Apa itu Dapps (Aplikasi Desentralisasi)?

Aplikasi desentralisasi (Dapps) terus mengubah dunia di sekitar kita dengan cara yang luar biasa. Program zaman baru ini memberi pengguna lebih banyak fungsi dan keselamatan daripada sebelumnya. Selain itu, aplikasi ini mempunyai reka bentuk yang kuat yang bertujuan untuk memanfaatkan sifat teknologi blockchain yang terdesentralisasi. Oleh itu, program ini dijalankan pada rangkaian komputer blockchain atau P2P dan bukannya satu komputer.

Dapp disentralkan

Apabila anda memikirkan program perisian tradisional seperti MSWord, penting untuk memahami bahawa protokol itu terdapat pada satu sistem komputer. Walaupun anda menggunakan versi dalam talian, perisian sebenarnya dikendalikan oleh organisasi pusat, dalam hal ini, Microsoft. Akibatnya, Microsoft mempunyai kawalan penuh terhadap aplikasi dan penggunaannya.

Kawalan ini memberi kumpulan kuasa penuh terhadap aplikasi. Yang penting, aplikasi terpusat, seperti Facebook, memerlukan penataan gaya ini agar berfungsi dengan betul. Organisasi memainkan peranan penting dalam sistem perisian ini. Sekiranya ia diserang, rosak, atau dikeluarkan dengan alasan apa pun, sistem akan gagal beroperasi.

Inilah sebabnya mengapa Dapp terdesentralisasi.

Ciri-ciri Dapp

Walaupun Dapps boleh didapati dalam semua bentuk dan ukuran, semuanya mempunyai beberapa faktor yang sama. Pertama, semua Dapp terdesentralisasi. Desentralisasi menyiratkan bahawa semua operasi aplikasi mesti disimpan di blockchain awam. Seterusnya, Dapp memberi insentif kepada pengguna untuk turut serta dalam rangkaian mereka. Dalam kebanyakan keadaan, insentif ini merangkumi pembayaran melalui beberapa bentuk cryptocurrency. Adalah sangat biasa bagi aplikasi untuk membuat token utiliti asli untuk memudahkan proses ini.

Dapps Buat Peluang Perniagaan Baru

Dapps Buat Peluang Perniagaan Baru

Sejumlah, Dapps menggunakan beberapa bentuk mekanisme konsensus untuk memastikan kesahihan rangkaian. Dalam mekanisme konsensus, peserta rangkaian bertindak sebagai pengesah. Mereka juga dikenali sebagai simpul atau pelombong kerana mereka mendapat ganjaran atas usaha mereka, seperti menambang emas. Nod adalah pengesahan transaksi baru. Selain itu, salah satu node akhirnya adalah siapa yang akan menambah “blok” seterusnya ke “rantai” urus niaga. Sebaik-baiknya, Dapp juga akan menampilkan protokol sumber terbuka.

Rangkaian Dapps dan P2P

Semua Dapps dijalankan pada rangkaian P2P atau rangkaian blockchain. Rangkaian P2P adalah rangkaian yang membolehkan pengguna bertukar data dan perkhidmatan secara langsung. Sekiranya laman web, anda boleh memikirkan streaming laman web seperti Popcorn Time. Ketika pengguna memasuki rangkaian Popcorn Time P2P Tor, mereka mendapat akses ke pelbagai pengguna lain yang menawarkan muat turun. Pengguna kemudian memilih pengguna untuk memuat turun data dan hubungan langsung terjalin antara kedua-dua pihak.

Blockchain P2P

Dalam rangkaian blockchain, tidak ada titik kawalan pusat. Tidak ada syarikat yang memastikan blockchain berjalan dengan betul. Sebaliknya, setiap komputer di rangkaian bekerjasama untuk mengamankan rangkaian. Dalam kebanyakan keadaan, perisian adalah sumber terbuka. Perisian sumber terbuka umumnya lebih selamat kerana membolehkan komuniti menguji kemampuannya. Dengan cara ini, teknologi blockchain mewujudkan pengalaman yang benar-benar terdesentralisasi untuk para peserta.

Aplikasi Dapps vs Biasa

Untuk meletakkan kekuatan Dapps dalam perspektif, mari kita bayangkan bahawa anda baru sahaja meletakkan catatan untuk buku politik baru anda di Facebook. Walau bagaimanapun, apabila anda kembali untuk memeriksa statistik pos anda hanya beberapa jam kemudian, anda menyedari bahawa pos tersebut telah dikeluarkan kerana kandungan buku anda melanggar syarat perkhidmatan baru Facebook.

Dalam rangkaian terpusatnya, Facebook adalah entiti yang mengendalikan rangkaian. Dengan kata lain, mereka adalah raja kandungan yang disediakan. Sekiranya mereka menganggap bahawa apa yang anda katakan tidak sesuai dengan narasi mereka, mereka berhak untuk mengusir anda dari platform. Dengan cara yang sama anda boleh meminta seseorang untuk meninggalkan rumah anda jika anda tidak bersetuju dengan kelakuannya.

Dapp berfungsi jauh berbeza. Sekiranya Facebook seperti rumah anda, fikirkan Dapps sebagai taman awam. Tidak ada pihak berkuasa pusat yang memberitahu anda bahawa jawatan anda mesti dihantar. Sebenarnya, kerana sifat teknologi blockchain yang tidak berubah, catatan anda mengenai buku anda tidak akan pernah turun.

Aplikasi Semasa Dapps

Dapp pertama yang memasuki pasaran dengan berjaya adalah Bitcoin. Oleh itu, Bitcoin adalah lejar awam yang dapat bertahan sendiri. Ia tidak berubah dan terdesentralisasi. Lebih penting lagi, adalah kenyataan bahawa Bitcoin memasuki pasaran sebagai tindak balas langsung kepada pemusatan yang dialami dalam sektor kewangan tradisional.

Ethereum Mengubah Permainan

Sekiranya Bitcoin menyalakan lilin Dapp, Ethereum menuangkan gas ke atasnya. Ethereum kertas putih menyatakan bahawa cryptocurrency ini adalah “protokol untuk membina aplikasi yang terdesentralisasi.” Setiap aspek rangkaian Ethereum memfokuskan pada pengurangan waktu pembangunan, meningkatkan keamanan, dan memastikan skalabilitas.

Kertas Putih Ethereum

Kertas Putih Ethereum

Ethereum mengubah permainan Dapp selama-lamanya. Platform unik ini memperkenalkan bahasa pengaturcaraan baru khusus untuk mempermudah pengaturcaraan Dapp. Selain itu, pemaju Ethereum dapat menggunakan Mesin Maya Ethereum (EVM) Turing-lengkap untuk membuat kontrak pintar dalam beberapa minit.

Penyemak Imbas Baharu

Hari ini Ethereum Dapps menguasai pasaran. Aplikasi seperti Berani Penyemak Imbas Baru menggunakan token patuh ERC-20 untuk mencapai beberapa perkara yang menakjubkan. Bagi penyemak imbas generasi akan datang Berani, pengguna menerima token BAT untuk penyertaan mereka. Pengguna yang berani sebenarnya menerima pembayaran untuk data mereka. Selain itu, mereka memperoleh lebih banyak kawalan terhadap maklumat mereka. Pengguna boleh memutuskan siapa, kapan, dan apa yang hendak dikongsi. Dengan cara ini, Dapp Brave merevolusikan apa yang dimaksudkan dengan melayari jaring.

STORJ

Dalam contoh sempurna lain mengenai keupayaan tambahan yang Dapps bawa ke pasaran, platform STORJ membolehkan pengguna menyewakan ruang komputer mereka yang tidak digunakan. Aplikasi ini membantu pengguna dan mereka yang mencari lebih banyak simpanan bertemu dan bertukar perkhidmatan. Pada akhirnya, satu pihak menerima keupayaan penyimpanan komputer dengan sebahagian kecil daripada kos pasaran biasa, sementara pihak lain memperoleh cryptocurrency kerana menyediakan ruang.

Ringkasan – Potensi Dapps

Potensi masa depan untuk Dapps tidak dapat dinafikan. Setiap minggu, projek baru dan menarik muncul di pasaran. Oleh itu, anda harus terus melihat protokol ini disatukan ke dalam setiap sektor perniagaan selama bertahun-tahun mendatang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me