Harga Bitcoin Turun Minggu Ini Dibeli oleh Pedagang Runcit Optimistik

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx

Bitcoin (BTC) mengalami dua penurunan pesat dalam tujuh hari terakhir. Mulai Jumaat lalu, Futures Quarterly OKEx (BTCUSD0925) turun dari paras atas $ 12,000 kepada $ 11,500 sebelum keluar dan naik pada hujung minggu. Walau bagaimanapun, harga jatuh sekali lagi pada hari Selasa setelah ditolak dari tahap $ 12,000. Sejak itu, Bitcoin menetapkan harga terendah untuk minggu ini, pada $ 11,172, dan telah bergabung dalam julat $ 11,200 hingga $ 11,600.

Terutama, pergerakan Bitcoin sejak minggu lalu masih berkait rapat dengan emas, tetapi penarikan baliknya jauh lebih besar. Berbanding dengan harga pembukaan Jumaat lalu, emas pada masa ini turun di bawah 0.5%. Bitcoin, bagaimanapun, telah jatuh 4% dalam tempoh yang sama.

Lebih-lebih lagi, beruang telah banyak menguasai pasaran Bitcoin minggu ini, malah meredam mania DeFi, agaknya, di mana kami melihat token berkaitan turun bersamaan dengan Bitcoin pada hari Selasa.

Melihat data perdagangan OKEx, minat terbuka memuncak pada hari Isnin dengan kenaikan harga, dan ketika rindu menutup kedudukan mereka, harga BTC turun. Setelah harga mencecah sekitar $ 11.200 pada separuh kedua minggu ini, kami melihat peningkatan pesat dalam nisbah panjang / pendek, menunjukkan bahawa peniaga runcit membeli pada tahap yang lebih rendah. 

Walau bagaimanapun, tahap premium dalam niaga hadapan suku tahunan terus menurun minggu ini, menunjukkan bahawa sementara pasaran tetap optimis, ia tidak mengharapkan banyak kenaikan harga.

Niaga Hadapan Suku Tahunan OKEx BTC (BTCUSD0925) 1h – 8/28. Sumber: OKEx, TradingView

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk

Nisbah panjang / pendek BTC

Pergerakan minggu ini dalam nisbah panjang / pendek berkait rapat dengan harga – iaitu, nisbah panjang / pendek meningkat dengan cepat setelah harga turun dan turun ketika harga naik. Secara keseluruhan, nisbah berjalan dalam lingkungan 1.0 hingga 1.3 minggu ini dan bergegas dengan cepat.

Pada hari Isnin, kami melihat nisbah panjang / pendek mencecah terendah minggu ini pada 1.0, yang sesuai dengan paras tertinggi mingguan Bitcoin. Sementara itu, nisbah mencapai titik tertinggi minggu ini sekitar 1.3 pada hari Khamis dan Jumaat malam, ketika harga juga menyentuh bahagian bawah dua kali. Ini menunjukkan bahawa peniaga runcit membeli dan tidak takut penurunan harga.

Nisbah panjang / pendek semasa berada pada tahap 1.25, yang juga menunjukkan bahawa peniaga runcit tetap optimis terhadap pasaran jangka pendek.

Masa pengumpulan data: 8/21 4:00 pagi UTC hingga 8/28 4:00 pagi UTC

Nisbah panjang / pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka posisi beli berbanding dengan kedudukan pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Premium di Futures Quarterly OKEx mengecil lagi dari Jumaat lalu $ 180 kepada $ 110 semasa. Angka ini berada pada paras tertinggi $ 350 dua minggu lalu, yang mencerminkan pergeseran sentimen sejak itu.

Oleh kerana kontrak suku tahunan ini akan berakhir pada akhir bulan September, pengurangan premium juga dipengaruhi oleh kemerosotan waktu, tetapi masih menunjukkan bahawa pasaran tidak begitu optimis seperti awal bulan ini.

Masa pengumpulan data: 8/21 4:00 pagi UTC hingga 8/28 4:00 pagi UTC

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah minat dan perdagangan terbuka

Minat terbuka memuncak pada $ 1.16 bilion pada hari Isnin petang sebelum turun kepada $ 1.02 bilion semasa harga menurun.

Walaupun kita telah melihat likuidasi kedudukan panjang yang berterusan, penurunan tajam dalam OI memberi alasan untuk mempercayai bahawa kedudukan pendek juga ditutup pada separuh kedua minggu ini.

Lebih-lebih lagi, kenaikan volume perdagangan tidak menyebabkan kenaikan OI, yang juga menunjukkan bahawa saat ini terdapat pertukaran tangan yang terjadi di pasar, dan arahnya tidak jelas.

Masa pengumpulan data: 8/21 4:00 pagi UTC hingga 8/28 4:00 pagi UTC

Minat terbuka adalah jumlah berjangka / pertukaran berjangka yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah pinjaman margin BTC

Berbanding dengan nisbah panjang / pendek, nisbah pinjaman margin BTC sedikit berubah pada minggu ini. Ia mencapai tahap tinggi 16.6 semasa kenaikan harga Bitcoin pada hari Sabtu, dan kemudian mulai menurun secara beransur-ansur.

Walau bagaimanapun, nisbah dengan cepat merosot ke 11.3 semasa penurunan pada hari Khamis, menunjukkan bahawa banyak peniaga meminjam Bitcoin untuk membuka seluar pendek pada masa itu. Walau bagaimanapun, penurunan itu tidak lama, dan ketika harga melambung, nisbah dengan cepat kembali ke sekitar 15.0.

Masa pengumpulan data: 8/21 4:00 pagi UTC hingga 8/28 4:00 pagi UTC

Nisbah pinjaman margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga untuk melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Kami melihat rindu ditutup dan penurunan OI yang cepat semasa pertengahan minggu Bitcoin menurun kepada $ 11,200. Walaupun pelabur runcit mula berjalan lama setelah keluar, sentimen keseluruhan masih belum meningkat dengan ketara dan kita boleh menjangkakan satu lagi penggabungan sideways.

Trend jangka pendek adalah arah aliran semula berbentuk W, dan memandangkan bagaimana nisbah panjang / pendek terus meningkat, sentimen bullish masih hidup. Sekiranya harganya boleh bertahan di atas tahap rintangan $ 11,600, kita mungkin melihat tahap lain untuk menguji $ 12,000, yang merupakan siling, buat masa ini.

Bukan peniaga OKEx? Ketahui cara memulakan perdagangan!

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me