Aaron Kaplan, Ketua Pegawai Eksekutif Prometheum – Interview Series

Sebelum Prometheum anda adalah Pengasas EkuitiArcade, platform yang membolehkan pengguna membeli saham dalam permulaan permainan video. Bolehkah anda memberitahu kami bagaimana pengalaman anda di EquityArcade beralih ke Prometheum?

EquityArcade adalah platform crowdfunding ekuiti Reg CF yang membolehkan pengguna (pelabur) melabur dalam pendapatan masa depan yang dihasilkan dari permainan indie yang dibiayai di platform. Reg CF adalah sebahagian dari Undang-Undang JOBS, yang juga berisi peraturan Reg A + crowdfunding. Prometheum menggunakan Reg A + sebagai kaedah untuk membolehkan masyarakat umum melabur dalam sekuriti blockchain. Semua peraturan JOBS Act berkaitan dengan crowdfunding ekuiti dalam talian. Hasilnya, kami dapat memanfaatkan banyak pengalaman dan pelajaran dari EquityArcade dalam membina platform penawaran Reg A + Prometheum. 

Prometheum membolehkan syarikat mengumpulkan modal dengan menawarkan Token Keselamatan Pintar (SST) mereka sendiri. Bolehkah anda berkongsi dengan kami bagaimana SST membezakan diri mereka daripada standard industri lain seperti STO (Token Keselamatan) atau DSO (Penawaran Keselamatan Digital)?

SST, STO dan DSO adalah semua protokol berbeza yang cuba menyelesaikan masalah yang sama. Sehingga ada kejelasan peraturan yang lengkap mengenai komponen kritikal tertentu – termasuk hak penjagaan – ekosistem sekuriti blockchain, tidak mungkin untuk menyimpulkan protokol mana yang memberikan asas terbaik.

Apa proses untuk syarikat melancarkan SST?

Penerbit yang ingin mengeluarkan SST akan mengemukakan permohonan untuk penawaran ke Prometheum. Pada ketika itu, penerbit akan menyerahkan semua dokumen yang relevan yang akan membolehkan Prometheum menjalankan usaha wajar untuk menentukan sama ada syarikat itu layak mengeluarkan SST. Setelah melalui proses uji tuntas, penerbit akan melengkapkan pekeliling penawaran Reg A + dan menyerahkan dokumen itu ke SEC untuk kelayakan. Setelah memenuhi syarat oleh SEC, penawaran akan disenaraikan di platform penawaran Prometheum dan memulakan aktiviti pembentukan modal mereka. Apabila jumlah modal yang dinyatakan dinaikkan, akan ada penutupan dan pengedaran SST ke dalam akaun broker Prometheum pelabur. Setelah pengedaran SST, platform penerbitan Prometheum menyelaraskan proses multi-tandatangan, pelbagai peringkat yang digunakan untuk meletakkan SST pelabur di dalam Dompet Master atau Peribadi mereka. Setelah pengedaran berlaku, Prometheum akan menyenaraikan SST di runcit kami (iaitu terbuka untuk semua pelabur) Sistem Perdagangan Alternatif (ATS), dan perdagangan pasaran sekunder akan bermula di SST penerbit. 

Jenis yuran apa yang harus syarikat harapkan daripada melancarkan SST dan menghostingnya di platform anda?

Matlamat kami adalah untuk membolehkan syarikat mengumpulkan hingga $ 50 juta dengan cara yang paling efisien: lebih pantas, lebih murah, dan lebih mudah daripada kaedah pengumpulan modal sah yang lain. Dari segi bayaran langsung, kami merancang untuk mengenakan bayaran kepada penerbit peratusan kecil dari jumlah yang mereka kumpulkan (1-3% bergantung pada jumlah yang dikumpulkan). Setelah token diedarkan dan diperdagangkan di ATS, syarikat dikenakan yuran keahlian setiap suku tahun sebanyak $ 2,500 untuk mengekalkan buku pesanan mereka.

Bayaran tidak langsung yang tidak dikenakan oleh Prometheum boleh berbeza-beza dan berkaitan dengan undang-undang dan persiapan untuk pembuatan dokumen Reg A, perakaunan, audit, pemasaran, dan perkhidmatan profesional lain yang mungkin.  

    

SST akan dikeluarkan Reg A +. Bagi pelabur yang tidak biasa dengan perundangan ini dan apa maksudnya? Bolehkah anda menerangkan faedahnya?

Peraturan A + membenarkan penerbit mengumpulkan hingga $ 50 juta dari masyarakat umum setiap tahun, dan sekuriti tersebut, apabila dikeluarkan, dapat diperdagangkan secara bebas di pasar sekunder. Reg A + benar-benar merupakan peraturan yang tepat untuk mengeluarkan sekuriti blockchain kerana memenuhi semangat yang pada awalnya disusun oleh komuniti kripto – ia membolehkan masyarakat umum melabur, dan aset tersebut dapat diperdagangkan secara bebas semasa diedarkan tetapi secara terkawal (tidak seperti banyak sejarah pelaburan token). 

 

Token yang dibuat di platform anda akan dapat diperdagangkan menggunakan ATS (Sistem Perdagangan Alternatif) tersuai. Bolehkah anda menerangkan bagaimana ATS anda akan beroperasi?

Di permukaan, ATS beroperasi seperti pasaran elektronik ekuiti tradisional. Setiap token mempunyai buku pesanan yang mewakili penawaran dan permintaan untuk token itu – tawaran (apa yang pembeli ingin bayar, dan jumlah token yang mereka mahukan) dan meminta (tawaran untuk dijual, atau penjual yang bersedia dijual, dan jumlahnya token yang mereka mahu jual). Buku pesanan ini dikendalikan oleh mesin pencocokan yang menggunakan algoritma untuk mengatur tawaran dan meminta harga, setelah harga sebut harga mesin kemudian menggunakan keutamaan waktu, dan akhirnya “sesuai” pembeli dan penjual ketika mereka bertemu pada harga yang sama. Terdapat platform perdagangan dalam talian, serupa dengan Etrade atau Schwabb, yang membolehkan peniaga dan pelabur melihat buku pesanan, melihat carta, memasukkan pesanan dan melihat status akaun mereka dan transaksi sebelumnya. Melalui penggunaan akaun omnibus, peniaga-peniaga broker yang lain dapat menawarkan akses kepada SST kepada pelanggan mereka. ATS kami berhasrat untuk mengendalikan 2 sesi setiap hari, kedua-duanya berdurasi 11 ½ jam dengan dua rehat 30 minit untuk penyelesaian. Apabila ada perdagangan yang dilaksanakan, yang bermaksud pesanan antara pembeli dan penjual sesuai, perdagangan ditulis ke blockchain, dan juga direkam ke pangkalan data untuk memastikan kepatuhan terhadap penyimpanan rekod tradisional.  

Adakah token SST dilancarkan di platform anda boleh diperdagangkan di bursa perdagangan token keselamatan biasa seperti OpenFinance dan tZERO?

SST sesuai dengan ATS Prometheum dan berfungsi sebagai sekuriti dan token utiliti dalam ekosistem Prometheum. Adalah mungkin bagi penerbit SST untuk membuat jambatan ke bursa atau blockchain lain dengan membina kontrak pintar di Prometheum Utility Blockchain. Oleh kerana sistem pasaran nasional untuk aset digital berkembang, kemungkinan aset digital mempunyai kemampuan untuk berdagang di seluruh pertukaran token keselamatan dan sistem perdagangan alternatif. 

Apa itu token Ember (MBR) dan apa peranan mereka dalam projek ini?

Ember SST menggerakkan semua transaksi SST dan membolehkan pemegang memberikan perkhidmatan pada lapisan protokol dan aplikasi. Token Ember Prometheum mempunyai ciri keuntungan (kerja / akses) dan ciri mata wang pembayaran proprietari. Ember menyediakan bahan bakar untuk Rangkaian blockchain Prometheum dan menunjukkan fleksibiliti dan nilai yang diberikan oleh pendekatan moden untuk menggunakan sekuriti untuk memindahkan nilai dalam persekitaran berasaskan blockchain yang terdesentralisasi. Ember adalah SST pertama yang dikeluarkan di Prometheum Blockchain dan menetapkan preseden undang-undang dan teknikal untuk SST selanjutnya.

Nampaknya anda membina semuanya dari awal, mengapa tidak menggunakan blockchain yang ada?

Blockchain Prometheum diperlukan untuk memastikan bahawa keperluan peraturan dipenuhi sementara juga menyediakan kaedah yang layak untuk penggunaan sekuriti blockchain sebagai token utiliti. Ini termasuk interaksi langsung dengan aplikasi yang diedarkan serta proses untuk memindahkan sekuriti blockchain masuk dan keluar dari akaun broker apabila pengguna ingin memperdagangkannya di Prometheum ATS.

Adakah perkara lain yang ingin anda sampaikan kepada kami mengenai Prometheum?

Prometheum sedang mencipta infrastruktur pasaran yang diperlukan agar aset digital menjadi arus perdana. Apabila SEC pada dasarnya menyatakan bahawa token adalah sekuriti dalam laporan DAO 2017, infrastruktur tersebut tidak ada, yang bermaksud bahawa tidak ada kemudahan yang sesuai untuk penerbitan, perdagangan, penjelasan, penyelesaian dan penjagaan sekuriti token. Prometheum berusaha untuk mengisi kekosongan itu dan membuat infrastruktur yang akan membolehkan masyarakat umum melabur dan berdagang dalam aset digital, sementara juga menyediakan mekanisme untuk pelepasan, penyelesaian dan hak penjagaan setelah perdagangan dilakukan. Jaringan Prometheum dimaksudkan untuk memungkinkan masyarakat umum untuk berpartisipasi, yang diperlukan agar aset digital dapat beralih dari kelas aset baru ke kelas aset arus perdana. 

Untuk mengetahui lebih lanjut, lawati Prometheum.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me