Pusingan SEC – Clayton Menyelesaikan Tempoh, Cadangan Broker-Dealer, Pengurus Dana Dibebankan

Berita mengenai SEC yang mengecas Ripple dan eksekutif utamanya dengan pengedaran sekuriti yang tidak berdaftar telah menarik perhatian semua orang. Walaupun terdapat ruang lingkup tuntutan ini, SEC tetap berusaha keras, memberikan banyak kemas kini minggu ini berkaitan dengan operasinya.

Garisan Penamat

Jay Clayton kini secara rasmi adalah mantan Pengerusi SEC. Dalam yang baru dikeluarkan penyataan, Clayton membahas pemergiannya, dengan menyatakan bahawa “… dalam proses menyelesaikan agenda saya dan akan berangkat pada 23 Disember.”

Clayton menyimpulkan waktunya di SEC, menguraikan skop tindakan penguatkuasaan, dan kemas kini peraturan.

“Di SEC, kami fokus memodernisasi kerangka peraturan kami, mengadopsi lebih dari 90 peraturan, banyak di bidang yang belum ditangani secara substansial dalam beberapa dekade. Yang penting, usaha pemeriksaan dan penguatkuasaan kami menumpukan pada keperluan puluhan juta isi rumah Amerika. Kami memperoleh pesanan untuk pemulihan wang lebih dari $ 14 bilion dalam tindakan penguatkuasaan dan mengembalikan rekod kira-kira $ 3.5 bilion kepada pelabur yang merugikan ”

Peraturan Baru

Kehidupan bagi peniaga-peniaga broker yang terlibat dengan sekuriti digital mungkin akan menjadi lebih mudah dalam masa terdekat. SEC mempunyai mengeluarkan cadangan untuk komen awam, yang akan melihat badan pengawalselia menawarkan peniaga amali tempoh amnesti 5 tahun di mana tiada tindakan penguatkuasaan akan diambil.

Tempoh ini ditawarkan untuk membolehkan pembangunan infrastruktur yang diperlukan dapat dikembangkan – dengan penekanan khusus pada penjagaan sekuriti digital.

“Suruhanjaya membayangkan peniaga-peniaga melakukan fungsi penuh peniaga-broker berkenaan dengan sekuriti aset digital – termasuk menjaga hak asasi aset ini – dengan cara yang menangani sifat unik sekuriti aset digital dan meminimumkan risiko kepada pelabur dan pasaran lain peserta. “

Ia berterusan,

“Suruhanjaya menyedari bahawa pasaran sekuriti aset digital masih baru dan berkembang pesat. Keperluan teknikal untuk bertransaksi dan menjaga sekuriti aset digital berbeza dengan yang melibatkan sekuriti tradisional. Dan urus niaga sekuriti tradisional sering melibatkan pelbagai pengantara, penyedia infrastruktur, dan rakan niaga yang mungkin tidak ada analog dalam pasaran sekuriti aset digital. Suruhanjaya menyokong inovasi dalam pasaran sekuriti aset digital untuk mengembangkan infrastrukturnya. “

Dalam usaha untuk memulai pengembangan infrastruktur ini, SEC telah memberikan berbagai langkah yang dapat diambil, yang dirasakan akan menawarkan tahap keselamatan yang diperlukan kepada para investor ketika berurusan dengan aset tersebut. Berikut adalah beberapa contohnya.

  1. Broker-dealer terhad untuk berurusan secara eksklusif dengan sekuriti digital
  2. Melaksanakan dasar dan prosedur yang jelas memastikan tanggungjawab pelaporan yang mencukupi
  3. Laksanakan dasar dan prosedur yang jelas mengenai analisis setiap aset digital dan atributnya yang unik (skalabilitas, kelajuan transaksi, ketahanan, dll.)
  4. Membangunkan dan menggunakan prosedur yang memudahkan dan menunjukkan penyimpanan aset digital.

Walaupun terdapat pelbagai rentetan, cadangan ini merupakan langkah positif yang pasti bagi sektor sekuriti digital. Mudah-mudahan akan memungkinkan pertumbuhan organik yang tidak terjejas, kerana syarikat dan pengawal selia juga membangun infrastruktur yang diperlukan untuk menjalankan sektor yang selamat dan efisien.

Didakwa dengan Penipuan

Walaupun peniaga-peniaga broker mungkin mempunyai sesuatu yang positif untuk dinantikan, ada yang selain daripada Ripple yang menarik perhatian SEC secara negatif.

Stefan Qin, Pengasas Virgil Capital, sedang didakwa oleh SEC dengan penipuan.  Tuduhan ini berpunca dari pelbagai tindakan yang terdiri dari catatan palsu, dana yang disalahgunakan, dan banyak lagi.

“Defendan Stefan Qin telah melakukan tingkah laku yang menipu, menggunakan pernyataan yang tidak benar dan menyesatkan kepada pelabur dan pihak lain, menyebabkan bahaya serius dan ancaman bahaya lebih lanjut kepada dua dana yang dikendalikannya, Virgil Sigma Fund LP (” Sigma Fund “) Dan Dana Multistrategi VQR LP (” Dana VQR “).”

Ini ditunjukkan bahawa walaupun Stefan Qin diyakini saat ini tinggal di Korea Selatan, dia diharapkan dapat bekerjasama sepenuhnya dengan SEC.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me