Mining Dash pada tahun 2018: Panduan Lengkap

Dash adalah salah satu altcoin yang paling popular dan berjaya sehingga kini. Sebelumnya bernama “Xcoin” ketika pertama kali dilancarkan pada tahun 2014, kemudian menjadi “Darkcoin,” sebelum akhirnya mendarat nama yang kita semua tahu hari ini, Dash.

Dash adalah protokol pembiayaan sendiri dan pemerintahan sendiri, serta salah satu DAO pertama, kependekan dari Organisasi Autonomi Terdesentralisasi. Dibangunkan untuk menyelesaikan sebahagian besar masalah yang biasanya berkaitan dengan Bitcoin, titik penjualan utamanya adalah urus niaga segera (InstantSend) peningkatan privasi (PrivateSend), dan keselamatan (transaksi disahkan oleh algoritma 200 TerraHash).

Pada masa penulisan ini, Dash (DASH) berada di kedudukan ke-15 pada CoinMarketCap, dengan jumlah permodalan pasaran $ 1,654,703,119, harga semasa $ 200,73 dan bekalan beredar sebanyak 8,243,632 syiling DASH. Dash dibangunkan sehingga hanya terdapat 18 juta syiling. Syarikat berharap dapat mencapai angka 18 juta di suatu tempat sekitar tahun 2030.

Di bawah ini, pengguna boleh mendapatkan panduan yang menerangkan bagaimana Dash ditambang, serta semua perkakasan dan perisian yang diperlukan untuk menyelesaikan proses ini.

Mekanisme Konsensus Dash

Dash menggunakan mekanisme konsensus Proof-of-Work (PoW) dan algoritma hash yang disebut X11. Dibangunkan oleh pemaju teras Dash, Evan Duffield, algoritma mendapat namanya dari semua 11 algoritma hashing berurutan yang digunakannya. Kelebihan utama algoritma ini adalah bahawa ia memerlukan penggunaan dan penggunaan tenaga yang lebih rendah jika dibandingkan dengan algoritma SHA-256 PoW Bitcoin.

Dash Mining Dijelaskan

Sekiranya PoW terdengar biasa, itu kerana ia sama seperti yang digunakan oleh Bitcoin. Prinsip asas yang sama berlaku: agar pelombong mendapat ganjaran semasa perlombongan, mereka harus menyelesaikan masalah matematik yang sukar, yang kemudiannya harus disetujui oleh orang lain di rangkaian yang sama. Ini dapat dicapai dengan menggunakan gabungan elemen perisian dan perkakasan khusus.

Satu aspek lain yang perlu diperhatikan dari Dash adalah kenyataan bahawa ia menggunakan algoritma sumber terbuka yang sentiasa menyesuaikan kesukaran perlombongan, yang disebut DGW, kependekan dari Gelombang Graviti Gelap. Algoritma ini memastikan bahawa tahap kesukaran disesuaikan untuk setiap blok dan tidak sekali setiap blok 2016, seperti dalam hal Bitcoin. Koin mempunyai jam berubah-ubah yang ditetapkan untuk menurun pada kadar sekitar 7.1% setiap tahun.

Sistem DGW telah berkembang selama bertahun-tahun hingga ke versi ketiganya dan telah ditingkatkan untuk menyelesaikan sebahagian besar masalah yang biasanya berkaitan dengan eksploitasi yang melumpuhkan masa, ketepatan titik terapung dan kesukaran menargetkan semula.

Di rangkaian dua peringkat Dash, pelombong akan berkongsi hadiah blok dengan masternode dan sistem. Pelombong kemudian akan menerima 45%, masternode juga mendapat 45%, dan selebihnya 10% digunakan untuk menyokong sistem. 10% digunakan untuk membayar kontrak rangkaian yang ingin membangun dan melabur dalam ekosistem Dash. Node digunakan untuk mengekalkan dan mengamankan rangkaian dengan melakukan verifikasi transaksi dan penciptaan mata wang.

Seperti yang anda bayangkan, masternode sangat penting untuk ekosistem Dash. Untuk menyiapkan dan menjalankan masternode, pengguna harus memastikan bahawa mereka memiliki dan menyimpan 1000 koin DASH, bahawa mereka mempunyai Pelayan Peribadi Maya (VPS) atau pelayan Linux, serta DASH Dompet. 1000 duit syiling harus selalu berada di dompet anda untuk menjalankan masternode, kerana jumlah yang kurang dari angka yang disebutkan di atas akan menyebabkan masternode anda dikeluarkan dari rangkaian Dash.

Perkakasan Dash Mining

Sama seperti kebanyakan cryptocurrency lain, Dash juga boleh ditambang. Walaupun pada hari-hari awal perlombongan dapat dilakukan hanya dengan komputer yang sederhana, kini, perlombongan CPU dan GPU tidak lagi menguntungkan.

Untuk menambang Dash, pengguna memerlukan pelombong ASIC khusus. Salah satu pelombong Dash terbaik adalah Antminer D3 yang dikembangkan dan dikeluarkan oleh Bitmain pada tahun 2017. Ia menggunakan algoritma yang sama dengan Dash (X11), dan ia mempunyai kekuatan hash 19.3 Gh / s dan penggunaan kuasa sekitar 1350W. Selain pelombong sebenar, pengguna juga diminta untuk membeli PSU, Unit Bekalan Kuasa.

Perlombongan Awan Dash

Sudah tentu, membeli semua perkakasan khusus ini berharga. Alternatif lain yang lebih menjimatkan datang dalam bentuk perlombongan awan. Biasanya, kuasa pemprosesan disediakan oleh pelbagai PC yang berada di negara dengan kos rendah. Oleh itu, pengguna dapat menyewa kuasa hash dari ladang ini sebagai pertukaran mata wang fiat. Beberapa penyedia perlombongan awan yang paling dipercayai adalah Bitminer, MinerGate, Tambang Duit Syiling, dan NiceHash.

Dash Dash

Membeli peralatan perlombongan perkakasan anda sendiri atau menyertai kolam perlombongan hanyalah sebahagian daripada keseluruhan proses perlombongan. Untuk menambang Dash, pengguna juga memerlukan dompet untuk menyimpan duit Dash mereka. Sesetengah dompet Dash terbaik, seperti yang disyorkan oleh laman web rasmi, adalah Teras Dash, Dash Electrum, Keluaran, dan Jaxx untuk komputer meja, dan Dash Dash, Dash Core iOS, Dompet Tepi (Android dan iOS), Coinomi, dan Jaxx iOS) untuk peranti mudah alih.

Pengguna yang berjimat cermat juga dapat memilih dari pelbagai dompet perkakasan, seperti Lejar Nano S, dan Trezor.

Betapa menguntungkannya Dash Mining pada masa ini?

Hasrat global untuk Dash telah mengalami kenaikan sejak beberapa tahun kebelakangan. Keuntungan tidak setinggi tahun pertama. Walau bagaimanapun, algoritma X11 adalah algoritma yang agak mudah ditambang jika dibandingkan dengan cryptos lain di luar sana, dan kadar hash berkaitan dengan harga duit syiling.

Pemikiran terakhir

Sebagai kesimpulan, perlombongan Dash masih boleh menguntungkan, selagi pengguna meluangkan masa untuk meneliti peralatan perlombongan yang diperlukan dan juga untuk mengira jumlah kos dan potensi keuntungan. Baca sebanyak mungkin mengenai perlombongan Dash dan pastikan tidak membiarkan diri anda terpikat dengan skema cepat kaya. Jangan lupa, perlombongan Dash selamat sekiranya anda menggunakan saluran dan peralatan yang betul.

Untuk lebih banyak maklumat mengenai perlombongan Dash, jangan ragu untuk melihat bahagian khusus di platform Dash laman web rasmi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me