Mingguan Teknikal: Separuh selesai, apa yang seterusnya?

Pengambilan utama

 • Pasaran cryptocurrency agak tenang setelah separuh BTC ketiga berlaku di Asia semalam.
 • Pedagang dan pelabur memberi tumpuan kepada pengembangan kadar hash kerana sebilangan penganalisis percaya ia boleh turun sebanyak 30% pada pasca separuh.
 • Petunjuk teknikal menunjukkan bahawa altcoin utama masih belum keluar dari hutan.

Gambaran keseluruhan pasaran

Pasaran mata wang kripto adalah beg campuran pada hari Selasa di Asia setelah acara pembelahan bitcoin berlangsung semalaman. Harga BTC telah membatasi antara Dolar Amerika 8500 hingga di bawah 9000 pada sesi awal Asia. Pada masa yang sama, pasaran telah menyaksikan ADA melonjak lebih dari 9%, dan BSV memperoleh sekitar 4%. Di bahagian lain, XEM dan DGB menyerahkan sekitar 6% dari nilai.

Seperti harga BTC nampaknya berjuang untuk menuntut semula Dolar Amerika 9000 tahap, pasaran menjangkakan dapat melihat lebih banyak penutupan kedudukan pendek dalam beberapa hari mendatang. Thomas Tse, Ketua Pakar Strategi Kuantitatif di OKEx, menyatakan bahawa peniaga mungkin ingin melonggarkan kedudukan pendek mereka sebelumnya dalam tiga hari pertama selepas pembahagian tersebut berlaku..

Data rantaian akan menjadi tumpuan lain dalam pasaran pasca separuh. Data dari blockchain.com menunjukkan bahawa kadar hash bitcoin mendekati paras tertinggi sepanjang masa ketika peristiwa pembelahan berlaku. Pelabur mungkin ingin mengetahui sama ada aliran menaik hash ini dapat bertahan kerana ini dapat menunjukkan sentimen pelombong mengenai harga dan bagaimana mereka melihat pasaran.

Molly, Ketua Pemasaran di HashKeyhub, berpusing bahawa kekuatan hash BTC boleh turun sebanyak 30% dalam beberapa hari akan datang, kerana pendapatan perlombongan menurun. Baca lebih lanjut mengenai apa yang harus difokuskan oleh peserta pasaran data dalam tempoh selepas separuh di sini.

Gambar 1: Kadar Hash Bitcoin (setakat 12 Mei) Gambar 2: Nisbah Put / Panggilan BTC

Peniaga juga mungkin ingin mengawasi nisbah put / panggilan BTC, yang baru muncul dari puncak baru-baru ini. Dalam penerbitan kami sebelum ini <Pasaran Pilihan Menunjukkan Kurang Bersemangat pada BTC Halving>, pasukan kami menunjukkan bahawa nisbah yang lebih tinggi dapat menunjukkan bahawa peniaga opsyen lebih menurun terhadap harga. Sekiranya perubahan nisbah disahkan, itu dapat menunjukkan pergeseran sentimen yang ketara dapat berlaku di kalangan peniaga pilihan.

Di tempat lain, kita mungkin melihat beberapa tindakan harga berdasarkan peristiwa di ruang altcoin. Pasar akan melihat DAN LAIN-LAIN, ATOM, dan XLM akan mengadakan acara besar minggu ini. THETA pemerhati mungkin akan menumpukan perhatian pada pelancaran Mainnet 2.0, yang dijangka berlaku akhir bulan ini.

Analisis Harga

BTCUSDT – Kaca separuh kosong separuh penuh

 • BTCUSDT mundur ke pertengahan 8000 pegangan setelah gagal merebut kembali tahap rintangan Jun. Walaupun harga telah menunjukkan sokongan awal di Dolar Amerika 8000 kawasan, kita tidak dapat sepenuhnya menolak kemungkinan berada di bawah 8000.
 • Momentum boleh menjadi gajah di dalam bilik di sini. MACD baru sahaja menghasilkan crossover penurunan harian, menandakan momentum positif semakin perlahan.
 • Penunjuk MOM berundur ke tahap sokongan sebelumnya. Sekiranya pelanggaran selanjutnya dilihat dari sini, ia dapat menguatkan jangka pendek BTC kes penurunan harga.
 • Walau bagaimanapun, kenaikan harga dari sini juga mungkin. Gambar 4 menunjukkan carta harian niaga hadapan CME, yang menghasilkan jurang turun dari 9820 hingga 9275. Pembaca kita mungkin harus tahu bahawa carta niaga hadapan CME cenderung untuk menutup jurang yang dihasilkannya, walaupun waktunya sukar ditentukan. Dengan kata lain, aktiviti mengisi jurang boleh menghantar harga kembali ke 9000 pegangan atas.
 • 8400 boleh menjadi tahap pertama untuk memerhatikan beruang. Jika dilihat, itu boleh meningkatkan kemungkinan menguji 38.2% Fibonacci retracement dekat 7900. Bagi kenaikan harga, tinggi 11 Mei pada 9160 adalah kritikal. Sekiranya pasangan hari ini dapat menghasilkan candlestick yang mempunyai bayangan atas yang lebih tinggi daripada candlestick 11 Mei, ini dapat menguatkan kes rally.

Gambar 3: Carta Harian BTCUSDT

Gambar 4: Carta Harian Niaga Hadapan CME Bitcoin

ETHUSDT – Usaha sia-sia?

 • Kami telah merangkumi ETHUSD carta mingguan dalam penerbitan kami pada akhir April dan menunjukkan bahawa pasangan ini telah menguji salah satu rintangan bertahun-tahunnya. Pasangan ini gagal memperoleh kembali tahap rintangan tersebut (gambar 5).
 • Pasangan ini mungkin masih menghadapi ujian lain dari sokongan garis arah aliran harian (gambar 6), yang mendekati tahap 180.
 • MACD telah meluas di kawasan negatif, dan RSI sudah berada pada tahap yang relatif rendah. Namun, nampaknya pasangan ini masih belum dijual. Oleh itu, kami percaya masih ada ruang untuk kelemahan.
 • 175 hingga 180 akan menjadi kawasan utama untuk ditonton. Penembusan di bawah kawasan ini boleh mencetuskan lebih banyak penjualan. Sementara 193 boleh menjadi tumpuan utama.

Gambar 5: Carta Mingguan ETHUSD

Gambar 6: Carta Harian ETHUSD

XRPUSDT – Lebih banyak kekurangan yang akan datang?

 • XRPUSDT mungkin menghadapi tekanan penjualan yang lebih tinggi kerana harganya turun sekitar 50 hari purata bergerak.
 • Momentum semakin pudar. Pengayun utama telah menghasilkan tahap tinggi yang lebih rendah dalam dua minggu terakhir, dan stokastik telah menembusi di bawah paras terendah sebelumnya.
 • Kami percaya bahawa pasangan ini dapat menguji semula tahap terendah 11 Mei pada 0.1957. Sekiranya pasangan gagal menemui sokongan pada tahap seperti itu, penurunan ke tahap penurunan Fibonacci 38,2% kepada 0.1644 dalam jangka masa sederhana mungkin menjadi lebih mungkin.

Gambar 7: Carta Harian XRPUSDT

ADAUSDT – Rali kehabisan wap?

 • ADAUSDT telah menjadi salah satu pasangan alt berprestasi terbaik pada sesi Asia pada hari Selasa, memperoleh lebih dari 9%.
 • Walau bagaimanapun, lembu boleh kelihatan letih dari sini. RSI telah membentuk perbezaan tiga kali ganda bearish, dengan tiga rendah, sementara trend harga masih banyak yang bertahan di dekat tahap 0,05.
 • Selain itu, crossover menurun MACD semakin meluas, menunjukkan momentum positif semakin perlahan.

Sejajar dengan tahap, kami yakin SMA 100 dapat menjadi rujukan pertama, iaitu hampir 0.043. Jika dilihat, ujian semula 0.0422, yang merupakan 61.8% Fibonacci retracement, kemungkinan besar.

Gambar 8: Carta Harian ADAUSDT

Pengarang: Cyrus Ip

Penganalisis Penyelidikan, OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me