Filecoin Fever, Plagiarism Kontrak Pintar dan Dorongan Dua Provinsi untuk Blockchain – China Market Watch

Gambaran keseluruhan mingguan berita blockchain dan cryptocurrency dari China dan Hong Kong.

Pasaran saham di China dan Hong Kong menyaksikan penurunan ringan minggu ini. Shanghai SE Composite dan CSI 300 pada masa ini lari pada 3.210 dan 4,516, masing-masing turun -6.97% dan -6.7% sepanjang minggu. The Indeks Hang Seng juga mencatat penurunan nilai mingguan -4.73%, pada masa ini berada pada tahap 24.971.

Penurunan pasaran saham China dapat dijelaskan oleh sekatan perniagaan baru-baru ini yang dikenakan ke atas perusahaan China oleh Amerika Syarikat. Setiausaha Negara A.S. Mike Pompeo mengumumkan bahawa A.S. akan memaksakan sekatan visa ke atas beberapa pekerja syarikat gergasi teknologi China seperti Huawei atas tuduhan pelanggaran hak asasi manusia.

Selain itu, pentadbiran Presiden Donald Trump juga dijangkakan untuk mengambil tindakan terhadap syarikat teknologi China TikTok dan WeChat setelah menimbulkan kebimbangan keselamatan negara.

Dari segi landskap pembangunan blockchain China, kami melihat Blockchain 50 Bursa Saham Shenzhen (SZSE) indeks, yang terdiri daripada 50 syarikat tersenarai SZSE teratas yang mempunyai projek berkaitan blockchain.

Indeks SZSE Blockchain 50 pada masa ini berada pada 3.920.18, setelah penurunan mingguan -6.14%. Di antara 50 saham yang termasuk dalam indeks, HengBao (002104.SZ) adalah untung teratas harian, dengan kenaikan 2.26%, sementara Guangdong Advertising Group (002400.SZ) adalah yang paling rugi, dengan penurunan -10.03%.

Prestasi indeks pasaran China. Sumber: Ekonomi Perdagangan Indeks blockchain di China dengan untung / rugi teratas. Sumber: JRJ.com, Wawasan OKEx

Berita Minggu

Dari demam Filecoin hingga plagiarisme kontrak pintar di China serta dorongan blockchain wilayah Zhejiang, OKEx Insights melihat tiga berita utama crypto minggu ini dari China dan Hong Kong.

Token Filecoin melambung tinggi sebelum pelancaran mainnet

Catatan blog rasmi dari rangkaian penyimpanan terdesentralisasi yang dinanti-nantikan Filecoin pada 14 Julai didedahkan bahawa pelancaran mainnetnya dijangkakan antara 31 Ogos dan 21 September 2020. Berikutan itu, nilai transaksi harian koin asli Filecoin, FIL, mencapai 300 juta yuan ($ 42.86 juta) di China, dan saat ini ia banyak diperdagangkan lebih tinggi daripada harga tawaran duit syiling awal 2017.

Sehingga 15 Julai, statistik dari perkhidmatan data pasaran crypto Feixiaohao menunjukkan bahawa harga FIL mempunyai perbezaan 377 RMB ($ 53.86) di bursa cryptocurrency, kerana harga antara 40 hingga 417 RMB. Perbezaan harga sedemikian memberikan peluang besar bagi peniaga arbitraj.

Sementara itu, jumlah dagangan harian FIL kini pekat di tiga bursa – CITEX (25.08%), EXX (19.94%) dan Biki (15.7%) – dan pasangan USDT menyumbang 88.7% perdagangan FIL.

Harga FIL tertinggi dan terendah di antara pertukaran cryptocurrency. Sumber: Feixiaohao

Pengambilan utama

  • FIL adalah token yang belum dilancarkan dan tidak beredar, tetapi perdagangan pada pelbagai titik harga di bursa yang berbeza.
  • ICO Filecoin pada tahun 2017 mendapat perhatian meluas, kerana syarikat itu mengumpulkan lebih dari $ 200 juta dalam waktu kurang dari setengah jam.
  • Terlepas dari hype pasar, Filecoin baru mencapai tonggak 20 petabyte penyimpanan onboard, yang menunjukkan perkembangan pesat komuniti perlombongan Filecoin. Pembangun juga sedang berusaha untuk memberi insentif block block dan program bug bounty sebelum pelancaran yang dijadualkan.

Yao di CSRC: Plagiarisme pada kod kontrak pintar menjadi viral di China

Pada 12 Julai, Yao Qian – tokoh terkenal dalam industri blockchain China, yang mengetuai penyelidikan mengenai yuan digital China dan merupakan pengarah di Suruhanjaya Peraturan Sekuriti China – dihadiri seminar yang dihoskan oleh Tencent Research Institute dan School of Public Policy and Management oleh Universiti Tsinghua.

Pada acara itu, yang dilaporkan secara meluas di media berbahasa Cina, Yao menekankan bahawa walaupun aplikasi blockchain di China telah menyaksikan pertumbuhan yang ketara, plagiarisme pada kod kontrak pintar tetap menjadi titik utama perkembangan China dalam industri ini.

Yao diperhatikan bahawa pasukan projek blockchain di China biasanya menyalin kod kontrak pintar sumber terbuka dan mengubah beberapa parameter untuk mengklaimnya sebagai milik mereka sendiri. Di masa depan, dia yakin jurutera dan pemaju blockchain harus menumpukan perhatian pada privasi, keselamatan dan interoperabilitas blockchain.

Pengambilan utama

  • Plagiarisme kontrak pintar telah menjadi halangan yang terkenal untuk pembangunan blockchain China sejak tahun 2018. Penyelidikan oleh Netta Labs dan Xi’an Jiaotong University pada tahun 2018 didedahkan bahawa daripada sampel 488, terdapat 324 mata wang digital yang kelihatan 95% –100% sama dalam kod kontrak pintar.
  • Plagiarisme kod kontrak pintar juga dilihat dalam pembiayaan yang terdesentralisasi, atau DeFi, niche. Sebagai contoh, pada bulan April 2020, dForce adalah tertuduh memalsukan kod dari Kompaun.

Provinsi Yunnan dan Zhejiang bersiap untuk mempercepat penerapan blockchain

Dalam usaha meningkatkan pelaburan dalam “Infrastruktur Baru” – tren istilah di China, yang menunjukkan desakan negara itu untuk membina infrastruktur menggunakan teknologi seperti 5G, AI, blockchain dan pengkomputeran awan – provinsi Yunnan dan Zhejiang telah memasukkan blockchain dalam rancangan pembangunan strategik tiga tahun mereka.

Menurut Yunnan rancangan pembangunan strategik tiga tahun, kerajaan menjangkakan jumlah pelaburan sebanyak 377.6 bilion RMB (hampir $ 54 bilion), yang merangkumi penggunaan blockchain dalam perkhidmatan kewangan, percukaian, pengesahan produk, penjagaan kesihatan, dan transaksi rentas sempadan.

Untuk wilayah Zhejiang, pemerintah provinsi juga diumumkan rancangan pembangunan strategik tiga tahunnya dalam Infrastruktur Baru, dengan jangkaan jumlah pelaburan sebanyak 1 trilion RMB (hampir $ 142.88 bilion). Pemerintah provinsi bertujuan untuk memanfaatkan pengembangan blockchain dari segi peraturan, pengembangan bakat, infrastruktur blockchain, dan dukungan modal.

Pengambilan utama

  • Provinsi Zhejiang telah menjadi pelopor dalam pembangunan blockchain China. Ibu kota wilayahnya Hangzhou diumumkan pembukaan taman perindustrian blockchain dan dana inovasi blockchain 10 bilion RMB pada bulan April 2018.
  • Sebelum pengumuman rancangan pembangunan strategik tiga tahun, rangkaian perkhidmatan blockchain inisiatif yang diketuai oleh negara, atau BSN, dilancarkan mainnet wilayah pertama di Zhejiang pada awal Julai.
  • Teknologi blockchain telah menyaksikan penggunaan di provinsi Yunnan di tengah-tengah COVID-19. Kumpulan Semut gergasi Fintech bergandingan dengan Yunnan International Trust untuk menggunakan blockchain dalam mengesan pembiayaan rantaian bekalan di wilayah Yunnan.

__________________________________________________________________________

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me