Kebangkitan Kompaun: Gelembung Bergerak Hype atau Petunjuk Kekuatan DeFi?

Gambar gembar-gembur kompaun

Pembuat protokol kewangan terdesentralisasi terkemuka baru-baru ini dengan cepat diambil alih oleh protokol DeFi lain yang disebut Compound. Keduanya berdasarkan jaringan Ethereum, Maker telah memegang tempat terdepan di DeFi sejak 2018 dari segi jumlah nilai USD yang dipegang atau “terkunci” pada protokol, sementara Compound telah meningkat popularitasnya sejak pertengahan Juni.

Kenaikan Compound baru-baru ini, sebahagiannya, berkaitan dengan pelancaran token tadbir urus, COMP, pengedarannya bermula pada 16 Jun. Sejak itu, harga COMP meningkat lebih daripada tiga kali ganda menjadi $ 223 – dengan nilai terkunci dalam protokol mencecah hampir $ 640 juta pada 30 Jun.

Permintaan yang meningkat untuk token COMP juga telah menguntungkan seluruh pasaran DeFi, dengan jumlah aset terkunci dalam semua protokol meningkat dari $ 1 miliar menjadi $ 1,64 miliar sejak pertengahan bulan Jun, menurut pelacak DeFi DeFi Pulse.

Nilai keseluruhan (USD) dikunci dalam DeFi. Sumber: Denyutan DeFi

Kompaun: Pemimpin baru dan popular DeFi

Compound adalah protokol pasaran wang yang terdesentralisasi untuk pinjaman dan pinjaman aset crypto. Pasarannya kini menyokong sembilan aset:

 1. Token Perhatian Asas (BAT)
 2. Syiling USD (USDC)
 3. Ether (ETH)
 4. Tether (USDT)
 5. Maker’s stablecoin Dai (DAI)
 6. Bitcoin yang dibungkus (WBTC)
 7. Reputasi token Augur (REP)
 8. Token ZRX 0x
 9. Sai (SAI)

Pengasas Compound, Robert Leshner, pertama dilancarkan model tadbir urus protokol dengan token ERC-20 COMP pada 26 Februari.

Projek ini melangkah lebih jauh ke desentralisasi pada bulan April, ketika pemerintahan masyarakat diganti pasukan pentadbiran dalam mengatur protokol Kompaun. Setelah dua bulan ujian awam, komuniti projek lulus cadangan tadbir urus 007, yang menentukan bagaimana protokol akan mengedarkan token kepada pengguna pada 15 Jun 2020. Pengedaran COMP dijangka selesai dalam empat tahun.

Pengguna dapat berpartisipasi dalam proses pemerintahan Compound dengan menggunakan token COMP untuk memilih cadangan komuniti.

3 sebab permintaan COMP meningkat

Compound menggantikan Maker sebagai protokol DeFi terkemuka berikutan pengumuman mengenai pengedaran tokennya. Sebab yang paling jelas di sebalik permintaan COMP yang meningkat adalah tiga kali ganda:

 1. Minat masyarakat terhadap COMP sejak dilancarkan
 2. Aset tertentu di Kompaun mempunyai hasil yang lebih tinggi daripada purata
 3. Beberapa pertukaran cryptocurrency – termasuk OKEx – telah menyenaraikan COMP

Kepentingan masyarakat

Skim ganjaran kompaun membenarkan pengguna untuk mendapat COMP tambahan untuk sebarang aktiviti pinjaman dan pinjaman dalam protokol. Ini serupa dengan sistem cashback, di mana pengguna dibayar semasa mereka meminjam atau memberi pinjaman.

Apabila pengguna bersemangat untuk memilih cadangan komuniti Compound, ini berfungsi sebagai insentif bagi mereka untuk “mengusahakan” atau memperoleh COMP dengan meminjam atau meminjamkan aset di Compound sehingga mereka dapat lebih aktif terlibat dalam proses pemerintahannya.

Hasil yang tinggi

Kegiatan pinjaman dan pinjaman pengguna kompaun juga didorong oleh hasil yang agak tinggi yang ditawarkan untuk beberapa aset yang disokong dalam protokol. BAT, misalnya, mempunyai hasil peratusan tahunan untuk pemberi pinjaman di Compound, yang kini berada di 14%. APY itu sangat ketara lebih tinggi daripada pinjaman BAT pada protokol DeFi lain seperti Nuo Network (5,42% APY) dan Aave (4,06% APY).

Setiap pasaran wang di Compound menggunakan kadar faedah terapung yang nilainya turun naik berdasarkan penawaran dan permintaan pasar dari aset pendasar. Ringkasnya, kadar faedah aset meningkat apabila aset tersebut jarang dan sangat dicari oleh peniaga.

Senarai pertukaran

Selain daripada minat masyarakat terhadap COMP dan hasil aset yang menarik, pengumuman COMP yang disenaraikan di beberapa pertukaran aset digital teratas juga menyebabkan populariti token dan protokol baru-baru ini.

Pada 23 Jun, Coinbase Pro menjadi pertukaran utama pertama yang menyokong penyenaraian COMP sebelum melancarkannya kepada pelabur runcit yang fokus Platform Coinbase.

COMP juga mendapat perhatian meluas dari pedagang cryptocurrency berikutan penyenaraiannya di bursa terkemuka OKEx dan Binance dalam seminggu yang lalu.

Adakah kenaikan Compound menjadi gelembung?

Walaupun Compound telah mengumpulkan minat yang meluas dari masyarakat, gembar-gembur yang mengelilingi tokennya boleh menjadi luar biasa dan kelihatan seperti gelembung pasaran – terutama yang menyerupai gelembung penawaran syiling awal, atau ICO, yang memuncak pada tahun 2017.

Sejak pengedaran COMP pada bulan Jun, pengguna telah mulai mengusahakan hasil mereka dalam usaha untuk memaksimumkan hasil mereka. Ini juga menyebabkan masyarakat kebimbangan mengenai kemungkinan gelembung – yang patut diperiksa dengan lebih terperinci.

Float yang kurang nyata menunjukkan turun naik harga yang lebih tinggi

Seperti yang ditunjukkan oleh penjelajah blockchain Ethereum Ethercan, jumlah kapitalisasi pasaran Compound semasa, dicairkan sepenuhnya adalah sekitar $ 2.1 bilion – itu adalah jumlah penawaran COMP dikalikan dengan harga setiap token.

Dengan penilaian yang begitu tinggi, komuniti kripto, seperti yang dinyatakan, telah menyatakan keprihatinan tentang kerentanan COMP terhadap turun naik harga – terutamanya kerana kecairannya yang rendah. Berdasarkan data Etherscan, jumlah had pasaran token COMP yang beredar (yang tersedia untuk peserta pasaran) hanya menyumbang 25.6% daripada cap pasaran COMP yang telah dicairkan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, sebahagian besar token ditimbun oleh sangat sedikit pengguna, dengan 10 alamat teratas memiliki 80.42% daripada jumlah penawaran token.

Selain itu, bekalan beredar sebenarnya boleh jauh lebih sedikit daripada penawaran peredaran yang dinyatakan, yang memungkinkan untuk turun naik harga jangka pendek.

Kompaun boleh “dinilai terlalu tinggi”

Hype pasaran yang merangkumi Compound – dan kewangan yang terdesentralisasi, secara umum – adalah petunjuk berpotensi gelembung pasaran dengan token DeFi menunjukkan gandaan yang terlalu tinggi (iaitu, nisbah yang membantu menilai prestasi kewangan).

Didalam tweet mulai 21 Jun, Julien Thevenard dari firma modal teroka blockchain Fabric Ventures berusaha memperoleh nilai intrinsik Compound dengan menggunakan penilaian relatif. Dia membandingkan pertukaran kripto dan protokol DeFi menggunakan dua gandaan, nisbah harga hingga pendapatan, atau nisbah P / E, dan kapitalisasi P / E, untuk membandingkan nilai pasaran setiap projek dengan pendapatannya.

Penilaian relatif pada pertukaran crypto dan protokol DeFi. Sumber: Julien Thevenard

Penemuan Thevenard menunjukkan bahawa gandaan pendapatan protokol DeFi, seperti Compound dan Maker, jauh lebih tinggi daripada pertukaran crypto utama, seperti Binance dan Bitfinex.

Data juga menunjukkan bahawa Compound mempunyai nisbah kapitalisasi pasaran P / E 760x, yang hanya kedua setelah Maker, dengan 4,360x. Kompaun juga mempunyai nisbah P / E 200x, yang jauh lebih tinggi daripada nisbah purata sejarah untuk S&Stok P 500, pada 13x – 15x.

Menurut Thevenard, penilaian tinggi Compound adalah pertaruhan daripada para pelabur dengan alasan bahawa mereka dapat mengundi pendapatan saham masa depan menggunakan token COMP dan harapan penerimaan Compound secara besar-besaran, yang akan berfungsi sebagai pemacu jangka panjang harga COMP.

Thevenard secara eksklusif berkongsi dengan OKEx Insights bahawa, sementara COMP telah melonjak nilainya kerana pengedaran token dan kecairan yang terhad di bursa, masih terlalu awal untuk memanggil kenaikan protokol. Dia menyatakan dalam komen minggu ini:

“Sangat sukar untuk menghargai protokol seperti Compound kerana masih dalam tahap awal dan memiliki ruang untuk pertumbuhan yang signifikan. Sama dengan ekuiti peringkat awal, banyak analisis berdasarkan pendapat mengenai nilai masa depan yang dibuat dan, akhirnya, pengekstrakan nilai untuk pemegang token.

Token Compound telah meningkat dengan berkat pengedaran tokennya yang kecil dan, dengan itu, kecairan tipis di bursa. Walau bagaimanapun, seseorang mesti memberi penghargaan kepada Compound kerana penciptaan nilainya. Baru 10 hari yang lalu, protokol itu menjana pendapatan tahunan $ 4 juta. Hari ini lebih dari $ 100 juta. “

Yang mengatakan, Thevenard masih mengesyorkan pendekatan berhati-hati, memberitahu OKEx Insights:

“Kita mesti berhati-hati di sini, kerana alasan bayaran Kompaun meningkat 25X selama 10 hari adalah kerana selera pasar yang kuat untuk COMP. Ini boleh berhenti sekiranya kehabisan pembeli.

Saya rasa masih terlalu awal untuk mengetahui apakah ini adalah gelembung – penilaian berhubung dengan nilai yang diambil oleh rangkaian sudah menjadi lebih masuk akal jika dibandingkan dengan awal bulan ini. Pada penghujung hari, berguna untuk membuat gembar-gembur dan membuat pasar baru. Saya ingin menonton protokol Compound dan DeFi lain seperti Balancer dan Curve berkembang pada tahun 2020. “

Didalam tweet dari 29 Jun menanggapi penemuan Thevenard, firma analitik crypto, Messari, Ryan Watkins berpendapat bahawa penilaian relatif mungkin bukan pendekatan yang tepat untuk menilai token DeFi pada ketika ini, membandingkannya dengan “permulaan peringkat awal.”

Penyelidik menyatakan bahawa penilaian relatif token Defi mempunyai kemampuan terhad kerana ekonomi token yang berkembang (atau “tokenomik”) protokol DeFi tetapi hasil penilaian menunjukkan mesej utama – Protokol kompaun dan DeFi lain “sangat dinilai terlalu tinggi”:

“Apabila anda mempertimbangkan semua masalah ini dikombinasikan dengan fakta bahawa begitu banyak projek ini menghasilkan pendapatan kecil sehingga penggandaan itu tidak masuk akal, menyukarkan untuk mengambil keputusan dari kelipatan selain daripada semua projek ini sangat dinilai terlalu tinggi.”

Daripada penilaian relatif, Watkins menyarankan untuk menilai nilai protokol DeFi dengan melihat “kombinasi ukuran kualitatif dan kuantitatif.” Ini boleh merangkumi faktor seperti pasukan dan komuniti di belakang token, serta pengguna dan metrik pertumbuhan lain. Perlu diperhatikan bahawa pendekatan yang sama holistik juga seperti yang digalakkan oleh para pelabur pada tahun 2017 untuk menilai token ICO.

Lennix Lai, pengarah pasaran kewangan di OKEx, juga percaya bahawa tokenomik Compound semasa mungkin tidak dapat dikekalkan:

“COMP, dan juga token hasil hasil lain, adalah jenis mekanisme pengagihan token yang lain dengan IEO [tawaran pertukaran awal] atau ICO. Kesannya jelas. Seperti yang anda lihat, aset di bawah pengurusan di DeFi mencapai tahap tertinggi – dan ini berisiko.

Tokenenomik memesongkan kadar pasaran pinjaman. Itulah sebabnya ada kemungkinan besar model ini tidak begitu lestari. Terdapat mekanisme perlombongan perdagangan sebelumnya dan tidak cantik. “

Selain itu, Lai mencadangkan agar para petani hasil harus mengetahui potensi masalah yang tidak diketahui yang disebabkan oleh sistem insentif protokol DeFi:

“Petani hasil harus berhati-hati terhadap likuiditas, turun naik dan korelasi silang untuk setiap token tidak stabil yang dipertaruhkan pada saat mereka melepaskan kedudukan mereka. Sistem insentif token DeFi meningkatkan suku bunga, menyiratkan bahawa pengguna mungkin melangkah ke kawasan risiko yang belum dipetakan. “

Adakah DeFi mampan?

Kewangan yang terdesentralisasi nampaknya wujud dengan visi membuka perkhidmatan kewangan kepada penduduk “tanpa bank” – atau mereka yang tidak mempunyai akses kepada kewangan tradisional. Kategori utama DeFi merangkumi pinjaman, derivatif, pertukaran dan pegangan saham.

Vitalik Buterin, pengasas bersama Ethereum, tweet baru-baru ini bahawa peningkatan populariti Compound telah memutarbelitkan visi asal masyarakat mengenai sifat DeFi. Secara khusus, dia percaya bahawa kadar faedah tinggi yang ada di DeFi menunjukkan "peluang arbitraj sementara" atau yang lain "risiko yang tidak dinyatakan."

Dalam tweet berasingan, Buterin menyatakan bahawa dia percaya bahawa pengembangan DeFi harus memberi tumpuan kepada “memantapkan dan memperbaiki beberapa blok bangunan teras penting” seperti token sintetik berdasarkan mata wang fiat dan koin stabil.

Melangkah ke arah ekosistem yang lebih mantap

Selain minat dan harga protokol DeFi yang meningkat dan tokennya, populariti Compound bagaimanapun menunjukkan bahawa ekosistem kewangan terdesentralisasi yang lebih kuat sedang dibina.

Statistik dari Dapp.com menunjukkan bahawa jumlah urus niaga harian di DeFi melambung tinggi sejak pembebasan COMP dan mencapai paras tertinggi $ 497 juta setiap bulan. Permodalan pasaran token DeFi juga menyaksikan peningkatan drastik sejak pertengahan Jun, melonjak hingga $ 6.1 bilion dari $ 2 bilion tanda pada awal bulan Jun.

Jumlah transaksi harian DeFi dalam USD. Sumber: Dapp.com

Walau bagaimanapun, metrik utama lain dalam ekosistem DeFi – seperti jumlah pengguna – tidak melihat pertumbuhan yang ketara berikutan kenaikan Compound.

Thevenard memberitahu OKEx Insights bahawa kegembiraan Compound dapat menyebabkan pelancaran lebih banyak projek DeFi, yang pada gilirannya dapat meningkatkan kepercayaan pengguna terhadap masa depan DeFi. Dia telah menerangkan:

“Keseronokan di sekitar Compound adalah contoh lain dalam DeFi bahawa reka bentuk token yang baik dapat memberi insentif kepada penciptaan nilai. Walaupun gembar-gembur mungkin diperkuat oleh masa yang tepat dalam hal senarai pertukaran dan prestasi COMP yang mengagumkan, saya rasa ada nilai yang dibangun di sini yang memberikan keyakinan untuk masa depan DeFi.

Dengan mengagihkan hak milik lebih awal sebagai ganti kerja yang berharga, projek yang diedarkan seperti Compound dapat mengembangkan komuniti dan membina kesan rangkaian lebih cepat daripada syarikat ekuiti – yang memberi manfaat kepada semua orang dari pasukan hingga penyedia kecairan kepada pengguna. Saya menjangkakan kita akan melihat lebih banyak projek di DeFi dan juga di kawasan lain mengedarkan token mereka kepada pengguna mereka yang paling berharga. “

Felix Mago, pengasas bersama beberapa syarikat adopsi Dash (DASH) yang berpusat di Asia, mengatakan kepada OKEx Insights bahawa dia juga percaya DeFi berpotensi untuk membuka peluang baru dalam sektor kewangan, dengan menyatakan:

“Saya secara peribadi percaya bahawa DeFi lebih dari sekadar kata-kata yang mencolok dan berpotensi untuk menciptakan nilai nyata bagi orang-orang dan memberikan peluang baru di sektor kewangan. Secara umum, saya gembira melihat bahawa semakin banyak syarikat memasuki ruang DeFi dan menghasilkan banyak idea dan produk hebat. “

Namun, Mago juga mengesyorkan mengambil pendekatan berhati-hati terhadap DeFi, terutama pada tahap awal pengembangan ekosistem ini, dengan memberitahu OKEx Insights:

“Sama ada idea dan produk baru ini dapat dipertahankan adalah persoalan lain. Setiap orang harus mempertimbangkan bahawa hasil dan kadar faedah yang tinggi biasanya menanggung risiko tinggi. Oleh itu, saya hanya boleh mengesyorkan semua orang untuk membuat kajian menyeluruh mereka sendiri."

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me