China Mendorong Eksperimen Blockchain, Pengasas TRON Diharamkan di Weibo (Lagi)

Gambaran keseluruhan mingguan berita blockchain dan cryptocurrency dari China dan Hong Kong.

Sudah menjadi minggu yang sibuk bagi pengawal selia China dan bank pusat ketika memajukan pembangunan blockchain. Dewan Negara China menerbitkan pengumuman untuk mendorong penerapan blockchain di antara empat zon eksperimen perdagangan bebas. JD Digital, cabang digital gergasi e-dagang China JD.com, mengumumkan kerjasama dengan Institut Penyelidikan Mata Wang Digital Bank Rakyat China untuk meneliti mata wang digital negara itu, DCEP. Sementara itu, pengasas TRON, Justin Sun melarang akaun Weibo miliknya untuk kali keempat. 

Inilah semua yang mungkin anda terlepas dari kisah-kisah ini (dan banyak lagi) dalam edisi minggu ini dari Market Watch China OKEx Insights.

Majlis Mesyuarat Negara China mendorong blockchain di empat zon eksperimen perdagangan bebas

Majlis Mesyuarat Negara China menekankan pentingnya teknologi blockchain dengan mendorong pengembangan empat zon eksperimen perdagangan bebas di China:

  • Beijing
  • Hunan
  • Anhui
  • Zhejiang

Menurut Majlis Mesyuarat Negeri pengumuman, penggunaan teknologi blockchain memudahkan persekitaran perdagangan rentas sempadan tanpa kertas dan membantu merumuskan standard teknikal dan peraturan di zon eksperimen perdagangan bebas.

Pengambilan utama

  • Tujuan aplikasi blockchain berbeza sedikit di setiap zon eksperimen perdagangan bebas. Zon eksperimen Beijing bertujuan untuk membina ekosistem kewangan perdagangan digital dan menyokong penyelidikan dan penggunaan DCEP. Untuk zon eksperimen Hunan, tujuannya adalah untuk meningkatkan penawaran dalam perkhidmatan kewangan. Zon eksperimen Anhui bertujuan untuk melancarkan proses pentadbiran, sementara zon eksperimen Zhejiang bertujuan untuk menggunakan teknologi blockchain untuk mewujudkan kotak pasir peraturan untuk projek fintech.
  • Zon eksperimen perdagangan bebas lebih menggambarkan dorongan China untuk menjadi pemimpin dunia dalam penyelesaian blockchain.

Weibo Justin Sun melarang untuk kali keempat

Pengasas TRON, Justin Sun mempunyai akaun Weibo miliknya diharamkan buat kali keempat. Menurut akaun rasmi Weibo, larangan akaun Sun berikutan pelanggaran peraturan masyarakat Weibo.

Walaupun terdapat larangan akaun peribadi Sun, Weibo menyumbang projek kripto – seperti TRON dan projek DeFi Tukar Hanya – kekal dalam operasi normal.

Pengambilan kunci

  • Sun terkenal dengan strategi pemasarannya yang agresif (dan boleh dikatakan tidak senonoh) di ruang crypto. Pada 19 September, Sun dituntut bahawa JustSwap adalah pertukaran terdesentralisasi peringkat pertama dan bahawa dia sedang mempertimbangkan untuk melancarkan landasan untuk pengguna JustSwap. Tambahan pula, TRON Foundation baru-baru ini meminta maaf kepada orang ramai kerana pernyataan palsu Sun bahawa TRON mencapai 10 bilion pengguna – jumlah yang lebih besar daripada populasi planet ini. Oleh itu, larangan keempat dari akaun Weibo peribadinya tidak mengejutkan.

JD Digital bekerjasama dengan PBoC dalam penyelidikan DCEP

JD Digital, cabang digital gergasi e-dagang China JD.com, diumumkan perkongsian dengan Institut Penyelidikan Mata Wang Digital Bank Rakyat China untuk menjalankan penyelidikan mengenai mata wang digital rasmi China, DCEP.

Pengumuman itu menyatakan bahawa JD Digital akan memupuk penyelidikan DCEP dalam mengembangkan infrastruktur blockchain dan menggunakan kes untuk pembayaran mudah alih. Sebagai contoh, perkongsian tersebut dapat memanfaatkan kepakaran JD Digital untuk mengembangkan dompet digital untuk DCEP.

Pengambilan kunci

  • JD Digital baru-baru ini menarik perhatian besar dari pasaran kewangan China berikutan itu Permohonan IPO di Pasar STAR Bursa Saham Shanghai pada 11 September. Seperti yang ditunjukkan dalam syarikat prospektus, JD Digital mengambil bahagian dalam laporan penyelidikan mengenai inovasi mata wang digital yang dipimpin oleh PBoC dan Persatuan Pembayaran dan Penjelasan China.

Harga saham HSBC menjunam ke paras terendah 25 tahun

Minggu ini, pasaran saham di China turun sedikit, ketika pasaran saham Hong Kong menjunam. Pada masa akhbar, Shanghai SE Composite dan CSI 300 kini diperdagangkan pada 3.280 dan 4.652, dan dengan kerugian mingguan masing-masing 0.13% dan 0.6%. Di Hong Kong, Indeks Hang Seng turun 4.01% minggu ini dan pada masa ini berada pada 23,734.

Pasaran saham China turun sedikit, sementara pasaran saham Hong Kong merosot. Sumber: Ekonomi Perdagangan, Investing.com

Peserta pasaran saham mengalihkan perhatian mereka ke arah harga saham HSBC yang jatuh (HKG: 0005) minggu ini. Harga saham HSBC menjunam ke paras terendah 25 tahun HK $ 27.90. Ini didorong oleh dokumen FinCEN yang bocor, yang negeri bahawa beberapa bank terbesar di dunia terlibat dalam pemindahan dana yang mencurigakan melebihi $ 2 trilion.

Selain itu, dilaporkan bahawa HSBC adalah calon yang berpotensi di bawah "senarai entiti yang tidak boleh dipercayai" oleh kerajaan China.

Pengambilan utama

  • Selain HSBC, beberapa bank terkenal di dunia menderita penurunan harga saham besar-besaran berikutan kebocoran fail FinCEN. Contohnya, saham Standard Chartered jatuh 6.18%. Saham Deutsche Bank (ETR: DBK) turun lebih dari 8% dan saham JPMorgan Chase (NYSE: JPM) jatuh lebih dari 3%.
  • Perniagaan di bawah "senarai entiti yang tidak boleh dipercayai" dilarang melakukan aktiviti pelaburan, import dan eksport di China. Selain itu, kakitangan mereka tidak dibenarkan memasuki China.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me