Sekuriti Digital Akan Menjadi Mainstream dengan Draf Undang-undang Baru Jerman

Digitalisasi telah menyebabkan perubahan yang ketara dalam banyak bidang, tidak kurang juga dalam pasaran wang dan kewangan.

Pasaran kewangan dan pesertanya berada di titik di mana mereka tidak dapat mengabaikan perkembangan teknologi yang pasti akan mengganggu industri ini. Baru-baru ini, terdapat usaha untuk mengembangkan dan melaksanakan protokol berasaskan blockchain untuk memperkasakan produk kewangan. Gelombang pendigitan melanda sistem kewangan dan pengawal selia memberi perhatian. 

Lebih khusus lagi, Jerman bergerak maju dengan rencananya untuk memodenkan undang-undang sekuriti dengan memperkenalkan peruntukan yang memenuhi aset berasaskan blockchain. 

Draf Baru mengenai Rangka Kerja Undang-Undang untuk Sekuriti Tokenized

Kementerian Kewangan Jerman diterbitkan pernyataan di mana institusi tersebut akan mengusahakan draf undang-undang dengan tujuan utama untuk mewujudkan kerangka undang-undang untuk sekuriti digital, termasuk penerbitan aset token.

Rancangannya adalah untuk mewujudkan kerangka peraturan dan struktur penyeliaan yang selamat secara sah untuk melindungi dan meningkatkan integriti, ketelusan, dan fungsi pasaran kewangan.

Pelaksanaan rancangan yang dicadangkan akan menyaksikan aset blockchain yang dikeluarkan oleh firma Jerman berada di bawah peruntukan peraturan yang sama dengan pasaran saham negara tersebut.

Maksud institusi Jerman jelas: merangkul dan memanfaatkan teknologi blockchain.

Jerman adalah pelaku yang paling berpengaruh di Kesatuan Eropah dan secara semula jadi, ia mahu memainkan peranan penting dalam paradigma sekuriti digital baru dan sektor kewangan terdesentralisasi yang mekar.

Kerangka undang-undang akan memungkinkan teknologi baru digunakan secara besar-besaran. Pada awal tahun 2020, Jerman telah membenarkan bank tempatan menjual cryptocurrency kepada pelanggan mereka. Dengan langkah maju yang besar, para perundangan Jerman bertujuan untuk meningkatkan daya tarikan sektor kewangan mereka yang membolehkan syarikat mengeluarkan dan mengurus aset digital.

Tonggak draf undang-undang adalah perubahan keperluan dokumen kertas untuk instrumen pelaburan seperti bon dan saham kerajaan. Undang-undang yang diperbaharui akan membuat kerangka yang memperluas syarat ini untuk merangkumi tanda tangan digital untuk aset yang di token.

Draf ini dibuat berdasarkan kerangka kerja yang ada di negara lain yang telah membuat kemajuan dalam ruang peraturan. Oleh yang demikian, cadangannya adalah untuk menggantikan sijil keselamatan fizikal wajib bagi bon pembawa dengan kemasukan dalam daftar sekuriti.

Menurut draf bon elektronik, dokumen sijil keselamatan diganti dengan catatan dalam sekuriti. Secara semula jadi, daftar sekuriti boleh disimpan dalam format digital sama ada secara tertutup dan terpusat atau diedarkan dengan teknologi berasaskan kriptografi seperti DLT atau blockchain yang terdesentralisasi.

Ini menjelaskan bahawa undang-undang sekuriti elektronik baru mempertimbangkan aset yang diterbitkan melalui blok awam dan swasta. Perubahan ini dapat menjadikan penawaran token keselamatan (STO) yang diatur sebagai kaedah pilihan untuk mengeluarkan sekuriti di dalam negara.

Syarikat tempatan yang ingin menawarkan aset token tetap harus memenuhi undang-undang keperluan modal yang ada.

Peluang untuk Penawaran Token Keselamatan Terkawal di Rangkaian Blok Awam

Badan perundangan mengisyaratkan bahawa penerbitan sekuriti digital tidak terhad kepada sistem swasta. Sebagai gantinya, mungkin juga dilakukan di blok awam. Ini akan mewujudkan potensi sekuriti, menurut undang-undang Jerman, untuk dikeluarkan di Ethereum, yang kini merupakan platform paling popular untuk mengeluarkan aset digital di. 

Lebih penting lagi – jika peraturan dibuat, prosedur itu layak untuk mendigitalkan stok atau dana pelaburan.

Dalam siaran akhbar yang memperluas keputusan pengawalseliaan, pernyataan Kementerian Kewangan berbunyi:

“Peraturan yang diusulkan ini juga menciptakan kejelasan peraturan: Lembaga Pengawas Kewangan Persekutuan akan memantau penerbitan dan penyelenggaraan daftar desentralisasi sebagai perkhidmatan kewangan baru di bawah peraturan eWpG, KWG dan pusat simpanan sekuriti pusat.”

Pemantauan daftar sekuriti akan dilakukan oleh Agensi Persekutuan Jerman untuk Pengawasan Pasaran Kewangan (BaFin). Menurut draf itu, BaFin akan memberikan lesen kepada syarikat yang ingin mengeluarkan atau menukar stok tradisional menjadi aset digital.

Undang-undang yang baru digubal tidak ditujukan secara khusus terhadap aset berbasis blockchain, tetapi menimbulkan peluang pengembangan lebih lanjut untuk penerapan teknologi novel di Jerman.

Seperti yang dinyatakan dalam siaran akhbar, undang-undang cadangan yang disusun adalah sebahagian daripada strategi pro-blockchain jangka panjang pemerintah.

Setelah meluluskan penjualan cryptocurrency, 40 bank dilaporkan telah memohon lesen hak penjagaan crypto menjelang Februari 2020. Pada awal tahun ini, BaFin juga secara rasmi mengklasifikasikan cryptocurrency sebagai instrumen kewangan, berikutan cadangan peraturan dari Financial Action Task Force (FATF).

Jerman mengambil langkah besar untuk membolehkan penggunaan teknologi blockchain di negara itu. Boerse Stuttgart, bursa saham kedua terbesar di negara ini juga aktif di pasaran kripto dengan produk perdagangan bursa (ETP) Bitcoin dilancarkan pada awal tahun.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me