Kisah Dua Aset

Apa yang boleh mencetuskan perhimpunan bitcoin seterusnya?

Pengambilan Utama

  1. Harga Bitcoin telah diperdagangkan dalam jarak yang sempit baru-baru ini dan banyak peniaga telah mengalihkan tumpuan mereka ke ruang altcoin.
  2. Fundstrat Tom Lee percaya bahawa ketika S&P mencapai tahap tertinggi sepanjang masa, bitcoin akan mengikutinya.
  3. Kajian Lee juga mendapati bahawa bitcoin menunjukkan prestasi terbaik ketika S&P mempunyai pulangan tahunan sebanyak 15 peratus.

Gambaran keseluruhan

Tindakan harga bitcoin yang kurang memberangsangkan baru-baru ini telah menguji pesakit pedagang kripto ketika keadaan tanpa trend berterusan. Walaupun ini nampaknya tidak berakhir, banyak pemerhati crypto telah bertanya kapan ini akan berakhir? Sekiranya kita mengharapkan penembusan positif atau pembetulan harga? Komen baru-baru ini dari pengkritik kripto kelas berat menjelaskan prospek cryptocurrency terkemuka, dan pasaran ekuiti mungkin memegang kunci perhimpunan bitcoin seterusnya. Kami telah mengkaji sifat bitcoin sebagai aset tempat perlindungan seperti emas digital, dan kami akan meneroka ciri risiko bitcoin dan apa yang boleh mencetuskan sentimen untuk berubah.

Bitcoin Tidak Berinspirasi

Harga bitcoin telah diperdagangkan sejak awal Julai dan julatnya semakin sempit dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Walaupun pasaran nampaknya umumnya percaya bahawa tindakan harga yang membosankan adalah sebahagian dari persediaan untuk langkah besar seterusnya dari kripto terkemuka, banyak pedagang telah mengambil pendekatan tunggu dan lihat, penurunan volume perdagangan secara beransur-ansur dapat memberi anda gambar (gambar 1), beberapa komen bahkan lebih pesimis, mengatakan bahawa penguasaan bitcoin telah memuncak pada 70 peratus dan hampir tidak akan kembali ke tahap 80 peratus yang kita lihat tiga tahun lalu. (gambar 2).

Gambar 1: Carta Harian BTCUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview) Gambar 2: Jumlah Permodalan Pasaran Crypto Utama (Sumber: Coinmarketcap)

Walaupun gambaran besar bitcoin tetap positif, seperti platform institusi Bakkt dijangka beroperasi akhir bulan ini. Platform ini hanya menyediakan produk niaga hadapan bitcoin dan diharapkan dapat meningkatkan permintaan bitcoin. Walau bagaimanapun, banyak peniaga telah bertanya, kapan penembusan harga bitcoin akan berlaku, tanpa mengira arahnya. Nah, pasaran ekuiti mungkin memegang kunci untuknya.

Ekuiti: Kunci untuk Perhimpunan Bitcoin

Baru-baru ini, pakar kripto kelas berat telah menjelaskan apa yang boleh menjadi langkah besar seterusnya untuk bitcoin, dan apa yang boleh mencetuskan langkah itu. Dalam temu bual dengan CNBC, Tom Lee, Pengasas Bersama dan Pengarah Urusan dan Ketua Penyelidikan di Fundstrat Global Advisors, percaya bahawa tindakan harga bitcoin yang terhenti baru-baru ini disebabkan oleh tinjauan makro yang terhenti. Lee menambah bahawa “Dunia tanpa trend, bitcoin tidak naik.” Dia menyatakan bahawa ketika S&P mencapai tahap tertinggi baru sepanjang masa, ia akan menaik untuk bitcoin. Apabila kita melihat dua tahun kebelakangan ini, ketika S&P berada dalam perdagangan jarak jauh, secara kebetulan, bitcoin juga berada dalam perdagangan jarak jauh (gambar 4). Ini berlaku dua kali pada tahun 2018 dan baru-baru ini.

Gambar 3: S&P 500 dan BTCUSD dalam Corak See-Saw (Sumber: Tradingview)

The S&P 500 semakin hampir ke paras tertinggi sepanjang masa mendekati 3027 setelah penggabungan selama sebulan (gambar 4). SPX telah berada dalam mod perdagangan jarak jauh sejak awal bulan Ogos, melambung sekitar 2822 hingga 2943. Pada awal September, indeks tersebut pecah dan telah berusaha untuk mendapatkan kembali tertinggi bulan Julai, dan melayang tepat di bawah tertinggi sepanjang masa.

Gambar 4: S&Carta P 500 YTD (Sumber: Tradingview)

Dalam temu bual dengan Marketwatch, Mislav Matejka, Ketua Strategi Ekuiti Global di JP Morgan percaya, pasaran ekuiti AS akan meningkat pada akhir tahun ini. Matejka berkata, “Seruan utamanya ialah AS tidak menuju kemelesetan ekonomi. Pengguna kuat, kadar faedah turun dan ada tanda-tanda bahawa pertumbuhan global akan pulih. “

Baca lebih lanjut: Dalam Kemudahan Kami Percaya

Adakah Bitcoin akan menggembirakan pasaran pada H2 2019? Medium.com

“Dunia tanpa trend, bitcoin tidak naik.”

Tom Lee, Pengasas Bersama dan MD, Fundstrat Global Advisors

Terbaik dari Kedua Dunia

Lee mengkaji perbandingan balik S&P dan bitcoin, dia mendapati bahawa bitcoin paling baik ketika S&P meningkat lebih daripada 15 peratus (gambar 5). Penemuannya menyimpulkan bahawa bitcoin seperti duit syiling dengan dua sisi, di satu pihak ketika pasaran mengalami pergolakan, ia bertindak seperti emas digital, sebaliknya, ketika pasaran berada dalam mod risiko, bitcoin juga mungkin berisiko aset.

Rajah 5: Perbandingan Pulangan Bitcoin dan S&P 500 Sejak 2010 (Sumber: Fundstrat; Bloomberg; Factset)

Berisiko Sekarang?

Terdapat tanda-tanda optimisme di seluruh dunia ketika kita memasuki suku akhir 2019. Ke depan, beberapa peristiwa makro berpotensi menjadi penggerak pasaran.

  1. Optimisme perdagangan: Pegawai perdagangan China akan melakukan perjalanan ke AS minggu ini untuk mempersiapkan beberapa rundingan perdagangan peringkat tinggi pada bulan Oktober. Walaupun banyak yang percaya bahawa ada banyak pekerjaan yang harus dilakukan untuk mencapai kesepakatan yang komprehensif, pilihan untuk mengadakan perjanjian perdagangan sementara terhad masih ada. Sementara itu, Reuters melaporkan bahawa Presiden Trump mengatakan kesepakatan perdagangan AS-China dapat dicapai sebelum pilihan raya 2020.
  2. Lebih banyak pemotongan kadar pada kad: Keputusan kadar Rizab Persekutuan AS dijadualkan pada hari Rabu (18/9), secara besar-besaran diharapkan bahawa FOMC akan menurunkan kadar faedah sebanyak 25 bps lagi. Jangkaan penurunan kadar tambahan untuk baki dua mesyuarat FOMC tahun ini semakin meningkat, yang berlaku setelah Bank Pusat Eropah menurunkan kadar penanda arasnya awal bulan ini dan memulakan semula program pembelian bon.
  3. Pemeriksaan aset tempat selamat: Secara umum apabila pasaran berada dalam sentimen risiko, aset safe-safe seperti emas dan JPY tidak akan disukai, dan aliran modal akan meningkat pada aset berisiko seperti ekuiti dan beta beta tinggi. Mari kita perhatikan USDJPY dengan lebih dekat, pasangan ini diperdagangkan di atas 108 hampir sepanjang minggu ini, beberapa penganalisis percaya bahawa pemulihan boleh melambung ke 108.85. Sebaliknya, emas melonjak 1 persen setelah serangan kemudahan minyak di Arab Saudi, tetapi masih banyak tindakan di sekitar kawasan 1500. Walau bagaimanapun, tinjauan aset safe-haven yang disebutkan masih banyak bergantung pada bagaimana pasaran menafsirkan panduan hadapan Fed.

Kesimpulannya

Kami telah melihat harga bitcoin telah berubah dalam jarak yang sempit, sementara perhatian pedagang beralih ke dunia altcoin. Walau bagaimanapun, menurut seorang penganalisis kripto terkemuka, kes bitcoin masih kukuh dan rali di pasaran ekuiti boleh mencetuskan pusingan baru pembelian bitcoin dan dapat mengubah cryptocurrency terkemuka dari aset safe-safe menjadi pelaburan yang berisiko. Walau bagaimanapun, gambaran itu nampaknya agak bercampur-campur dalam hal bull market di ekuiti.

Ikuti OKEx pada:

Steemit: https://steemit.com/@okex-official

Laman web: https://www.okex.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me