kes penggunaan mata wang digital China.

Pengambilan utama

  • Selain kes penggunaan di pelbagai industri, DCEP juga digunakan untuk kaedah pembayaran yang berbeza – seperti pembayaran pengecaman wajah dan transaksi tap-and-go.
  • DCEP juga mempercepat pengembangan dompet digital di China. Menurut Fan, lebih daripada 113,300 dompet digital peribadi dan sekitar 8,800 dompet digital korporat telah dibuka semasa program perintis DCEP.

Hong Kong menduduki tempat keenam dalam PwC Crypto Tax Index

PwC Hong Kong, sebuah firma perakaunan utama, baru-baru ini diterbitkan tahunan pertama Laporan Cukai Crypto Global. Laporan itu melancarkan peringkat Indeks Cukai Crypto dan meneliti perkembangan crypto terkini dari pengawal selia cukai di pelbagai bidang kuasa.

Menurut laporan PwC Hong Kong, harta benda adalah perlakuan yang paling biasa terhadap aset kripto oleh pengawal selia cukai. Liechtenstein mendahului Crypto Tax Index dan Hong Kong menduduki tempat keenam.

PwC Hong Kong melaporkan bagaimana aset kripto dikenakan cukai di Hong Kong. Sumber: Laporan Cukai Crypto Global Tahunan PwC Hong Kong

Pengambilan utama

  • Indeks Cukai Kripto PwC Hong Kong menduduki peringkat bidang kuasa berdasarkan kepatuhan panduan cukai kripto mereka. Hong Kong mempunyai kedudukan kedua tertinggi di antara bidang kuasa Asia, setelah Singapura.
  • Menurut Henri Arslanian, pemimpin PwC Global Crypto, mempunyai panduan cukai kripto yang spesifik adalah asas penting bagi penginstitusian berterusan ekosistem crypto.
  • Walaupun kebanyakan bidang kuasa memberikan panduan cukai mengenai pengiraan keuntungan dan kerugian modal bagi individu dan perniagaan, terdapat kekurangan panduan mengenai topik seperti pinjaman dan pinjaman crypto, kewangan terdesentralisasi, token tidak funglek, aset token dan pendapatan saham.

10 pertukaran crypto ditutup di Hong Kong dan China pada tahun 2020

Cryptowisser, laman perbandingan pertukaran crypto, diumumkan laman Crypto Exchange Graveyard dan menyatakan bahawa 75 pertukaran crypto telah ditutup pada tahun 2020. Sebilangan besar pertukaran dalam senarai adalah pertukaran terpusat.

Senarai halaman menyatakan bahawa 10 daripada 75 pertukaran cryptocurrency yang ditutup berpusat di Hong Kong atau China. Khususnya, Hotbit, FEX dan FinexBox ditutup kerana dikenal pasti sebagai penipuan.

Pengambilan utama

  • Menurut Cryptowisser, terdapat 15 pertukaran cryptocurrency yang ditutup pada bulan September. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh persaingan sengit dari bursa yang terdesentralisasi, pada masa itu DEX mencatatkan jumlah perdagangan sepanjang masa $ 22.57 bilion pada bulan September.
  • Cryptowisser telah mengenal pasti empat sebab penutupan pertukaran cryptocurrency – iaitu, penutupan sukarela, penipuan, penutupan dan penghilangan mandat pemerintah.

Saham Hong Kong meningkat walaupun A.S. menghentikan rundingan rangsangan

Pasaran saham China ditutup minggu ini kerana percutian Minggu Emas. Nilai indeks Shanghai SE Composite, CSI 300 dan SZSE Blockchain 50 kekal tidak berubah. Untuk Hong Kong, indeks Hang Seng meningkat 3.36% minggu ini dan pada masa ini berada pada 24.248.

Pasaran saham Hong Kong meningkat berikutan pemulihan Trump yang dilaporkan dari COVID-19. Sumber: Ekonomi Perdagangan, Investing.com

Indeks Hang Seng memperpanjang kenaikannya, yang sebahagiannya didorong oleh pemulihan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump yang dilaporkan dari COVID-19. Indeks Hang Seng berada pada 23,980 pada hari Selasa berikutan pengumuman Trump.

Walaupun Presiden Trump menghentikan rundingan rangsangan ekonomi di A.S. sehingga selepas pilihan raya pada bulan November, Hang Seng disimpan kenaikannya dan meningkat 0.5%.

Pengambilan utama

  • Walaupun terdapat kesan terhad pada pasaran saham Hong Kong, pengumuman Trump untuk menghentikan rundingan rangsangan menyebabkan penurunan dalam pasaran saham A.S. Purata Perindustrian Dow Jones tergelincir 1.34% dan S&Indeks P 500 turun 1.4%.
  • Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell dipanggil untuk lebih banyak rangsangan fiskal beberapa jam sebelum pengumuman Trump. Dia mendesak pemerintah untuk menyuntik lebih banyak dana untuk rangsangan tersebut walaupun defisit belanjawan persekutuan A.S. yang belum pernah terjadi sebelumnya dijangka tahun ini.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me