Litecoin – Perak ke Emas Bitcoin (Bahagian III)

Dua bahagian terakhir dari siri ini merangkumi sejarah pembangunan Litecoin, mekanisme kerja, kelajuan transaksi dalam rangkaian Litecoin, pengedaran perlombongan termasuk pembahagian blok Litecoin.

Pada segmen terakhir siri ini, kami akan menyelami prestasi pasar, prestasi rangkaian, dan pembangunan ekosistem Litecoin secara mendalam..

1. Prestasi Pasaran

Setakat ini, penjelasan dan penyelesaian transaksi komersil harus melalui beberapa prosedur, yang melibatkan banyak organisasi, dan ini menjadi lebih rumit lagi ketika melakukan pembayaran rentas sempadan. Pembayaran Cryptocurrency yang diterajui oleh Bitcoin (BTC), sebaliknya, memberikan alternatif lain untuk orang melalui pertukaran rakan sebaya, menghilangkan orang tengah dan mengurangkan kos juga.

Walau bagaimanapun, pembayaran Bitcoin masih dalam fasa baru dan sedang menghadapi cabaran kelajuan pengesahan yang perlahan, throughput terhad, daya hash pekat, dilema skalabiliti dan masalah lain. Secara sederhana, Bitcoin masih berusaha untuk memenuhi permintaan pembayaran orang.

Litecoin dikembangkan untuk menyelesaikan dilema ini seperti altcoin lain. Buku putih Bitcoin yang diperakui, Charlie Li mengembangkan versi Bitcoin yang lebih ringan yang meningkatkan kelajuan pengesahan Bitcoin berkat teknologinya yang unik dalam algoritma Scrypt dan mekanisme Segwit. Sehingga penulisan ini, Litecoin berada di kedudukan lima syiling teratas di CoinMarketCap dengan cap pasarannya sehingga 5.012B dolar, 5.4% dari nilai Bitcoin.

2. Analisis Teknologi

2.1 Rangkaian Pencahayaan dan SegWit

Rangkaian Pencahayaan dan SegWit (singkatan dari Segregated Witness) dipuji sebagai penyelesaian untuk masalah skalabiliti. Segwit diaktifkan pada litecoinpada 10 Mei 2017, dan seterusnya Bitcoin pada 23 Ogos, 2017. Tujuan awal SegWit adalah untuk memperbaiki bug dalam kod bitcoin yang disebut kelenturan transaksi. SegWit memperbaiki kelenturan transaksi dengan membuang maklumat tandatangan dan menyimpannya di luar blok transaksi asas. Sebenarnya, Segwit tidak meningkatkan ukuran blok tetapi hanya meningkatkan jumlah transaksi dalam blok 1MB, sehingga meningkatkan skalabilitas sampai batas tertentu.

Lighting Network, sebaliknya, adalah protokol di mana jumlah transaksi yang kerap dan kecil akan dilakukan dari blockchain utama. Pengguna dapat melakukan transaksi BTC dalam jumlah yang tinggi dan kerap dalam Rangkaian Pencahayaan. Litecoin telah berjaya melaksanakan Lighting Network dan Segwit.

Berdasarkan analisis data di 1ml.com, daya dukung Lighting Network telah mencapai 302.9 LTC, dengan 184 node, meningkat 6.36% dalam 30 hari terakhir. Plus, saluran telah mencapai 1.339, melonjak 21% dalam 30 hari terakhir, dan LTC yang dipertaruhkan juga berjumlah 291.09. Sebagai perbandingan, daya dukung rangkaian Bitcoin telah mencapai 1,063,42 BTC, dan bilangan nod telah mencapai 8065, meningkat sebanyak 7,48% dalam 24 jam terakhir. Plus, saluran dalam rangkaian Bitcoin telah menurun kepada 38,637, turun sebanyak 1.6%. Dengan kata lain, Rangkaian Pencahayaan Bitcoin berprestasi jauh lebih baik daripada Litecoin.

2.2 Algoritma Skrip

Skrip adalah algoritma POW intensif memori. Litecoin, bagaimanapun, bukanlah duit syiling pertama yang menggunakan algoritma Scrypt dan Tenebrix adalah duit syiling pertama yang mempelopori algoritma Scrypt dan hanya terbukti lebih berjaya oleh Litecoin.

Algoritma Scrypt menggunakan masa siaga CPU untuk melombong blok. Algoritma scrypt menghasilkan array dengan beberapa elemen blok, setiap elemen blok mesti melakukan siri operasi terlebih dahulu untuk menghasilkan nilai hash, dan kemudian mengoperasikan keseluruhan array untuk mendapatkan hasil akhir.

Scrypt memerlukan memori kerana ia menjalankan kedua-dua fungsi yang memerlukan penambang menghasilkan nombor dengan cepat dan menyimpan nombor yang dihasilkan ini dalam Memori Akses Rawak (RAM) pemproses, yang kemudian harus diakses sebelum mengirimkan hasil. Fungsi hash Scrypt pada mulanya dilaksanakan oleh pasukan pengembangan Litecoin ke Litar Bersepadu Khusus Aplikasi (ASIC) yang menjadikan daya perlombongan mudah tertumpu di kolam perlombongan besar. Walau bagaimanapun, algoritma Scrypt menjadikan kuasa hash lebih tersebar, sehingga mengurangkan kemungkinan serangan 51%.

Reka bentuk intensif memori Scrpyt menyukarkan pelombong ASIC untuk menggunakan lebih banyak tenaga dalam ekosistem Litecoin, yang sesuai dengan prinsip teras desentralisasi dan pengedaran blockchain. Algoritma scrypt membuat orang berusaha ke arah yang lebih terdesentralisasi dan pada umumnya dikenali di kalangan komuniti Litecoin.

3. Prestasi Rangkaian

3.1. TPS / Blok

Sumber: http://explorer.litecoin.net

Menurut carta di atas, transaksi per blok Litecoin belum mencapai had sepenuhnya ukuran bloknya.

3.2. Saiz Blok

Sumber: Penjelajah Blok LTC

Saiz blok LTC kekal dalam lingkungan 50000Bait dan telah menyaksikan dua kenaikan ketara sebelum dan selepas 7 April.

3.3. Penggunaan Masa untuk Penjanaan Blok

Sumber: Penjelajah Blok LTC

Blok Litecoin dihasilkan kira-kira setiap 200-an dan dihantar pada kadar yang stabil.

3.4. Bayaran Transaksi

Sumber: Penjelajah Blok LTC

Grafik menunjukkan keluk yuran pelombong harian purata. Pendapatan harian pelombong sebahagiannya berasal dari yuran transaksi untuk mengemas blok. Selepas peristiwa pembelahan blok, ganjaran pelombong dari penambangan blok berita akan berkurang dan pergantungan mereka pada yuran transaksi akan meningkat sebagai hasilnya. Di luar, pendapatan pelombong semuanya berasal dari yuran transaksi. Bayaran transaksi Litecoin kebanyakannya berada di bawah 0.04 pada masa ini.

3.5. Alamat Aktif dan Baru Ditambah

Sumber: Penjelajah Blok LTC

Alamat aktif dalam rangkaian Litecoin semakin meningkat, dan lebih banyak pengguna bergabung dengan rangkaian pada 7 April, berkat yuran transaksi yang lebih rendah dan kelajuan pengesahan yang lebih cepat daripada Bitcoin.

4. Analisis Token

4.1. Pembahagian Pemegang Litecoin

Mengenai pengedaran pegangan Litecoin, 100 alamat teratas merangkumi 42% dari semua bekalan, menunjukkan masalah penumpuan seperti altcoin arus perdana yang lain. Jumlah pegangan 10 alamat Litecoin teratas menyumbang kira-kira 9.4% daripada jumlah penawaran dan pemegang terbesar menyumbang 1.57%.

Sumber: https: // chainz.kriptoid.info / ltc / #! kaya, Sehingga 19 Februari

4.2. Pertukaran yang Menyenaraikan Litecoin

Menurut data dari coinmarketcap pada 19 April, sejumlah 400 pasangan perdagangan LTC kini berada di 164 bursa. Dari 164 bursa ini, 86 mempunyai rekod LTC dan disenaraikan dalam sepuluh pertukaran teratas mengikut jumlah. Seperti yang ditunjukkan oleh jadual di bawah, dari semua 22 perdagangan dengan bahagian volume lebih dari 1 peratus, OKEX melancarkan perdagangan LTC pada bulan Oktober 2017 dan pada masa ini menyumbang 4 peratus daripada jumlah keseluruhan.

Transaksi Litecoin di Bursa Utama

5. Bangunan Ekosistem

5.1 Komitmen Kod

Code commits menunjukkan perkembangan teknologi dan iterasi projek. Hingga April 19, Litecoin mempunyai pengikut sebanyak 3,292, menunjukkan minat yang tinggi di kalangan masyarakat. Litecoin telah mencapai 18.119 komitmen pada penulisan ini, dengan 572 penyumbang.

Persembahan Litecoin di Github, 19 April

Dari carta di atas, anda dapat melihat jumlah komitmen Litecoin antara 2010 hingga 2011 kekal di bawah 20, dan menyaksikan kenaikan tertentu selepas 2011 di atas 20. Walau bagaimanapun, dari pertengahan 2018, kod kodnya menunjukkan hanya aliran menurun hingga hampir tidak ada komitmen dalam beberapa bulan, dan komitmen terakhir berlaku pada 20 Februari 2018.

Sebenarnya, bilangan komit sangat berkaitan dengan perkembangan teknologi Lighting Network. Sejauh ini, Litecoin sepertinya telah terjebak dalam masa stagnasi dalam pengembangan rantaian awamnya, dan menghadapi persaingan dari blockchain publik yang baru muncul.

Sumber: Github, 19 April 2019 Sumber: Github, 19 April 2019

5.2 Perhatian Media Litecoin

Pengikut Litecoin di Reddit, Twitter dan Facebook berjumlah 73.891 (kemungkinan berlaku pertindihan). Perhatian media Litecoin meningkat dari akhir tahun 2017 hingga awal 2018, dan telah menjadi rata sejak akhir tahun 2018, yang bertepatan dengan pertukaran kitaran bear dan bull.

Perhatian Media Litecoin: Coingecko

5.3 Ekosistem Pembayaran Luar Talian

Mengintegrasikan Litecoin ke dalam sistem pembayaran pedagang dan aplikasi lain adalah langkah yang diperlukan untuk mencapai penggunaannya secara besar-besaran. Sebagai tanda utiliti, ekologi pembayaran luar talian LTC adalah bahagian utama tumpuan. Menurut maklumat di Litecoin.com, Litecoin telah bekerjasama dengan institusi, termasuk pintu masuk pembayaran cryptocurrency, institusi kad debit, projek blockchain lain, dan peruncit batu bata dan motor. Kami akan menganalisis penggunaan Litecoin dari dimensi institusi rakan kongsi, peniaga dan ATM.

5.3.1 Kad Debit

Pada bulan Mei 2018, Wirex, penyedia kad debit cryptocurrency lama, mengumumkan bahawa mereka akan mula menyokong Litecoin dan bahkan membenarkan pengguna menukar puluhan syiling palsu kepada Litecoin, yang akan mempermudah proses pengeluaran wang tunai dari ICO atau cryptocurrency.

Pada bulan September, Bitnovo melancarkan kad debit Litecoin, yang membolehkan pengguna menyimpan cryptocurrency dengan mudah dan segera menerima euro yang boleh digunakan di mana-mana institusi tradisional. TenX, penyedia lain CARDS debit cryptocurrency, mengumumkan rancangan untuk masa depan Litecoin di blognya.

5.3.2 Pedagang Koperasi

Ratusan laman web e-commerce dan batu bata telah menerima pembayaran Litecoin pada tahun lalu, menurut data yang dikumpulkan oleh peminat cryptocurrency di Reddit. Pedagang Litecoin menawarkan pelbagai barang dan perkhidmatan, termasuk seni, pakaian, makanan dan minuman, logam berharga, elektronik dan banyak lagi perkhidmatan, yang tersebar di pelbagai industri. Walau bagaimanapun, penggunaan pembayaran masih sangat terhad, dengan beberapa kedai ditutup kerana pelbagai faktor. Jelas, Litecoin masih mempunyai jalan yang panjang sebelum menjadi aplikasi berskala besar.

5.3.3 Mesin ATM

ATM Crypto membantu pengguna dengan pertukaran fait-crypto dan pertukaran crypto-ke-crypto. Pada 19 April 2019, terdapat 4,607 ATM crypto di seluruh dunia, tersebar di 81 negara, yang kebanyakannya tertumpu di Amerika Utara dan Eropah, masing-masing meliputi 72.6% dan 23.1%.

Nombor ATM pada 19 April, Coinatmradar

ATM berkemampuan Litecoin pertama di dunia mula beroperasi pada bulan Mei 2017. Pada masa ini, terdapat 2,999 ATM di seluruh dunia yang menyediakan perkhidmatan deposit dan pengeluaran Litecoin, merangkumi 65.1% daripada semua ATM cryptocurrency, yang juga menduduki tempat ketiga dalam jumlah keseluruhan cryptocurrency ATM. ATM Litecoin juga diedarkan terutamanya di Amerika Utara dan Eropah.

Peta ATM Litecoin, pada 19 April 2019

Menurut Coinmap, org, terdapat 14,650 kedai batu bata di seluruh dunia di mana Bitcoin diterima sebagai kaedah pembayaran. Ini termasuk pedagang dan ATM yang menyokong pembayaran Bitcoin. Walaupun ekologi pembayaran Litecoin terus diperkaya dan ATMnya semakin berkembang, Litecoin bukanlah pilihan utama pedagang dalam kebanyakan kes kerana kesepakatan umum cryptocurrency utama-Bitcoin.

Ekologi Pembayaran Bitcoin pada 16 April, CoinMap

6. Kesimpulannya

Kedua-duanya menggunakan konsensus POW, kelajuan pengesahan yang lebih cepat dan teknologi canggihnya di SegWit dan Lighting Network memberikan kelebihan berbanding Bitcoin yang membantu Litecoin memperoleh daya tarikan dan konsensus di kalangan masyarakat.

Walaupun litecoin tidak lagi berfungsi secara fungsional, litecoin kelima yang paling berharga yang beredar berdasarkan nilai pasaran telah menerima banyak kesan rangkaian dan sangat diterima di bursa. Konsensus mengenai Litecoin telah menjadi nilainya. Dan permuafakatan, modal dan pengiraan Litecoin yang dibina pada masa itu masih menyukarkannya untuk dilewati dalam masa terdekat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me