Tanggapan OKEx terhadap Coronavirus: Kemas Kini Tiga Bulan Mengenai Pandemik COVID-19

Pada bulan Mac – apa yang dirasakan oleh banyak orang seperti bulan yang kekal – hampir berakhir, kami ingin mengemas kini komuniti mengenai bagaimana kami sebagai syarikat telah mendekati COVID-19.

Dari segi lokasi kami, secara geografi, ibu pejabat berdaftar kami berada di Malta dan pejabat operasi kami berfungsi di luar Hong Kong. Kami mempunyai ahli pasukan yang berpusat di negara lain di seluruh dunia.

Di seluruh syarikat, kami mula melaksanakan tindak balas virus kami pada pertengahan Januari.

Pada 30 Mac, Hong Kong khususnya telah melihat kebangkitan semula jangkitan COVID-19. Sebagai tindak balas, bandar ini mengetatkan langkah-langkah menjauhkan sosial dan mempertimbangkan langkah-langkah karantina yang lebih teruk untuk kes-kes ringan.

Perjuangan melawan virus itu belum selesai di Asia, sementara sebahagian besar dunia baru mulai bergerak.

Pada masa-masa yang tidak menentu ini, kami berpendapat adalah lebih penting daripada sebelumnya untuk bersikap telus dan berkongsi maklumat, pengalaman dan nasihat untuk menjaga keselamatan diri dan orang-orang di sekeliling kita.

Bagaimana OKEx bertindak balas terhadap coronavirus? Bilakah sambutan mula dilaksanakan?

Secara dalaman, kami melaksanakan dasar dari rumah ke rumah di semua pejabat global kami setelah wabak virus bermula di Asia. Sekali lagi, itu berlaku pada pertengahan Januari, tepat sebelum permulaan Tahun Baru Cina.

Kami juga melaksanakan laporan kesihatan harian, meminta hampir 1.000 pekerja kami untuk memantau dan mencatat status kesihatan mereka dalam sistem komunikasi syarikat kami. Langkah ini adalah usaha untuk memastikan pasukan kami mendapat sokongan dan rawatan perubatan yang mereka perlukan, sekiranya berlaku.

Kami dengan senang hati melaporkan bahawa setakat ini, tidak ada seorang pun pekerja OKEx yang dijangkiti virus tersebut – dan kami berharap dapat mengekalkannya seperti itu.

Selain itu, seperti banyak syarikat (mungkin kebanyakan) syarikat lain, dasar tindak balas virus kami merangkumi menangguhkan perjalanan yang berkaitan dengan pekerjaan selama-lamanya.

Apakah garis masa OKEx untuk pengurusan virus?

Pada ketika ini, kami tidak mempunyai garis masa yang konkrit – yang akan bergantung pada bagaimana keadaan berkembang.

Hingga minggu lalu, misalnya, pejabat kami di Hong Kong telah dibuka sebagian, sesuai dengan undang-undang dan garis panduan tempatan. Sekiranya pekerja merasa perlu memasuki pejabat, topeng, pembasmi kuman dan pembersih disediakan untuk mereka dan pejabat kerap dibasmi kuman.

Untuk memastikan kepadatan rendah, setiap jabatan diminta untuk membenarkan tidak lebih daripada 30 peratus anggota pasukannya bekerja di pejabat pada satu masa.

Namun, kami masih berhati-hati pada tahap ini. Hingga minggu lalu, syarikat itu kembali ke dasar 100% kerja dari rumah, memandangkan perkembangan terkini virus ini di peringkat tempatan dan global.

Adakah virus itu mempengaruhi operasi perniagaan?

Jawapan ringkasnya adalah tidak. Memandangkan sifat teknologi yang berorientasikan syarikat kami, operasi harian kami sebenarnya tidak terganggu. Kami bernasib baik kerana dapat menguruskan mesyuarat dan tugas dengan mudah dari jarak jauh.

Oleh kerana tenaga kerja OKEx secara semula jadi terdesentralisasi dan sekarang sepenuhnya terpencil, kami selalu berusaha untuk memberi kelonggaran supaya pekerja dapat menjalankan tugas mereka sendiri sesuai dengan visi syarikat yang lebih besar, tanpa terlalu banyak pengurusan mikro.

Kami terus berhubung dalam perbualan dan mengadakan panggilan video biasa di jabatan untuk memastikan semua orang berada di halaman yang sama.

Adakah pasukan telah belajar apa-apa dari peralihan?

Dari perspektif manusia, salah satu nilai teras OKEx adalah bahawa perpaduan adalah kekuatan – dan kami telah menyaksikan nilai itu berlaku dalam beberapa bulan terakhir. Dalam komuniti OKEx, kami saling membantu, walaupun fizikal kami terpisah.

Sebagai contoh, pekerja digalakkan untuk menyuarakan keperluan mereka kepada pasukan dan pengurusan mereka dari segi keperluan, seperti bekalan perubatan, makanan, topeng dll, dan rakan pekerja dapat menawarkan pertolongan bila mungkin.

Dari segi perniagaan, sejurus selepas kami melaksanakan kerja dari dasar rumah, pasukan telah menyedari keperluan untuk membuat panggilan mingguan – idealnya dengan video – untuk terus mengetahui perkembangan dan kemajuan antara satu sama lain.

Setakat ini, ini berfungsi dengan baik bagi kebanyakan kita kerana kita saling mengenali dengan lebih baik dan saling memahami tentang kerja masing-masing. Pemeriksaan berkala juga meningkatkan kerjasama antara jabatan.

Apa yang kurang banyak tanpa persekitaran pejabat?

Secara umum, getaran syarikat tetap positif dan orang-orang berterima kasih atas fleksibiliti. Tetapi, walaupun kami adalah syarikat teknologi, kami memerlukan sedikit masa untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran kerja yang baru tanpa sentuhan.

Walaupun kita tidak perlu berada di pejabat untuk menyelesaikan kerja – alias kita secara teknikal dapat mengerjakan komputer riba kita dari mana sahaja – banyak orang pasti telah menyuarakan bahawa mereka merasa kekurangan hubungan dengan rakan sekerja, seperti secara langsung menghadapi pertunangan semasa perjumpaan.

Secara amnya, perjumpaan secara langsung sangat berguna kerana dapat membaca reaksi masing-masing dengan serta-merta. Pada awalnya, kadang-kadang kami memerlukan sedikit masa lebih lama daripada ketika di pejabat untuk menghubungi dan mendapatkan respons daripada rakan sekerja.

Pada 18 Mac, Ketua Pegawai Eksekutif OKEx, Jay Hao, menulis sepucuk surat kepada masyarakat mengenai bagaimana firma itu bertindak balas terhadap virus tersebut.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me