Ringkasan Laporan Struktur Mikro OKEx untuk Jun 2020

Jun menyaksikan permodalan pasaran keseluruhan pasaran crypto jatuh dari $ 267 bilion menjadi $ 262 bilion. Setelah mencapai paras tertinggi setiap bulan pada awal bulan, Bitcoin telah berdagang dalam julat yang menurun sejak itu, dan sementara turun naik telah berkurang dengan ketara, korelasi BTC dengan ekuiti tetap kuat.

Melihat peratusan jumlah dagangan antara produk yang berlainan di OKEx, kita dapat melihat jumlah dagangan swap meningkat sebanyak 5% pada bulan Jun, menunjukkan peningkatan popularitinya, sementara niaga hadapan tetap dominan walaupun turun -6% dari bulan Mei.

Jumlah dagangan OKEx, Jun 2020

Secara keseluruhan, spread bid-ask di OKEx menyaksikan peningkatan sepanjang bulan lalu, dengan rata-rata dan penyimpangan menyaksikan pengurangan – menghasilkan spread yang lebih ketat, kecairan yang lebih baik dan kurang kelonggaran untuk pengguna.

Dalam ringkasan ini, kami akan melihat jumlah dan tren perdagangan merentasi spot, niaga hadapan dan pertukaran pada OKEx pada bulan Jun 2020. Set data lengkap yang digunakan dalam laporan ini boleh dimuat turun di sini.

Jumlah dagangan spot

Pada bulan Jun, perdagangan spot menyaksikan 377 pasang di pasaran, meningkat 10 pasang dari Mei. Jumlah dagangan spot berakhir pada $ 33,312,034,876, turun 18% dari Mei kerana sentimen pasaran yang lebih tenang pada bulan Jun.

10 cryptocurrency teratas mengikut jumlah dagangan spot adalah Bitcoin (BTC), Ether (ETH), Bitcoin Cash (BCH), Kyber Network (KNC), OKB, EOS, DEAPcoin (DEP), Bitcoin SV (BSV), Bitcoin (LTC) dan Ethereum Classic (ETC).

Jumlah dagangan spot BTC dan ETH masing-masing jatuh -28.6% dan -15.7%, sementara jumlah purata harian mereka, atau ADV, masing-masing jatuh kepada $ 636,273,010 dan $ 90,073,350.

Sebaliknya, kami melihat cryptocurrency yang berkaitan dengan DeFi mendapat daya tarikan pada bulan Jun. Pertama, Kyber Network menyaksikan lonjakan besar dalam jumlah dagangan dan akhirnya berada di kedudukan keempat, tepat di belakang BTC, ETH dan BCH. Dengan pulangan lebih tinggi daripada 75%, KNC menyaksikan para peniaga mengejar kenaikan harga, mengakibatkan jumlah dagangan meningkat.

DEAPcoin adalah salah satu peserta yang tidak dijangka dalam 10 teratas setelah menyaksikan harganya melonjak 42% pada bulan Jun dan ADVnya melonjak menjadi $ 14,221,380.

Sementara itu, BSV tergelincir dari kedudukan kelima ke kelapan, ETC turun dari tangga keenam hingga ke-10 dan Tezos (XTZ) ketinggalan 10 teratas bulan ini.

10 pasangan duit syiling USDT teratas dari segi jumlah purata harian

Untuk memeriksa kecairan, kami melihat bid / ask spread untuk memperdagangkan $ 100,000 tempat OKEx BTC. Rata-rata spread ask pada bulan Jun dicatatkan pada 0,0279%, turun -21,6% dari rata-rata bulan Mei, dan penyimpangan menyaksikan berkurang sebanyak -39,6% – menandakan spread yang lebih ketat dan peningkatan kecairan pasaran.  

Begitu juga, spread tawaran rata-rata pada -0.0301%, meningkat 16% dari bulan Mei dan menyaksikan penurunan penyimpangan -37.7%. Secara keseluruhan, semua angka menunjukkan peningkatan pada bulan Jun, yang secara amnya menjadi pengalaman perdagangan yang lebih baik bagi peserta pasaran.

Tempat BTC_USDT | Penyebaran harga berjenama | Kedalaman $ 100K

Data juga menunjukkan bahawa syiling dengan jumlah dagangan yang lebih tinggi umumnya mempunyai spread yang lebih ketat. Sebagai contoh, kami membandingkan BCH peringkat ketiga dengan EOS peringkat keenam pada gambar di bawah. Ini dapat dilihat bahawa rata-rata penyebaran permintaan yang pertama adalah 12% lebih kecil daripada yang terakhir, sementara penyimpangannya adalah 21% lebih baik – mencerminkan kecairan yang lebih baik dan penurunan selip.

Penyebaran harga berjenama | Kedalaman $ 50K

Jumlah dagangan niaga hadapan

Walaupun jumlah bahagian niaga hadapan menurun pada bulan Jun, ia masih merupakan produk yang paling banyak diperdagangkan di bursa OKEx – dan di dalam niaga hadapan, kontrak dengan duit syiling menyaksikan jumlah yang lebih tinggi berbanding dengan kontrak yang dipinggirkan USDT, terutama untuk altcoin.

Kita boleh melihat niaga hadapan EOS sebagai contoh. Jumlah dagangan untuk semua berjangka EOS-margined (EOS_USD) adalah $ 92,897,190 pada bulan Jun, sementara kontrak berjangka USDT (EOS_USDT) mencatatkan hanya $ 22,330,160.

Secara proporsional, perbezaan ini lebih kecil untuk BTC. Jumlah dagangan hadapan BTC_USD adalah $ 1,697,541,400, sementara niaga hadapan BTC_USDT berjumlah $ 896,899,481. Perbezaan antara keduanya kurang dari dua kali.

Niaga hadapan berjangka 10 teratas dengan jumlah harian purata

Yang paling banyak diperdagangkan dari semua produk niaga hadapan adalah niaga hadapan suku tahunan yang dipinggirkan BTC. Niaga hadapan suku tahunan terbaharu pada 12 Jun, bergerak dari BTC_USD_0626 ke BTC_USD_0925.

BTC_USD_0925 berakhir pada bulan Jun dengan jumlah bulanan $ 492,732,457, atau 19% daripada jumlah perdagangan niaga hadapan BTC. BTC_USD_0626, yang tamat pada 26 Jun, menyaksikan jumlah dagangan bulanan sebanyak $ 413,293,680, atau 16% daripada jumlah perdagangan niaga hadapan BTC. Lebih-lebih lagi, masa depan USDT yang paling banyak diperdagangkan adalah BTC_USDT_0925 – dengan jumlah bulanan $ 222,290,817, atau 8.6% daripada jumlah perdagangan niaga hadapan BTC. 

Di pasaran niaga hadapan, semakin hampir habis masa depan niaga hadapan diperdagangkan, semakin besar jumlahnya – dan, seterusnya, semakin baik kecairannya. Oleh kerana OKEx melancarkan niaga hadapan suku tahunan menjadi niaga hadapan dua minggu dua minggu menjelang hari tamat, kami dapat membuat pemerhatian yang menarik, di mana kontrak yang berakhir pada 26 Jun menyaksikan jumlah besar pada 11 Jun, sehari sebelum peralihan.

Contoh sempurna dari carta di atas ialah ETH_USD_0626. Pada 11 Jun, produk ini berakhir dengan jumlah besar $ 288,460,330, yang tertinggi di antara semua produk niaga hadapan ETH pada hari tertentu pada bulan Jun, walaupun 11 Jun bukan hari perdagangan yang paling tidak stabil dalam sebulan. Lonjakan kelantangan serupa juga dapat dilihat pada pasangan perdagangan lain.

Secara keseluruhan, pasaran niaga hadapan lebih berpecah-belah kerana tarikh tamat tempoh yang berbeza. Sebagai contoh, OKEx menyediakan lapan niaga hadapan BTC dengan tarikh luput yang berbeza, dan sementara kontrak yang berbeza ini mempunyai kegunaan yang berbeza untuk pedagang, seperti lindung nilai, mereka juga membuat niaga hadapan tertentu kurang cair dan / atau mengakibatkan spread yang lebih luas.

Dari segi spread, BTC_USD_200626, sebagai salah satu niaga hadapan paling cair, mempunyai spread paling ketat. Ini adalah salah satu sebab mengapa peniaga suka memperdagangkan produk ini. Sebaliknya, BTC_USDT_200703 adalah salah satu yang paling rendah dari segi jumlah, yang memberikan penyebaran yang jauh lebih luas.

Penyebaran harga berjenama | Kedalaman $ 100K BTC_USD_200626 | Penyebaran harga berjenama | Kedalaman $ 100K

Jumlah dagangan pertukaran

Bahagian perdagangan pertukaran dalam jumlah dagangan meningkat dengan ketara – melonjak dari 24% pada bulan Mei menjadi 29% pada bulan Jun – dan dalam pertukaran, kontrak yang dipinggirkan USDT lebih popular daripada yang dipinggirkan syiling.

10 pertukaran teratas yang terpinggir USDT menyaksikan jumlah dagangan bulanan sebanyak $ 27,880,731,563, yang 70% lebih tinggi daripada jumlah keseluruhan pertukaran 10 margin yang dilaburkan dengan syiling.

OKEx Insights baru-baru ini membincangkan mengapa kontrak derivatif yang dipinggirkan USDT begitu popular pada masa ini. Dan sementara ADV swap margined BTC (BTC_USD_SWAP) sedikit lebih tinggi daripada pertukaran margined USDT (BTC_USDT_SWAP) pada bulan Jun ($ 381,858,513 vs $ 362,282,122), pertukaran swap marginal USDT 10 yang lain semua mencatatkan ADV yang lebih tinggi daripada koin yang sesuai- pertukaran terpinggir.

Di antara 10 pertukaran teratas, BSV mempunyai jumlah dagangan tertinggi ketiga, tetapi ADV dari varian margined USDTnya 17 kali lebih tinggi daripada pertukaran margin-coin, yang menunjukkan keengganan pedagang untuk memegang BSV walaupun ingin mendapat keuntungan dari harganya turun naik. Sebagai perbandingan, ADV pertukaran USD-margined TRX hanya 65% lebih tinggi daripada pertukaran margin-coin.

10 pertukaran USDT yang terpinggir berdasarkan jumlah purata harian 10 pertukaran teratas margin dengan jumlah harian purata

Dari segi spread, pertukaran BTC yang dipinggirkan USDT, sementara masih tertinggal dari pertukaran margin yang dilaburkan dengan syiling, telah meningkat dengan ketara dari bulan Mei. Penyebaran permintaan BTC_USDT_SWAP telah meningkat kepada 0.0505% daripada 0.0793% pada bulan Mei, dengan penyimpangan 0.0346. Kedalaman spread bidaan BTC_USDT_SWAP melonjak ke -0.0515% dari -0.0777% bulan Mei, dengan penyimpangan 0.0346. Sebagai perbandingan, BTC_USD_SWAP masih mempunyai spread rata-rata yang lebih ketat pada 0.0409% pada ask, dengan sisihan yang lebih rendah pada 0.0246%. 

Secara keseluruhan, perbezaan spread antara pertukaran BTC dan niaga hadapan yang paling banyak diperdagangkan serupa, dan kita dapat melihat pertukaran margin-USDT meningkatkan bahagian pasaran mereka dalam beberapa bulan mendatang.

Penyebaran harga berjenama | Kedalaman $ 300K BTC_USDT_SWAP | Penyebaran harga berjenama | Kedalaman $ 300K

Set data lengkap yang digunakan dalam laporan ini boleh dimuat turun di sini untuk pembaca yang berminat dengan maklumat lebih lanjut dan data pasaran OKEx mulai Jun 2020.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto. Ikuti Wawasan OKEx pada dan .

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

f17 9f8 0ca 420 985 0e0 520