Bitcoin Memimpin Perhimpunan Aset Q2 Dengan Lonjakan 42% Walaupun Tidak Melebihi $ 10K – Market Watch Weekly

Harga Bitcoin (BTC) berubah dalam julat sempit antara $ 8,900 dan $ 9,300 minggu lalu, berakhir dengan kerugian -0,62% mengikut Harga Spot OKEx, dengan turun naik yang direalisasikan selama satu bulan mencapai tahap rendah baru 35%.

Volatiliti Nyata BTC / USD. Sumber: Skew

Sementara itu, menurut BTC.com, Kadar hash Bitcoin terus meningkat, mencatatkan kenaikan 6% minggu ini, mencapai paras tertinggi baru sepanjang lebih dari 123 EH / s. Peningkatan kadar hash juga akan mencetuskan kenaikan kesukaran perlombongan; namun, elektrik yang lebih murah kerana musim banjir di China dapat mengatasi sekarang.

Dari segi prestasi, Cardano (ADA) memimpin kumpulan topi besar untuk minggu keempat berturut-turut, memperoleh 20.57% mingguan besar-besaran setelah peningkatan Shelley yang dinanti-nantikan. Ether (ETH), mata wang digital kedua terbesar, mengakhiri minggu ini dengan kenaikan 0.93% yang sangat sederhana, sementara EOS meningkat 1.69% dengan pelancaran beta VOICE – rangkaian sosial terdesentralisasi berasaskan EOS.

Bitcoin SV (BSV), sekali lagi, adalah yang paling rugi dari segi cryptocurrency besar, jatuh -3,99% minggu ini.

Sektor DeFi terus panas minggu lalu, di mana Synthetic (SNX) dan Kyber Network (KNC) melonjak lebih dari 30%, sementara Bancor (BNT) dan 0X (ZRX) mencatatkan keuntungan 20% atau lebih. Jumlah nilai pasaran token DeFi telah meningkat menjadi $ 7.35 bilion dari $ 6.3 bilion pada Isnin lalu, menurut Cap Pasar DeFi.

Pulangan mingguan cryptocurrency utama 6 / 22–6 / 28. Sumber: TradingView

Bitcoin mengatasi kelas aset utama pada Q2

Rangsangan fiskal dan monetari yang besar membantu pasaran saham, harga emas dan Bitcoin meningkat tajam pada suku kedua, dengan Bitcoin memimpin kenaikan dengan 42.2% pulangan. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa Bitcoin menunjukkan trend beransur-ansur penurunan pulangan pada suku kedua – kenaikan 34.4% pada bulan April, kenaikan 34.4% pada bulan Mei, kenaikan 9.5% pada bulan Jun, dan penurunan -3.3% pada bulan Jun. Walau bagaimanapun, pada bulan April, Bitcoin didorong terutamanya oleh jangkaan penurunannya yang ketiga, apabila ia meningkat sebanyak 23% dalam dua hari terakhir bulan ini.

Sebaliknya, sementara Bitcoin berjuang untuk memecahkan tanda $ 10,000, Nasdaq telah kembali ke tahap tertinggi sepanjang masa setelah mencatatkan pulangan suku tahunan sebanyak 30%, dan S&P 500 melonjak 20% – kenaikan suku tahunan terbesarnya sejak Q4 1998. Emas juga naik ke paras tertinggi sepanjang masa yang tidak dilihat sejak Oktober 2012 setelah mencatatkan pulangan suku tahunan 12.9%.

Secara keseluruhan, menjadi jelas bahawa ramalan awal pasaran untuk suku ini terlalu pesimis, dan pemulihan kemungkinan akan meningkat pada separuh kedua tahun 2020.

Bitcoin vs kelas aset utama pada Q2. Sumber: TradingView, OKEx

Korelasi satu bulan antara BTC dan SPX secara beransur-ansur berubah dari negatif menjadi positif selama tiga bulan terakhir dan kini berjalan pada 66%, menyiratkan korelasi yang cukup kuat antara kedua aset ini – sementara itu, hubungan antara BTC dan emas sedang melayang hampir 0%.

Bitcoin – S&Hubungan Korelasi P 500. Sumber: Skew

Analisis teknikal Bitcoin

Candlestick tukul hari Ahad pada carta harian menunjukkan penjualan berpotensi berakhir dan kenaikan harga akan datang dalam jangka pendek. Walau bagaimanapun, purata bergerak 30 hari dan purata bergerak 60 hari membentuk tahap penurunan, mengurangkan beberapa sentimen beli yang bergantung pada petunjuk ini sebagai rujukan.

Kami telah melihat perbezaan bullish RSI (iaitu, Relative Strength Index) pada carta setiap jam. Walau bagaimanapun, dengan rintangan atas masih berada di sekitar $ 9,250, pedagang akan menunggu penembusan sebelum bergabung dalam perhimpunan dalam jumlah.

Carta 1 jam Harga Spot OKEx (BTC / USDT) Sumber: TradingView

Melihat ke hadapan minggu ini

Kami tidak mengharapkan kemas kini makroekonomi utama minggu ini kecuali untuk PMI Bukan Pembuatan ISM dan laporan Tuntutan Pengangguran Awal.

Di crypto, TRON (TRX) akan mengeluarkan v4.0 protokolnya pada 7 Julai, dan Kyber Network (KNC) akan memperkenalkan KyberDAO pada hari yang sama. Sementara itu, VeChain (VET) meningkat di berita bahawa ia akan mengadakan ucaptama di World AI Conference yang diadakan oleh Shanghai Municipal People’s Government pada 9 Julai.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto. Ikuti Wawasan OKEx pada dan .

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me