Nilai, Harga, dan Kos: Bagaimana Blockchain Mengubah Nilai Perniagaan

Pengarang asal: Haebin Lee

Gambar oleh Nina Paley / Harga vs Nilai

Apabila pasaran merosot di depan mata anda, sukar untuk membayangkan apa yang akan berlaku seterusnya. Walaupun teknologi blockchain sendiri berkembang dengan kerajaan, perkhidmatan awam, dan beberapa syarikat swasta, perniagaan blockchain awam sangat mencari tanda harapan yang masih ada di pasaran. Walau bagaimanapun, ini juga merupakan masa yang tepat untuk membincangkan nilai sebenar yang boleh ditawarkan oleh teknologi blockchain dan pasaran ini. Bolehkah teknologi blockchain membawa perubahan nilai untuk perniagaan dan pengguna? Sekiranya ya, berapa nilai untuk siapa? Bolehkah ia mencadangkan model perniagaan yang kompetitif berbanding perniagaan yang ada? Mari kita bincangkan jenis nilai baru yang perniagaan blockchain – lebih khusus lagi, kemunculan perniagaan blockchain awam – mungkin membawa dari tiga perspektif nilai, harga dan kos.

Kos: Siapa yang Memungut Rang Undang-Undang?

Marilah kita mengingatkan diri kita tentang kerangka kerja yang paling asas mengenai nilai, harga, dan kos. Harga dan kos menentukan keuntungan syarikat sementara harga dan nilai menghasilkan lebihan pengguna.

[Rajah 1] Kerangka Nilai, Harga, dan Kos

Dari perspektif penyedia perkhidmatan, mengurangkan kos atau (dan) menaikkan harga akan meningkatkan keuntungannya. Ramai yang mengatakan bahawa teknologi blockchain mengurangkan kos menjalankan perniagaan, tetapi hujah ini mungkin kontroversial. Mengenai kos operasi pelayan data terpusat atau rangkaian, teknologi blockchain menjimatkan kos tersebut. Walau bagaimanapun, kos yang tidak dijangka dapat timbul dalam memberikan kualiti perkhidmatan yang stabil dengan beberapa nod yang mengambil bahagian dalam rangkaian blockchain – seperti yang kita semua tahu, blockchain bukanlah teknologi yang menampilkan kecekapan yang unggul sebagai rangkaian terpusat. Seperti yang dilihat dalam beberapa projek, ‘kos ketidakcekapan’ mungkin lebih tinggi daripada kos yang dijimatkan dengan menggunakan teknologi blockchain ketika perniagaan berkembang. Vitalik Buterin, pengasas Ethereum, berkata, “kos pengkomputeran skala sederhana EC2 Amazon (yang mempunyai perkhidmatan cloud compute elastik) adalah $ 0,04 per jam, sementara kos untuk melakukan tugas yang sama di Ethereum adalah sekitar $ 13,40 per 200 milisaat, yang 1.4 juta kali lebih mahal daripada Amazon. ” [1] Ini menunjukkan jurang kecekapan semasa yang mungkin dihadapi oleh industri blockchain. Ketika perniagaan berkembang, skalabiliti dan kos kecekapan blockchain yang terhad semakin teruk, sedangkan pelayan rangkaian terpusat menikmati skala ekonomi dan menanggung kos yang lebih rendah bagi setiap pengguna. Oleh itu, kita tidak boleh hanya membantah jumlah kos menjalankan perniagaan blockchain akan jauh lebih rendah daripada sebelumnya. Namun, apa yang benar-benar mencolok dalam perniagaan blockchain adalah bahawa pengguna, bukan syarikat, biasanya adalah mereka yang mengambil bil dengan kos tersebut.

Dalam model perniagaan tradisional, ini adalah cara kerjanya – sebuah syarikat membina dan mengekalkan pelayan rangkaian terpusat yang mampu menangani banyak permintaan dari pengguna. Kos untuk mengendalikan rangkaian tersebut ditanggung oleh sebuah syarikat, dan keuntungan melayani pengguna akan datang. Namun, dalam rangkaian blockchain, firma tidak bertanggungjawab untuk memproses permintaan pengguna, tetapi ‘node yang mengambil bahagian secara sukarela’ adalah. Dan pengguna dikenakan untuk kos memberi ganjaran kepada mereka. Sebagai contoh, apabila orang menggunakan DApp berdasarkan rangkaian Ethereum, mereka perlu membayar ganjaran untuk nod untuk memproses permintaan mereka sama ada dalam token yang dikeluarkan oleh DApp atau ETH – yang bermaksud bahawa firma itu bukan satu-satunya yang membayar bil untuk mendapatkan rangkaian berjalan.

Harga: Dari Yang Tidak Dilihat hingga Dilihat

Harga merangkumi kos ditambah keuntungan syarikat. Mari kita fikirkan berapa banyak yang telah kita bayar untuk menggunakan perkhidmatan IT yang kita gunakan setiap hari. Sungguh mengejutkan bahawa idea ‘membayar untuk menggunakan perkhidmatan’ agak asing dalam perniagaan IT semasa. Setelah disambungkan ke internet, anda tidak perlu membayar satu sen pun setiap kali anda menghantar e-mel dengan Google, atau menyemak foto rakan anda di Facebook. Kecuali untuk rancangan keahlian premium untuk melangkau iklan atau memperluas penyimpanan awan, kebanyakan firma IT tidak mengenakan bayaran kepada pengguna kerana menggunakan perkhidmatan mereka. Ini tidak bermaksud perkhidmatan ini sepenuhnya percuma – sebagai gantinya, pengguna perlu menyerahkan data mereka kepada penyedia perkhidmatan dan pengiklan, yang merupakan sumber pendapatan utama perniagaan. Tidak menghairankan apabila beberapa syarikat gergasi IT dikritik kerana menyalahgunakan data pengguna sedangkan ia adalah ‘tanda harga tidak kelihatan’ yang diletakkan pada perkhidmatan mereka. Selamat datang ke dunia ‘daftar secara percuma dan gunakan perkhidmatan kami’ tempat kami tinggal.

Namun, dalam perkhidmatan berasaskan blockchain, tanda harga menjadi lebih jelas. Dan menyediakan data pengguna untuk menggunakan perkhidmatan kini dipisahkan secara ketat dari membayar untuk menggunakannya. Pengguna, bukan penyedia perkhidmatan, dapat mengurus dan menuntut hak milik data pengguna semata-mata dalam rangkaian blockchain. Beberapa perniagaan blockchain bahkan membolehkan pengguna mereka ‘menjual’ data mereka untuk mendapatkan token atau membayar menggunakan perkhidmatan. Masih ada persoalan sama ada perkhidmatan berasaskan blockchain yang meletakkan tanda harga yang kelihatan mungkin mengejutkan atau masuk akal bagi pengguna massa yang terbiasa dengan apa yang nampaknya percuma. Beberapa kes penggunaan akan dapat menjawab soalan ini tidak lama lagi.

Nilai: Falsafah Lebih Praktikal?

Di antara kerangka kerja, ‘nilai’ adalah bahagian paling sukar untuk dibincangkan dalam perniagaan blockchain. Nilai untuk syarikat sering ditakrifkan sebagai keuntungan mereka, bagi pengguna ia lebih rumit. Dengan kata mudah, nilai adalah mengenai ‘apa yang membuat pengguna ingin membeli produk / perkhidmatan.’ Kita sering kali menghadapi frasa iklan perkhidmatan blockchain seperti ‘mengambil lebih banyak kawalan privasi anda’ atau ‘transaksi yang lebih telus dan terdesentralisasi’ sedangkan tradisional iklan yang digunakan untuk menekankan seberapa cepat, murah atau senang menggunakan perkhidmatan tertentu. Jadi, berikut adalah beberapa soalan yang mungkin akan diikuti. Adakah pengguna bersedia menggunakan perkhidmatan blockchain sambil menjejaskan kecekapan dan perkhidmatan pelanggan yang cepat? Adakah nilai yang diusulkan oleh perniagaan blockchain seperti privasi dan ketahanan terhadap pihak berkuasa berpusat cukup kuat untuk menarik kumpulan pengguna massa?

Mereka mengatakan yang baik tidak boleh wujud tanpa kejahatan. Dalam industri blockchain, konsep sedemikian jelas sejak awal – desentralisasi adalah baik sedangkan pemusatan tidak. Banyak model perniagaan blockchain sering mendapat maklum balas seperti ‘Tidak cukup desentralisasi’ atau ‘Tidakkah anda fikir perkhidmatan anda terlalu terpusat untuk dipanggil sebagai perkhidmatan blockchain?’ Sementara beberapa komen mengatakan, ‘Itu tidak cukup praktikal. “Seperti yang telah kita lihat dalam banyak kegagalan perniagaan sosial, menekankan sebab yang baik dengan mudah mengabaikan sama ada ia benar-benar dapat memenangkan pilihan pengguna daripada pilihan lain. Kami telah belajar banyak pelajaran yang memberitahu kami bahawa falsafah sahaja tidak dapat mencapai industri ini. Semua orang suka syarikat yang baik, tetapi hanya apabila dapat memberikan alasan yang baik kepada pengguna untuk menjadi pengguna. Ada yang mengatakan ekonomi dan falsafah token yang ada di bawahnya secara ajaib dapat memikat pengguna dalam mencari ganjaran kewangan. Namun, ia tidak mempunyai bukti atau kes penggunaan kehidupan nyata. Kita harus menghadapi bahawa kebanyakan ekonomi token telah melayani pelabur, bukan pengguna. Kami juga menyaksikan falsafah desentralisasi dirusak dengan sedikit tangan yang dapat dilihat. Sangat mudah untuk kehilangan kepercayaan seseorang terhadap falsafah, tetapi dalam praktiknya, tidak. Hanya apabila perniagaan blockchain tidak menjejaskan kepraktisan perkhidmatannya, falsafah itu dapat diberikan kepada pengguna sebagai sentuhan terakhir.

Bergerak Melebihi Pesaing

Ramai yang tertanya-tanya apakah perniagaan blockchain yang akan datang dapat mengalahkan pesaingnya yang besar. Gambar 2 merangkumi senario ideal untuk nilai, harga, dan kerangka kos perniagaan blockchain berbanding pesaingnya – kos dan harga menjadi lebih rendah dengan lebih banyak pengguna, yang akhirnya menghasilkan lebih banyak nilai yang dihasilkan secara total daripada pesaingnya. Walaupun tidak ada yang dapat mengetahui apakah senario ideal ini akan menjadi kenyataan, mungkin kontroversi bahawa keuntungan syarikat blockchain digambarkan lebih rendah daripada pesaingnya. Tetapi buat masa ini, mari kita berpegang pada motto – ‘kurang sewa untuk orang tengah’, kerana firma itu sendiri adalah orang tengah antara node rangkaian dan pengguna akhir. Dan tentu saja, angka ini hanya untuk perbandingan ringkas dan bahagian kos, harga dan nilai tertentu dalam kerangka kerja mungkin berbeza mengikut syarikat.

[Gambar 2] Nilai, harga, dan kerangka kerja yang ideal untuk perniagaan blockchain berbanding pesaingnya

Setakat ini, permainan ini sukar dimenangi – ketiga perspektif nilai, harga, dan kos memberitahu ramalan suram mengenai persaingan dengan syarikat yang ada. Kos ketidakcekapan terlalu tinggi, pengguna terbiasa dengan perkhidmatan ‘percuma’, dan adakah falsafah blockchain dapat menarik minat pengguna massa. Mari kita lihat sisi terang dari ketidakpastian ini – dengan ‘Dilema Innovator,’ sebuah teori yang dicadangkan oleh Clayton Christensen dalam bukunya yang bertajuk ‘Dilema Innovator: Ketika Teknologi Baru Menyebabkan Syarikat Besar Gagal.’ Teori ini menggambarkan bagaimana teknologi baru dapat mengganggu pasaran semasa dan malah menyebabkan beberapa syarikat gergasi itu tidak lagi berniaga. Buku ini menerangkan ciri-ciri ‘teknologi mengganggu’, yang mengubah cadangan nilai asas di pasaran dan menyebabkan perubahan paradigma yang drastik dan tiba-tiba yang mana pemain terkuat dan terbesar sering gagal menyesuaikan diri. Sekiranya kita mendefinisikan teknologi blockchain sebagai mengganggu, ia mungkin berkembang menjadi paradigma yang sama sekali berbeza, walaupun tanpa bersaing dengan gergasi IT semasa. Tidak hairanlah teori ini berpendapat bahawa teknologi mengganggu pada mulanya menawarkan prestasi yang lebih rendah dengan kapasiti yang lebih rendah daripada penyelesaian yang ada. Walaupun kerangka nilai, harga, dan kos mungkin tidak menceritakan masa depan perniagaan blockchain yang cerah, mungkin ada potensi perniagaan blockchain yang belum dapat kita lihat dalam paradigma yang kita jalani. Kita juga perlu fokus pada bagaimana sudah retak bahagian kecil cara orang berfikir. Semakin banyak orang mula menyedari jumlah sewa orang tengah yang tidak sesuai atau masalah yang berkaitan dengan perniagaan dan ekonomi berpusat. Walaupun teknologi blockchain gagal menyelesaikan masalah ini dan hilang di udara, apa yang tertinggal akan bertahan dan mempercepat kemunculan gangguan seterusnya yang benar-benar berfungsi. Baiklah, teruskan harapan kita.

Teknologi blockchain itu sendiri tidak sesuai dengan model perniagaan atau kerangka nilai yang ‘betul’. Teknologi ini hanya menyediakan persekitaran yang harus disesuaikan dengan model perniagaan baru. Tidak ada yang dapat meramalkan berapa lama masa yang diperlukan untuk hype blockchain berubah menjadi kejayaan perniagaan sebenar. Dan teknologi blockchain mungkin tidak menjanjikan kepada kita perniagaan yang paling menguntungkan dalam sejarah manusia. Satu fakta pasti adalah, bagaimanapun, hal itu menunjukkan kepada kita kemungkinan baru yang normal dengan mengganggu dunia perniagaan terpusat di mana memaksimumkan keuntungan syarikat dianggap sebagai kebajikan. Itulah harapan industri ini harus terus bertahan dalam masa yang sukar.

Dicetak semula dari: https://medium.com/block-crafters/value-price-and-cost-how-blockchain-changes-business-value-b17c2aecb06f

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me