Aktiviti Pelaburan di Jepun Menunjukkan Minat dalam Sekuritisasi Digital

Semua kepingan itu sesuai untuk pasaran sekuriti digital di Jepun. Salah satu institusi kewangan tradisional terbesar di Jepun, Tokai Tokyo Financial Holdings maju dengan pesat dengan rancangannya untuk mendigitalkan perkhidmatan kewangan yang disediakan syarikat dalam arti tradisional.

Pelaburan Baru dalam Syarikat Blockchain oleh Tokai Tokyo

Menurut a Laporan Nikkei, Tokai Tokyo menyelesaikan pelaburan baru dalam syarikat pengembangan blockchain Hash Dash Holdings. Tokai Tokyo Financial Holdings akan memiliki 33% saham syarikat itu, yang sedang berusaha mengintegrasikan teknologi blockchain ke dalam industri kewangan tradisional. Tujuannya adalah untuk membolehkan penerbitan sekuriti digital sambil memberikan perkhidmatan perdagangan kepada pelabur pada peranti mudah alih mereka.

Pensekuritian digital semakin meningkat kerana institusi kewangan tradisional lebih berani memasuki ruang aset digital. Dengan ketidakpastian yang melanda pasaran tradisional, aset digital meningkatkan minat pelabur – dan bukan sahaja runcit, tetapi institusi mengambil langkah jelas untuk menjadi sebahagian daripada perubahan paradigma. Usaha Tokai Tokyo untuk membina pertukaran sekuriti digital adalah contoh usaha terbaru dalam bidang ini.

Berdasarkan laporan tersebut, platform Tokai Tokyo akan menandakan sekuriti, dan akan bermula dengan industri harta tanah Jepun dengan rancangan untuk meneroka pendigitalan aset Harta Intelek serta bon korporat.

Di samping Tokai Tokyo, pemegang saham lain adalah pengasas Hash Dash dan ICH X Tech, syarikat yang mengendalikan iSTOX. Dengan usaha ini, tujuannya adalah untuk menerbitkan sekuriti digital yang dikuasakan oleh teknologi blockchain dan memperdagangkannya di iSTOX, pertukaran keselamatan digital yang berpusat di Singapura.

Pertukaran iSTOX juga mempunyai hubungan kuat sebelumnya dengan Tokai Tokyo, kerana yang terakhir telah mengumumkan pelaburan $ 4.5 juta di ICH X Tech hanya tujuh bulan yang lalu pada bulan November 2019.

Seperti yang dilaporkan, pertukaran digital iSTOX adalah sebahagian dari program MAS Fintech Sandbox yang telah dijalankan oleh Monetary Authority of Singapore dan merupakan salah satu produk terpilih yang berjaya. Motivasi di sebalik pelaburan tersebut adalah untuk menjadikan sekuriti digital di platform iSTOX tersedia untuk pelabur Jepun; ini dapat dicapai melalui kemampuan pembrokeran Tokai Tokyo Financial Holdings.

Sekiranya pada masa itu, pertukaran sekuriti digital adalah kotak pasir, sejak itu ia menjadi pengendali pasaran yang diiktiraf dengan lesen perkhidmatan pasaran modal. Pelabur iSTOX lain termasuk Singapore Exchange (SGX), firma pelaburan Temasek milik negara Heliconia Capital, dan Hanwha Asset Management.

Negara-negara Asia telah diketahui berada di barisan hadapan dalam industri aset digital – bermula dengan kehadiran yang dominan dalam industri perlombongan sehingga mempunyai banyak platform pertukaran cryptocurrency di pelbagai negara dan populasi yang ingin bereksperimen dengan cryptocurrency baru.

Syarikat Jepun Mendekatkan Sekuritisasi Digital ke arus perdana

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, syarikat Jepun juga secara aktif mencari peluang untuk memasuki ruang pensekuritian digital. SBI Holdings telah lama menjadi berita utama dalam industri dengan kerjasama mereka dengan Ripple dan XRP.

Pada tahun lalu, Nomura dan Nomura Research Institute memulakan platform BOOSTRY, yang memberi tumpuan kepada penerbitan sekuriti dan bon. Platform Tokenization Securitize telah membuat platform pelaburan harta tanah Jepun, menerima dana dari banyak syarikat pelaburan Jepun yang berprofil tinggi.

Walaupun Tokai Tokyo Financial Holdings adalah syarikat berusia hampir satu abad dengan akar yang mendalam di pasaran kewangan tradisional, syarikat bertekad untuk menyesuaikan diri dengan keadaan pasaran yang berubah.

Pada bulan Disember, Tokai Tokyo membuat pelaburan 500 juta yen ($ 4,7 juta) di Huobi Jepun, pertukaran kripto popular yang dilesenkan di Jepun. Untuk melaksanakan visi mereka untuk menjadi “kumpulan bersepadu kewangan maju”, Tokai Tokyo fokus pada memenuhi keperluan pengguna dengan menggunakan teknologi terkemuka dari FinTech dan ruang cryptocurrency, menurut syarikat siaran akhbar pada masa itu.

Selanjutnya dalam siaran akhbar dinyatakan:

Perniagaan kewangan yang menggunakan teknologi blockchain telah berkembang pesat dalam beberapa tahun terakhir dengan bidang aplikasi aset crypto dan Security Token Offering (STO) berkembang secara global.

Juga, pada bulan Mac Tokai Tokyo menjadi ahli Japan Security Token Offering Association, sebuah organisasi pengawalseliaan sendiri untuk STO.

Niat dari syarikat kewangan Jepun itu jelas dan nampaknya syarikat menjadikannya keutamaan untuk memiliki pijakan yang kuat dalam industri pensekuritian digital.

Secara keseluruhan, adalah kemajuan yang wajar dan mungkin perlu dipertimbangkan oleh institusi kewangan, memandangkan pada dekad berikutnya sekuriti digital mungkin menjadi produk kewangan yang lazim dicari oleh pelabur.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

dbe 303 618 0d0 7df 19c 28f