MassMutual membeli BTC kerana MicroStrategy melihat cadangan stoknya diturunkan

Kisah terbesar minggu ini dari dunia cryptocurrency yang mungkin anda terlepas

Ini adalah satu lagi minggu penting dalam dunia cryptocurrency. Kami telah melihat satu raksasa institusi membeli BTC kerana pembelian agresif pemain utama yang lain mendorong cadangan saham yang diturunkan. Sementara itu, pengawal selia satu negara berusaha untuk menindak transaksi kripto-ke-kripto sementara "Ibu Crypto" menyeru agar menerapkan prinsip kebebasan blockchain.

Inilah semua yang mungkin anda terlepas di hadapan berita blockchain dan cryptocurrency minggu ini, dalam edisi OKEx Insights ‘Crypto News of the Week ini.

MassMutual melaburkan $ 100 juta ke dalam BTC

Massachusetts Mutual Life Insurance Co. telah menjadi institusi terbaru yang bergabung dengan kereta muzik Bitcoin selepas itu melabur $ 100 juta ke dalam BTC dan tambahan $ 5 juta menjadi pegangan ekuiti di NYDIG, firma perkhidmatan kewangan khusus Bitcoin dengan pengurusan $ 2.3 bilion.

Pengambilan utama

  • Pembelian BTC MassMutual akan memberikannya pendedahan langsung kepada cryptocurrency terkemuka dan isyarat bahawa syarikat mengharapkan pemain institusi lain mengikutinya.
  • Syarikat insurans nyawa bersama Amerika benar-benar merupakan raksasa institusi, dengan sejarah 169 tahun dan $ 235 bilion dalam akaun pelaburan amnya. Pendedahan barunya kepada BTC kemungkinan akan meningkatkan keyakinan terhadap aset digital di kalangan syarikat gergasi institusi lain.

NYAG berusaha untuk melanjutkan perintah terhadap Tether

Drama undang-undang yang sedang berlangsung antara Peguam Negara New York dan pertukaran cryptocurrency Bitfinex telah menyaksikan perkembangan baru minggu ini berikutan dakwaan yang pertama bahawa pihaknya telah bekerjasama dan mengharapkan dokumen pinjaman akan diserahkan dalam masa beberapa minggu.

Selain itu, NYAG adalah mencari untuk melanjutkan perintah yang akan menghalang Tether daripada meminjam lebih banyak dana kepada Bitfinex sehingga 15 Januari.

Pengambilan kunci

  • Tether mengeluarkan USDT, stablecoin yang disatukan oleh UST yang sering disebut oleh nama syarikat. Permodalan pasaran semasa USDT adalah $ 19,949,725,669, menurut CoinGecko, menjadikannya stablecoin terkemuka dengan margin yang besar. Hasil negatif bagi Tether dalam pertempuran undang-undang boleh menyebabkan gelombang kejutan serius melalui pasaran cryptocurrency.

Permodalan pasaran USDT telah meroket pada tahun 2020. Sumber: CoinGecko

Perancis menetapkan untuk menetapkan peraturan transaksi crypto-to-crypto

Perancis ingin menjadi salah satu negara crypto yang paling ketat di dunia dengan mengatur transaksi crypto-to-crypto, menurut pernyataan dari presiden persatuan kripto Perancis ADAN, Simon Polrot, dan sumber tambahan – semuanya disahkan niat pengawalseliaan negara ke The Block.

Pengambilan utama

  • Peraturan baru itu kemungkinan akan dikeluarkan melalui keputusan, yang tidak membenarkan persetujuan parlimen.
  • Pemacu utama di sebalik peraturan yang berpotensi adalah pengalaman baru-baru ini di negara ini dengan serangan pengganas – yang tidak banyak menafikan stigma berterusan yang mengaitkan kes penggunaan utama cryptocurrency dengan pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas.

Pesuruhjaya SEC meminta ‘merangkul’ prinsip kebebasan crypto

Pesuruhjaya Sekuriti dan Bursa A.S. Hester Peirce – disebut oleh beberapa orang di ruang cryptocurrency sebagai "Ibu Crypto" – sekali lagi mengulangi pendiriannya bahawa pengawal selia harus berusaha merangkul kelas aset yang agak baru. Dalam ucapan kepada Persatuan Federalis minggu ini, Peirce mengatakan bahawa mereka "harus mencari jalan untuk menerapkan prinsip-prinsip kebebasan peribadi yang menanggungnya."

Pengambilan kunci

  • Peirce tetap menjadi sekutu kepada ruang cryptocurrency dengan desakannya bahawa teknologinya yang mendasari meningkatkan kebebasan dan memberikan penyelesaian kepada mereka yang mempunyai akses terhad kepada kewangan tradisional – dan ini tidak semestinya dikendalikan oleh pengawal selia.

Tekanan BTC MicroStrategy yang agresif menyebabkan cadangan diturunkan

Penganalisis Citigroup telah menurunkan cadangan mereka untuk saham MicroStrategy berikutan penerbitan hutang syarikat untuk membeli lebih banyak BTC. Nota dari Citigroup kepada pelanggan dinyatakan, menurut The Block, itu "pengeluaran hutang baru untuk membiayai pembelian Bitcoin adalah agresif dan mungkin menjadi pemecah perjanjian bagi pelabur perisian, yang mungkin takut mereka kini memiliki perniagaan pengurusan aset yang lebih berisiko."

Pengambilan utama

  • Cadangan Citigroup yang diturunkan memprovokasi penjualan dua digit harga saham MicroStrategy.
  • MicroStrategy adalah salah satu pemain terbesar di ruang pelaburan BTC setelah membeli lebih dari 40,000 BTC pada tahun 2020 – strategi yang dilaporkan tidak disukai secara universal di kalangan pengurusan syarikat.

Harga saham MicroStrategy menurun minggu ini berikutan saranan Citigroup yang diturunkan. Sumber: Google

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me