Niaga hadapan Bitcoin mencerminkan pengambilan untung selepas $ 50,000 kerana pasaran menjadi optimis dengan berhati-hati

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx.

Bitcoin tidak jatuh di bawah 40,000 USDT sejak berita mengenai pembelian Tesla bernilai $ 1.5 bilion Bitcoin dikeluarkan. Sepanjang minggu yang lalu, pemimpin pasaran membuat pembetulan 4.000 USDT, atau 8%, pada waktu UTC pagi Isnin sebelum bergerak ke atas, menetapkan paras tertinggi sepanjang masa pada 52,618 USDT pada petang Rabu. Kemudian memasuki fasa penggabungan, melayang di sekitar 52.000 USDT, sesuai dengan harga Indeks OKEx BTC. 

Penguasaan Bitcoin mula merosot selepas hari Rabu, sementara itu, pertukaran token asli umumnya melonjak selama tiga hari berturut-turut. Pasaran menyaksikan pergerakan berputar di antara Bitcoin dan menukar token asli, yang diwakili oleh OKB dan OKT.

Data niaga hadapan OKEx minggu ini menunjukkan bahawa penurunan pesat Isnin menyebabkan rindu untuk turun naik, dan kemudian harga naik lagi. Namun, setelah membuat kenaikan baru pada hari Rabu, berhati-hati kembali ke pasar, seperti yang tercermin dalam nisbah panjang / pendek yang jatuh dan premium niaga hadapan suku tahunan. 

Pada masa penulisan, kontrak suku tahunan BTCUSD0326 – yang berakhir pada akhir Mac – diperdagangkan pada tahap $ 52,000 dengan premium $ 2,700, atau 5,2%, melebihi harga indeks. 

Niaga hadapan suku tahunan OKEx BTC (BTCUSD0326), pada 6:00 pagi UTC pada 22 Januari. Sumber: OKEx, TradingView

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk. 

Nisbah panjang / pendek BTC

Kejatuhan pagi Isnin menyebabkan nisbah panjang / pendek turun dengan cepat dari 1.6 hingga mendekati 1.2, dengan banyak peniaga menutup posisi panjang dalam perjalanan turun. Harga kemudian didorong hingga di atas 50,000 USDT di tempat.

Menariknya setelah harga berdiri tegak di atas tanda 50,000 USDT, nisbah panjang / pendek turun dengan cepat, menunjukkan bahawa pasaran tidak mengharapkan lonjakan besar. Selama dua hari terakhir, nisbah telah melonjak antara 1.3 dan 1.5, tanpa trend yang jelas.

Masa pengumpulan data: 2/12 6:00 pagi UTC hingga 2/19 6:00 pagi UTC

Nisbah panjang / pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka kedudukan panjang berbanding dengan posisi pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Premium untuk niaga hadapan suku tahunan tidak stabil minggu ini. Penurunan Isnin menjadikan premium turun kepada 3.8% daripada paras tertinggi 5.8%. Dan premium kembali kepada 5.8% lagi ketika harga menetapkan rekod baru pada hari Rabu. Ini mencerminkan tingkah laku pasaran dalam hal mengejar kenaikan.

Terutama, kenaikan baru pada hari Rabu disertai oleh kadar pendanaan yang sangat tinggi untuk pertukaran berterusan (0.26% untuk BTCUSD dan 0.13% untuk BTCUSDT). Kemudian, pasaran memasuki fasa penggabungan dengan penurunan kadar pembiayaan.

Premium niaga hadapan suku tahunan semasa sebanyak 4.8% dan kadar pembiayaan kurang dari 0.1% sihat, dan Bitcoin mungkin akan menguji semula tahap tinggi sebelumnya dalam masa terdekat.

Masa pengumpulan data: 2/12 6:00 pagi UTC hingga 2/19 6:00 pagi UTC

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), itu bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah minat dan perdagangan terbuka

Minat terbuka mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 2.8 bilion pada hari Rabu tetapi kemudian secara beransur-ansur bergerak lebih rendah ke tahap semasa sekitar $ 2.6 bilion. Kadar pendanaan yang tinggi memaksa beberapa rindu untuk menutup kedudukan mereka dengan keuntungan, tetapi OI mungkin bangkit kembali ke tahap yang belum pernah terjadi sebelumnya bersama dengan harga dalam waktu terdekat.

Masa pengumpulan data: 2/12 6:00 pagi UTC hingga 2/19 6:00 pagi UTC

Minat terbuka adalah jumlah jumlah niaga hadapan / pertukaran tertunggak yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah pinjaman margin BTC

Nisbah pinjaman margin BTC menyaksikan penurunan pesat setelah Bitcoin melepasi tanda 50,000 USDT, turun dari 15,3 hingga 11,5. Ini menunjukkan pengambilan untung di pasaran leverage.

Masa pengumpulan data: 2/12 6:00 pagi UTC hingga 2/19 6:00 pagi UTC

Nisbah pinjaman margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu. 

Nisbah ini juga membantu peniaga melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Harga semasa sekitar 52,000 USDT memerlukan lebih banyak wang baru untuk menaikkan harganya. Peserta pasaran juga menyedari kemungkinan risiko dan telah mengambil sejumlah keuntungan dari pasaran dalam beberapa hari terakhir. Yang dikatakan, berita seperti MicroStrategy mengeluarkan hutang tukar $ 900 juta lagi dengan pilihan tambahan untuk $ 150 juta untuk membeli lebih banyak Bitcoin kemungkinan akan terus mendorong pasaran. Shorting Bitcoin masih merupakan cadangan yang berisiko.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

d60 4fe 085 c35 9c8 e00 199