Dana Bitcoin untuk Terus Menggandakan pada tahun 2021

Selama bertahun-tahun sekarang, pelabur di Amerika Syarikat telah menunggu Bitcoin ETF diluluskan oleh pengawal selia. Hingga kini, ada aplikasi yang dikemukakan oleh pelbagai entiti, dengan masing-masing ditutup oleh SEC.

Walaupun kelulusan akhirnya Bitcoin ETF nampaknya tidak dapat dielakkan ketika pasaran matang, ada kenderaan pelaburan lain yang sedang, atau tidak lama lagi, tersedia untuk pelabur sementara mereka menunggu. Berikut adalah beberapa contohnya, dari dalam dan luar Amerika Syarikat.

‘HAIC Digital Asset Fund I’ oleh Hauck & Aufhäuser, dan Kapilendo

Contoh pertama kami juga yang paling baru diumumkan, berjudul ‘Dana Aset Digital HAIC I‘. Dengan pelancaran yang dijangkakan pada 1 Januari 2021, dana ini dikatakan akan memberikan pelaburan pasif kepada pelabur dalam sekumpulan aset berasaskan kripto seperti Bitcoin, Ethereum, dan banyak lagi.

Dengan syarat pelaburan minimum € 200,000, dan yuran 2.05%, dana yang baru ditubuhkan ini disasarkan kepada pelabur institusi dan bernilai tinggi.

Holger Sepp, Hauck & Ahli lembaga Aufhäuser, negeri,

“Kami melihat bahawa aset digital dan cryptocurrency menjadi semakin menarik bagi pelabur institusi. Dengan pelancaran dana crypto pertama kami, kami telah mencipta bersama Kapilendo kenderaan pelaburan inovatif yang membolehkan pelanggan kami mendapat akses yang efektif dan selamat ke kelas aset baru Crypto, sambil mematuhi standard kualiti dan standard tinggi Hauck yang telah ditetapkan & Aufhäuser. “

Semasa Hauck & Aufhäuser akan mengawasi pengurusan dana, perkhidmatan jagaan akan diberikan oleh Kapilendo.

‘Dana Bitcoin’ oleh 3iQ

Sejak dilancarkan pada bulan April 2020, ‘Dana Bitcoin’ oleh 3iQ telah berkembang dalam ukuran dan populariti pada kadar yang mengejutkan. Dana ini menarik perhatian banyak orang, kerana ia adalah salah satu yang pertama disenaraikan di bursa saham nasional – Bursa Saham Toronto.

Pada 4 Disember 2020, Dana Bitcoin mempunyai a Nilai Aset Bersih (NAB) atau $ 400,245,240.58 CAD. Dana ini menawarkan 1.95% yuran pengurusan, dan memberi para pelabur kemampuan untuk mendapatkan pendedahan mengenai penghargaan jangka panjang terhadap Bitcoin secara khusus, tanpa memerlukan perlindungan diri.

Walaupun 3iQ mengawasi pengurusan dana, perkhidmatan penjagaan disediakan oleh Cidel Trust Company, dan Gemini Trust Company.

Walaupun alasan untuk mengambil bahagian dalam dana tersebut adalah pelbagai, 3iQ menyatakan bahawa, “Bitcoin mempunyai korelasi yang rendah dengan beberapa kelas aset tradisional, menawarkan kepelbagaian portfolio yang berharga & pengurangan risiko, ”. Menariknya, ini adalah sentimen yang dikongsi dengan pelbagai firma pelaburan, kerana semakin banyak syarikat ‘bangun’ dengan potensi aset digital.

Dengan Dana Bitcoin menjadi kejayaan yang jelas, 3iQ percaya bahawa selera pelabur untuk tawaran serupa serupa, berdasarkan aset alternatif. Oleh itu, syarikat itu baru-baru ini diumumkan bahawa ia telah mendapat kelulusan untuk pelancaran ‘The Ether Fund’ di Bursa Saham Toronto. Seperti namanya, dana ini akan memberi pendedahan kepada para pelabur mengenai Ethereum, sambil menghilangkan keperluan untuk menjaga diri.

‘Bitcoin Trust’ oleh Grayscale

Dengan ETF Bitcoin yang masih sukar difahami di Amerika Syarikat, pelabur institusi terus beralih ke ‘Bitcoin Trust’. Penawaran oleh Grayscale ini tersedia sebagai produk over-the-counter (OTC), dan memberi pendedahan kepada pelabur mengenai Bitcoin. Akses kepada kepercayaan tersedia untuk pelabur terakreditasi dan institusi, dengan yang terakhir menunjukkan peningkatan minat yang ketara sepanjang tahun 2020.

Bagi mereka yang mencari bukti bahawa Bitcoin mendapat permintaan tinggi oleh pelabur institusi, jangan melihat lebih jauh daripada premium semasa yang berkaitan dengan Bitcoin Trust Grayscale. Dalam beberapa hari kebelakangan ini, peserta dana telah membayar lebih kurang 20-30% premium berbanding membeli Bitcoin secara langsung. Premium ini tentu saja dibenarkan melalui kemudahan dan keselamatan yang diberikan melalui dana, kerana ia menghilangkan keperluan untuk menjaga diri.

Walaupun premium ini, Bitcoin Trust Grayscale telah berkembang dengan baik $ 6.4 bilion USD di bawah pengurusan.  Bitcoin Trust memerlukan pelaburan minimum $ 50,000 USD, dan menawarkan yuran penaja tahunan 2%.

Walaupun Bitcoin Trust ditawarkan dan diuruskan oleh Grayscale Investments, perkhidmatan jagaan disediakan oleh Coinbase Custody Trust Company.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me