Niaga hadapan Bitcoin mencerminkan optimisme yang rendah, tetapi penggabungan masih ada

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx

Jumaat lalu menyaksikan Bitcoin naik dengan pantas, didorong oleh berita syarikat perkhidmatan kewangan Amerika Square membeli BTC bernilai $ 50 juta. Pada fasa penyatuan berikut, harga tidak jatuh di bawah ambang jangka pendek utama $ 11,450, mengikut harga Future Future OKEx (BTCUSD1225), dengan premium $ 200 di pasaran spot.

Data perdagangan OKEx minggu ini menunjukkan pengembangan optimisme pasaran ini, bermula dengan nisbah panjang / pendek mencatat kenaikan baru-baru ini pada 0.95, sementara premium kekal di atas $ 200. Kenaikan nisbah pinjaman margin yang stabil di pasaran spot juga menunjukkan bahawa peserta pasaran berpegang pada syiling mereka dan tidak terguncang oleh turun naik harga yang kecil.

Trend keseluruhan Bitcoin adalah positif, kerana minat dari institusi besar terus tinggi. Minggu ini kami juga melihat beberapa sentimen yang tidak berisiko di kalangan peserta pasaran, tetapi tindak balas Bitcoin terhadap penurunan ekuiti adalah terhad.

Niaga Hadapan Suku Tahunan OKEx BTC (BTCUSD1225), pada 3:00 pagi UTC pada 16 Oktober. Sumber: OKEx, TradingView

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk.

Nisbah panjang / pendek BTC

Nisbah panjang / pendek selama tujuh hari terakhir telah berjalan dalam julat antara 0,85 dan 0,95, meningkat dengan ketara dari julat 0,7 hingga 0,85 pada minggu pertama bulan Oktober. Ini juga berkaitan dengan harga yang melampaui $ 11,000 dan sentimen pasaran bertambah baik.

Masa Pengumpulan Data: 10/9 2:00 pagi UTC hingga 10/16 2:00 pagi UTC

Nisbah panjang / pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka posisi beli berbanding dengan kedudukan pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Asas antara niaga hadapan suku tahunan dan spot telah meningkat dari 1.9% pada hari Jumaat yang lalu kepada 2.1% semasa. Asasnya meningkat menjadi $ 300, atau kira-kira 2.5%, pada hari Isnin, mengesahkan optimisme pasaran, kerana nilai di atas 2% adalah sihat untuk pasaran lembu.

Masa Pengumpulan Data: 10/9 2:00 pagi UTC hingga 10/16 2:00 pagi UTC

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah minat dan perdagangan terbuka

Minat terbuka kekal di atas $ 900 juta minggu ini dan mencapai $ 950 juta pada rali Isnin tetapi sejak itu menurun kerana pengambilan untung dan pembubaran kedudukan pendek. Sekiranya kita melihat OI selama tiga minggu terakhir, ia akan meningkat dengan stabil dari $ 800 juta menjadi $ 900 juta.

Masa Pengumpulan Data: 10/9 2:00 pagi UTC hingga 10/16 2:00 pagi UTC

Minat terbuka adalah jumlah berjangka / pertukaran berjangka yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah pinjaman margin BTC

Nisbah pinjaman margin BTC terus meningkat ke atas pada minggu ini, dari sekitar 6.0 pada akhir minggu lalu hingga 9.0 semasa, dan nisbah itu tidak mundur dengan ketara sebagai tindak balas kepada turun naik harga sepanjang minggu. Ini juga bermaksud bahawa peniaga yang memegang syiling di pasaran margin margin selesa dan yakin di pasaran.

Masa Pengumpulan Data: 10/9 2:00 pagi UTC hingga 10/16 2:00 pagi UTC

Nisbah pinjaman margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga untuk melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Beberapa kenaikan semula sejak beberapa hari lalu dihentikan hampir $ 11,450 mengikut harga masa depan suku tahunan OKEx, dan corak kenaikan jangka pendek hingga sederhana masih berlaku. Walau bagaimanapun, harga BTC masih belum keluar dari kawasan perdagangan berat $ 11,200 hingga $ 12,000, kerana tekanan penjualan masih kuat. Rintangan terletak sekitar $ 12,000 hingga $ 12,300 dan BTC kemungkinan akan meneruskan penyatuan hingga pilihan raya A.S..

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

d51 fdf f75 0e0 44f 4da 208