Iklan Bitcoin Muncul di Hong Kong kerana PBoC Menggariskan Kesan DCEP

Gambaran keseluruhan mingguan berita blockchain dan cryptocurrency dari China dan Hong Kong.

Sudah menjadi minggu yang sibuk dalam bidang blockchain Cina dan Hong Kong. Wakil gabenor Bank Rakyat China menerbitkan artikel mengenai kesan DCEP terhadap penawaran wang China. Selain itu, iklan Bitcoin menjadi viral di Hong Kong.

Inilah semua yang anda mungkin terlepas dari kisah-kisah ini dan banyak lagi dalam edisi minggu ini dari Market Market Watch OKEx Insights.

Timbalan Gabenor PBoC menggariskan lima kesan DCEP terhadap penawaran wang China

Fan Yifei, seorang wakil gabenor Bank Rakyat China, baru-baru ini diterbitkan artikel mengenai kesan mata wang digital China, DCEP, terhadap penawaran wang M0. Lima perkara terpenting yang perlu diberi perhatian ialah:

 1. DCEP adalah sebahagian daripada M0 China, yang bermaksud bahawa ia adalah sebahagian daripada pembekalan wang kertas dan duit syiling – iaitu wang tunai fizikal.
 2. DCEP adalah mata wang terpusat dan diuruskan oleh PBoC.
 3. Penerbitan dan peredaran DCEP perlu mematuhi undang-undang dan peraturan yang berlaku yang berkaitan dengan pengurusan tunai.
 4. DCEP adalah barang awam yang disediakan oleh PBoC. Bank pusat China tidak mengenakan faedah atau bayaran untuk orang ramai menggunakan mata wang digital.
 5. Bank perdagangan di China bertanggungjawab untuk mempermudah penukaran DCEP dan fiat RMB untuk masyarakat umum.

Pengambilan utama

 • Pelancaran DCEP menandakan tonggak penting dalam pendigitan sistem bekalan wang China. Menurut Fan, permintaan untuk langkah tersebut berpunca dari perkembangan pesat pembayaran mudah alih dan elektronik di China.
 • Penerbitan dan peredaran DCEP, seperti mata wang fiat, juga dikenakan peraturan anti pencucian wang dan pembiayaan pengganas.

Rangkaian Perkhidmatan Blockchain mengalu-alukan bahasa pengaturcaraan rasmi

Red Date Technology – pemaju di sebalik projek blockchain di seluruh negara China, Blockchain Service Network – diperkenalkan Bahasa Pemodelan Aset Digital sebagai bahasa pengaturcaraan kontrak pintar untuk BSN. Bahasa pengaturcaraan sumber terbuka dan blockchain-agnostik sedang dikembangkan oleh pemula blockchain Amerika Digital Asset Holdings dan akan tersedia untuk pemaju BSN pada tahun 2021.

Menurut He Yifan, CEO syarikat, Bahasa Pemodelan Aset Digital akan menjadi standard eksklusif untuk mengembangkan aplikasi terdesentralisasi di Rangkaian Perkhidmatan Blockchain. Penerapan bahasa pengaturcaraan kontrak pintar terpadu bertujuan untuk meningkatkan interoperabilitas BSN, kerana pemaju tidak perlu menulis semula kontrak pintar mereka setiap kali mereka menggunakan aplikasi di dalamnya.

Pengambilan utama

 • Bahasa Pemodelan Aset Digital dijangka akan menyelesaikan percubaan pertama pada bulan November 2020 dan beroperasi pada kedua-dua IBM’s Hyperledger Fabric dan WeBank’s FISCO BCOS.
 • BSN terus menyatukan lebih banyak rangkaian awam, dengan Algorand, ShareRing dan Solana dijangka akan dihubungkan tidak lama lagi.

Kempen pendidikan Bitcoin muncul di Hong Kong

Berikutan penerbitan iklan Bitcoin di Apple Daily, sebuah akhbar tabloid di Hong Kong, terdapat satu lagi gelombang iklan di tram dan papan iklan di Hong Kong.

Dilancarkan oleh Persatuan Bitcoin Hong Kong, iklan tersebut bertujuan untuk meningkatkan kesedaran masyarakat terhadap cryptocurrency sebagai alternatif kepada kewangan tradisional. Menurut pengumuman, terdapat lima mesej papan iklan yang membincangkan kebaikan dan risiko Bitcoin di tengah ekonomi global yang berubah dengan pesat.

Pengambilan utama

 • Iklan tersebut menonjolkan kelebihan ekonomi Bitcoin sebagai alternatif kepada kewangan tradisional. Sebagai contoh, jumlah penawaran BTC yang terhad dapat mengelakkan masalah inflasi yang meluas disebabkan oleh percetakan mata wang fiat yang tidak henti-hentinya.
 • Iklan Bitcoin dengan slogan "Jadilah bank anda sendiri" telah ditempatkan di hadapan ibu pejabat bank-bank utama Hong Kong, seperti HSBC dan Standard Chartered – meningkatkan perbincangan mengenai penyertaan kewangan di rantau ini.

#Bitcoin iklan betul-betul di hadapan #HSBC ibu pejabat di #HongKong – adakah ini cabaran atau langkah lain untuk keterangkuman finansial? pic.twitter.com/ywPXY3x7wV– Jay Hao @OKEx (@ JayHao8) 11 September 2020

Jualan runcit di China meningkat buat pertama kalinya pada tahun 2020

Pasaran saham di China dan Hong Kong sedikit pulih minggu ini. Shanghai SE Composite dan CSI 300 kini diperdagangkan pada 3.284 dan 4.657, pada waktu akhbar, dengan kenaikan mingguan masing-masing 0.90% dan 1.58%. Di Hong Kong, Indeks Hang Seng meningkat 0.92% minggu ini dan kini berada di 24.694.

Indeks pasaran China dan Hong Kong sedikit meningkat. Sumber: Ekonomi Perdagangan, Investing.com

Lambung kecil pasaran saham China didorong oleh pertumbuhan penjualan runcit pada bulan Ogos. Menurut Biro Perangkaan Nasional, penjualan runcit China berkembang sebanyak 0.5% pada bulan Ogos – pertumbuhan pertama dalam sektor runcit, tahun ini. Pertumbuhan runcit selaras dengan pemulihan ekonomi COVID-19 China.

Pengambilan kunci

 • Walaupun terdapat pertumbuhan baru-baru ini pada bulan Ogos, penjualan runcit kekal di kawasan pemulihan ekonomi China yang paling lemah. Sebagai perbandingan, pertumbuhan perindustrian menunjukkan tanda-tanda pemulihan yang lebih kuat kerana ia meningkat 5.6% tahun ke tahun pada bulan Ogos – mengalahkan anggaran 5.1%.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me