Apa itu NANO? Semua Yang Anda Perlu Tahu

NANO dijenamakan semula dari RaiBlocks pada akhir Januari 2018. Pasukan di sebalik cryptocurrency, RaiBlocks mengumumkan bahawa duit syiling itu dijenamakan semula menjadi NANO.

NANO mengikuti Bitcoin‘Rancangan asal untuk menggantikan mata wang tradisional, menjadikannya wang digital untuk penggunaan sehari-hari.

Dalam usaha mengambil alih Bitcoin, NANO menangani masalah penting yang ditimbulkan oleh rangkaian Bitcoin iaitu:

  • Masalah skalabiliti yang memberikan keprihatinan pengguna mengenai kenaikan yuran transaksi di rangkaian Bitcoin.
  • Masalah komputasi yang berkaitan dengan kependaman waktu transaksi yang rata-rata 164 minit.
  • Penggunaan tenaga melambung tinggi dengan perlombongan Bitcoin menggunakan lebih banyak elektrik daripada 159 negara.

Menangani cabaran ini, NANO menyediakan penyelesaian yang memberikan cryptocurrency dan kelebihan Bitcoin dengan struktur kisi bloknya yang memberikan transaksi tanpa bayaran dan menggunakan tenaga yang jauh lebih sedikit daripada Bitcoin.

Bagaimana Sistem ini Berfungsi

Tidak seperti teknologi blockchain lain, banyak cryptocurrency menyesuaikan diri, setiap akaun mempunyai blockchainnya. Setiap rantai akaun, seperti yang disebut juga diperbarui oleh pemilik akaun dan pada gilirannya, secara tidak serentak mengemas kini sisa kisi blok yang menghasilkan waktu transaksi yang cepat. Oleh kerana setiap pengguna mengemas kini blok pengiriman dan penerimaan dana memerlukan dua transaksi; transaksi penghantaran yang memotong jumlah yang dihantar oleh pengirim dari baki wangnya, begitu juga transaksi penerimaan yang menambahkan jumlah yang diterima dari pengirim ke baki akaunnya. Kedua-dua urus niaga ini tidak perlu dilakukan pada masa yang sama; penerima boleh menerima urus niaga pada bila-bila masa.

Menjelaskan Senibina Blok-Kisi

NANO menggunakan seni bina kisi blok Directed Acyclic Graph (DAG), di mana setiap individu diberikan blockchainnya. Tidak seperti seni bina blockchain lain yang mengesan jumlah transaksi, blok-kisi mencatat baki akaun. Kaedah ini mengecilkan data yang disimpan melalui penggunaan pemangkasan pangkalan data. Setiap blockchain menggambarkan maklumat yang berkaitan dengan akaun individu dan hanya dikemas kini oleh pemiliknya; maka setiap blockchain dikemas kini secara tidak segerak ke sisa kisi blok.

Oleh kerana setiap pengguna mengawal blockchain mereka, protokol seperti proof-of-work (PoW) atau proof-of-stake (PoS) dalam menentukan keadaan lejar tidak diperlukan.

Untuk Membuat Akaun

Pengguna perlu melakukan transaksi terbuka. Transaksi ini adalah yang pertama dari setiap rantai akaun dan dibuat setelah menerima blok transaksi pertama.

Baki Akaun

Semua baki direkodkan dalam rangkaian akaun pengguna. Daripada mencatat jumlah transaksi, proses pengesahan memerlukan pemeriksaan perbezaan antara baki blok hantaran sebelumnya dan yang sekarang. Blok baru meningkat atau berkurang dengan baki akhir pada blok penerimaan baru. Ini untuk meningkatkan kelajuan pemprosesan semasa memuat turun jumlah blok transaksi yang tinggi.

Menghantar Dari Akaun

Alamat pengirim mesti mempunyai blok terbuka, dan oleh itu baki. Setelah transaksi dimulakan, transaksi tersebut tidak dapat diterbalikkan setelah disahkan. Setelah transaksi disiarkan ke rangkaian, dana segera dipotong dari baki pengirim dan ditangguhkan sehingga pihak penerima menandatangani blok untuk menerima dana. Sementara menunggu penerimaan, dana tersebut harus dianggap dibelanjakan untuk akaun pengirim walaupun belum diterima kerana pengirim tidak dapat membatalkan transaksi.

Menerima Transaksi

Untuk menyelesaikan proses transaksi, penerima membuat blok pada akaunnya untuk menerima dana yang dihantar. Setelah blok dibuat dan disiarkan, baki akaun dikemas kini dengan baki baru.

Apa yang Menarik Tentang Infrastruktur Blok Kisi

Oleh kerana protokolnya yang ringan dan kos menjalankan simpul tidak ada apa-apa, transaksi diproses tanpa bayaran. Setiap transaksi di rangkaian dipasang dalam paket UDP dan ditangani secara bebas, menghilangkan masalah ukuran blok.

Juga, dompet di-cache untuk transaksi berikutnya setelah transaksi dihantar, menjadikan transaksi segera kerana pengirim dan penerima mempunyai bukti kerja yang siap untuk dilancarkan.

Penggodaman BitGrail

Salah satu perkara terpenting yang berkaitan dengan sejarah NANO adalah berkaitan dengan peretasan yang dialami oleh BitGrail. Pertukaran cryptocurrency ini adalah yang mempunyai kecairan terbesar untuk RaiBlocks pada masa itu, yang membolehkan pengguna membeli dan menjual aset digital mereka dengan cara yang cepat dan mudah. 

Pada Februari 2018, BitGrail digodam kehilangan $ 195 juta dolar. Firma itu memaklumkan mereka kehilangan 17 juta XRB (NANO). Ini jelas mempengaruhi harga NANO, salah satu cryptocurrency terbesar pada masa itu. Selepas penggodaman, harga aset digital ini turun dari hampir $ 12 setiap syiling kepada $ 9,12 beberapa jam kemudian. 

Walaupun keseluruhan pasaran cryptocurrency berada dalam aliran penurunan pada masa itu, ini menjejaskan reputasi mata wang digital ini dan merosakkan pertumbuhan aset digital ini pada masa hadapan. 

Pada masa itu, BitGrail memberitahu kepada penggunanya bahawa transaksi tanpa izin dilakukan dari salah satu dompet mereka dan bahawa mereka memberi amaran kepada pihak berkuasa mengenai masalah ini. Pada masa yang sama, mereka mengatakan polis mula menyiasat masalah tersebut. 

Ini adalah kenyataan yang dikeluarkan oleh syarikat:

“BitGrail S.r.l Memaklumkan kepada penggunanya bahawa pemeriksaan dalaman menunjukkan transaksi yang tidak sah yang menyebabkan kekurangan 17 juta Nano, jumlah yang merupakan sebahagian dari dompet yang dikendalikan oleh BitGrail S.r.l. Hari ini tuduhan mengenai kegiatan penipuan tersebut telah diserahkan kepada pihak berkuasa yang berwajib dan kini sedang disiasat polis. “

Selepas peretasan tersebut, bursa menghentikan kegiatannya, termasuk pengeluaran dan deposit. Prosedur ini dilaksanakan untuk menjaga keselamatan pengguna dan keselamatan mereka. 

Sudah tentu, pertukaran lain seperti Binance mula menawarkan bantuan dalam menyekat dan membekukan deposit dari alamat yang dikenal pasti. 

Sejak saat itu, kes peretasan BitGrail sedang disiasat oleh Firenze’s Tribunal. Mereka berusaha untuk memahami bagaimana mendapatkan kembali dana pengguna, hukuman mana yang akan dikenakan kepada pemilik bursa dan bagaimana menyelesaikan keseluruhan situasi. 

Komuniti NANO dibahagi kepada mereka yang menyokong pertukaran cryptocurrency dan mereka yang percaya bahawa pasukan NANO terlibat dalam penggodaman. Menurut salah seorang pemilik pertukaran, Francesco Firano, protokol NANO mempunyai bug dalam protokolnya yang membolehkan penggodam mengekstrak dana dari bursa. 

Didalam catatan blog yang dikeluarkan oleh The Nano Core Team, mereka memberitahu bahawa mereka mempunyai alasan yang cukup untuk mempercayai bahawa Firano telah menyesatkan Nano Core Team dan masyarakat mengenai keselesaan pertukaran bitGrail untuk jangka masa yang signifikan. 

Mahkamah menjelaskan pada awal 2019 bahawa Francesco Firano harus membayar balik cryptocurrency bernilai $ 170 juta yang hilang tahun lalu. Ternyata, semua dana disimpan dalam “dompet panas” dan bukan dalam penyelesaian penyimpanan sejuk. Ini juga telah mempengaruhi keselamatan dana yang disimpan pengguna di bursa.  

Pada masa ini, pengguna NANO sedang menunggu maklumat baru mengenai dana mereka dan sama ada mereka akan dapat mendapatkan semula sebahagian daripada dana yang mereka hilang di bursa. 

Harga NANO Sepanjang Masa

NANO (dilambangkan sebagai simbol XRB di kebanyakan bursa) telah stabil, hampir statik pada tahap terendah sejak awal. Tidak sampai baru-baru ini, pada akhir tahun 2017, adakah kita melihat kenaikan harga kerana ia mencapai paras tertinggi $ 4.02 pada 12 Disember 2017. Sejak itu, ia terus memperoleh keuntungan besar dengan harga tertinggi sepanjang masa pada $ 33.14. Pada masa ini pada $ 13.27 setelah penurunan.

NANO mengalami kenaikan harga yang sangat besar yang bermula pada akhir 2017, pada bulan November. Mata wang digital bergerak dari bawah $ 0.13 menjadi $ 37.62 hanya beberapa bulan kemudian, pada Januari 2018, menurut CoinMarketCap. Itu menunjukkan kenaikan harga lebih dari 23,400%, lonjakan harganya yang besar. 

Namun, keadaan berubah dan NANO tidak dapat mengekalkan harganya. Ini adalah sesuatu yang berlaku bukan sahaja kepada NANO tetapi juga banyak altcoin lain di pasaran cryptocurrency. Kegilaan Penawaran Syiling Permulaan (ICO) berakhir dan sebahagian besar projek ini akhirnya hilang. 

Setelah keseluruhan penurunan nilai pada tahun 2018, NANO telah diperdagangkan sejak November 2018 antara $ 1.8 dan $ 0.75. Harga terendah yang dicapai oleh NANO sejak melonjak pada tahun 2017 adalah pada Februari 2018 ketika jatuh di bawah $ 0,75 untuk jangka masa yang singkat. Itu akan menunjukkan penurunan harga lebih dari 98% dalam 13 bulan. 

Pada saat menulis artikel ini, NANO diperdagangkan sekitar $ 0.963 dan ia mempunyai permodalan pasaran $ 128 juta. Ini bermakna bahawa mata wang digital ini adalah yang ke-43 terbesar di pasaran cryptocurrency. 

Dari segi BTC, NANO mempunyai prestasi yang serupa. Ia bergerak dari 0.00001957 BTC per NANO pada bulan November 2017 kepada 0.00281076 BTC setiap duit syiling pada bulan Januari 2018. Itu menunjukkan kenaikan harga lebih dari 14,262%. Sejak saat itu, NANO mencapai titik terendah dalam istilah BTC beberapa minggu yang lalu apabila turun menjadi 0.00008661 BTC setiap duit syiling, mewakili penurunan harga BTC hampir 97%. 

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, pengalaman prestasi harga oleh NANO dapat dilihat di banyak aset digital lain di pasaran cryptocurrency. Ini adalah sesuatu yang menunjukkan bahawa sebahagian besar altcoin terjejas oleh pasaran beruang pada tahun 2018. Selain itu, Bitcoin telah meningkatkan dominasi pasarannya, yang kini hampir 70%, yang terbesar sejak awal 2017. 

Keseluruhan pasaran cryptocurrency sedang menunggu peningkatan prestasi altcoin, yang telah berada dalam trend penurunan terhadap Bitcoin untuk jangka masa yang panjang. Lebih-lebih lagi, banyak dari mereka tidak dapat melonjak lagi dalam bentuk USD walaupun kenaikan harga Bitcoin dalam beberapa bulan terakhir. 

Berbanding dengan Stellar dan Ripple, NANO tidak dapat meningkatkan penggunaan dengan menggunakan organisasi yang mapan yang secara khusus berusaha untuk meningkatkan penggunaan aset digital NANO. Masyarakat harus memainkan peranan yang sangat penting dalam menyokong penerapan NANO lebih lanjut jika mereka ingin melihat peningkatan harga dan bukannya trend yang mengikuti keseluruhan sentimen pasaran dan berdasarkan spekulasi. 

Tempat Membeli NANO

NANO sejak itu ditambahkan ke pertukaran yang ketara setelah penjenamaan semula. NANO boleh ditukar dengan cryptocurrency utama seperti Bitcoin, Eter, Token Binance, Tether USDT, Doge, dan mata wang fiat.

NANO boleh ditukar pada Binance, Kucoin, BetulBTC, Bit-Z, Mercatox, OKEx, dan CoinFalcon pertukaran. Anda juga boleh membeli NANO menggunakan wang tunai di bursa BitFlip.

Salah satu pertukaran yang paling popular untuk membeli dan menjual NANO adalah Binance. Pertukaran cryptocurrency diakui sebagai salah satu yang terbesar dari segi kecairan untuk altcoin. Ini bermaksud bahawa ia juga memberikan salah satu tawaran harga terbaik untuk NANO. 

Menurut CoinMarketCap, Binance mewakili lebih 20% daripada jumlah dagangan NANO di seluruh dunia. Mercatox, dengan ticker XRB dan pasangan perdagangan XRB / BTC adalah pertukaran dengan kecairan terbesar untuk NANO, menyumbang hampir 24% dari jumlah dagangan mata wang maya ini di seluruh dunia. 

Binance mempunyai empat pasangan perdagangan yang berbeza untuk berdagang NANO, termasuk NANO / BNB, NANO / BTC, NANO / ETC dan NANO / USDT. Keempat pasangan perdagangan ini menyumbang 0.08% daripada jumlah dagangan pertukaran Binance. Dalam 24 jam terakhir, Binance mencatatkan jumlah dagangan $ 561 juta. 

Untuk membeli NANO menggunakan Binance, anda perlu menghantar dana (BTC, ETH, USDT atau BNB) dari bursa atau dompet lain ke pertukaran crypto. Walau bagaimanapun, Binance telah dilancarkan perkhidmatan baru yang membolehkan individu membeli cryptocurrency terpilih dengan kad kredit. Dengan cara ini, anda dapat membeli Bitcoin, Ethereum atau Binance Coin dengan kad kredit dan menukarnya dengan NANO. 

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, terdapat banyak pertukaran cryptocurrency lain yang membolehkan pengguna membeli dan menjual NANO. Pada bahagian sebelumnya, kami menulis mengenai peretasan BitGrail. Sehingga peretasan berlaku, BitGrail adalah platform dengan jumlah dagangan terbesar untuk NANO. Sekiranya pertukaran mula beroperasi semula seperti yang dicuba pada masa lalu, yang terbaik adalah menjauhkannya. 

Dompet serasi NANO

Terdapat beberapa pilihan untuk menyimpan dan bertransaksi dengan cryptocurrency NANO. Anda boleh memegang NANO anda di dompet berikut:

  • Terdapat dompet web rasmi, dihoskan di raiwallet.com.
  • RaiWalletBot adalah bot telegram yang menguruskan kunci peribadi pengguna membolehkan pengguna mengakses, menghantar dan menerima duit syiling NANO di aplikasi telegram.
  • Dompet Desktop boleh dimuat turun untuk semua sistem operasi dari di sini.
  • Anda juga boleh menggunakan Dompet perkakasan lejar untuk memegang cryptocurrency NANO anda.

Salah satu cara terbaik untuk memegang NANO adalah melalui dompet perkakasan yang tidak tersambung ke internet dan dilindungi daripada peretasan dan serangan. Memegang NANO dalam pertukaran cryptocurrency bukanlah perkara terbaik untuk pelabur yang ingin memegang mata wang maya untuk jangka masa panjang. 

Ledger Nano S membolehkan pengguna memasang aplikasi Nano pada peranti Ledger mereka dan mengurus NANO dengan aplikasi web NanoVault, yang dikembangkan dan disokong oleh komuniti Nano. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenainya, anda boleh baca lebih lanjut di sini

Terdapat dompet cryptocurrency lain yang akan membantu anda memegang kunci peribadi aset digital anda dan yang membolehkan anda berurusan dengan duit syiling NANO anda dengan selamat. Pertukaran biasanya menjadi sasaran serangan dan peretasan yang akhirnya dapat berakhir dengan kehilangan dana pengguna.

Dompet desktop umumnya lebih selamat daripada dompet mudah alih selagi pengguna menyimpan kunci peribadi duit syilingnya. Dompet kustodial juga dapat dipengaruhi oleh peretasan dengan cara yang sama seperti pertukaran.

Rancangan Untuk Masa Depan

NANO bertujuan merevolusikan seni bina blockchain itu sendiri dan pasti akan mempunyai masa depan yang cerah.

Komuniti telah membantu mendapatkan cryptocurrency di beberapa bursa, dan kita semestinya mengharapkan lebih banyak lagi.

Dompet mudah alih sedang dalam ujian dan akan dikeluarkan untuk peranti mudah alih iPhone dan Android pada awal 2018.

Pesaing NANO

NANO mendasarkan kekuatannya dalam menawarkan penyelesaian terdesentralisasi yang menyediakan pengguna dengan transaksi pantas menggunakan teknologi blockchain. Dua pesaing terdekat dari segi prestasi kepada NANO adalah XRP dan XLM. Kedua-dua cryptocurrency ini masing-masing berfungsi di persekitaran mereka sendiri, Ripple dan Stellar Network. 

XRP dan XLM menawarkan transaksi yang cepat dan murah, untuk individu dan institusi kewangan di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, kedua mata wang digital ini dikritik kerana berpusat berbanding NANO atau crypto lain di pasaran. Pengasas kedua-dua rangkaian masih menyimpan sejumlah besar bekalan duit syiling ini, yang menjadikan sistem jauh lebih berpusat. 

Perlu disebutkan bahawa perbezaan kelajuan antara tiga mata wang digital ini tidak dapat diabaikan, sesuatu yang juga dapat dilihat pada bayaran yang dibayar oleh pengguna. Perbezaan utama antara ketiga projek ini adalah adopsi dan bagaimana projek ditangani. Ripple dan Stellar dikendalikan oleh organisasi yang memiliki kemungkinan untuk membiayai pengembangan projek mereka dan penggunaan XRP dan XLM. 

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai projek-projek ini, anda boleh membaca panduan kami mengenai What is Stellar (XLM).

Beberapa institusi kewangan bekerjasama dengan Ripple dan Stellar, yang sangat positif untuk ruang crypto. Walau bagaimanapun, NANO tidak mempunyai kelebihan ini. NANO perlu memperbaiki dari segi penggunaan dan bagaimana ia dapat menjangkau sebilangan besar pengguna yang akhirnya akan mula menikmati faedah transaksi blockchain percuma dan pantas. 

Pada masa akan datang, mungkin ada cryptocurrency lain dengan perkhidmatan serupa yang disediakan oleh NANO dan dengan struktur terpusat seperti Ripple dan Stellar yang akan membolehkan aset digital baru itu mengembangkan perkhidmatannya ke seluruh dunia. Inilah sebabnya mengapa sangat penting bagi komuniti NANO untuk bekerja dan mengembangkan pengetahuan mengenai NANO ke pasaran. 

Kesimpulannya

Apa yang ingin dicapai oleh NANO adalah mudah. Untuk menggantikan struktur data memori bersama konvensional dengan model penghantaran mesej di mana pengguna mempunyai rantaian blok mereka yang hanya diselaraskan dengan rangkaian utama. NANO adalah satu-satunya cryptocurrency yang menggunakan blok-kisi (blockchain multi-dimensi) yang membebaskan pengguna daripada membayar yuran kepada pelombong, menunggu kemas kini lejar rangkaian dan juga mengelakkan masa pengesahan transaksi yang lama.

Dengan penyelesaian yang ditawarkan oleh NANO, mata wang kripto, terutamanya NANO adalah mata wang digital yang menggantikan mata wang fiat untuk kegunaan seharian.

Walaupun cadangannya sangat menarik dari sudut pandang teknikal, masyarakat harus bekerja lebih keras untuk meningkatkan penggunaan mata wang maya ini di seluruh dunia oleh individu dan institusi. 

Rangkaian Crypto seperti Stellar dan Ripple mempunyai kemungkinan untuk membiayai operasi mereka dan mempromosikan penggunaan mata wang maya mereka. 

Walaupun begitu, NANO tetap menjadi salah satu cryptocurrency paling inovatif dan maju di pasaran dan bersedia untuk meningkatkan penggunaannya di seluruh dunia.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me