Ceramah CEO OKEx: Post-Halving – Cara Menilai Pasaran Bitcoin

Bitcoin akhirnya berkurang untuk kali ketiga. Saya tahu ramai di antara anda yang ingin mengetahui sama ada harga BTC akan naik atau turun. Berdasarkan naratif sebelumnya, ia akan meningkat pada pertengahan hingga jangka panjang, tetapi menjunam tidak lama selepas separuh. Hari ini saya ingin berkongsi pandangan saya mengenai data utama rantai dan pasaran untuk menilai sentimen pasaran dan implikasi harga.

Mari selami.

1. Alamat Aktif Unik

Salah satu petunjuk rantai yang paling berkesan untuk menilai tahap keseluruhan aktiviti rangkaian dan penilaian Bitcoin adalah alamat unik. Ini menunjukkan berapa banyak alamat yang telah berpartisipasi dalam menghantar atau menerima aktiviti di blockchain.

Dalam tempoh selepas separuh, kenaikan alamat unik yang berterusan sangat penting untuk mengekalkan kenaikan BTC. Jumlah yang lebih tinggi dapat menunjukkan bahawa lebih banyak pengguna bertransaksi di rangkaian, sehingga menghasilkan penilaian yang lebih tinggi dan harga BTC yang lebih tinggi. Namun setelah terjun pada 10 Mei, tidak ada peningkatan ketara dalam jumlah alamat aktif yang unik, yang mungkin menjelaskan mengapa harga BTC kini melayang sekitar $ 8,000.

2. Kadar Hash dan Kesukaran Rangkaian

Petunjuk lain yang harus diperhatikan setelah dibahagi dua adalah kadar hash dan kesukaran. Sebagai ganjaran penambang yang dipotong separuh daripada 12.5 BTC hingga 6.25 BTC, tekanan menurun terhadap keuntungan perlombongan dijangka meningkat, walaupun kadar hash dan kesukaran hampir mencapai tahap tertinggi sepanjang masa sebelum separuh. Sama ada pelombong bersedia mengalokasikan kuasa pengkomputeran mereka ke dalam rangkaian adalah petunjuk penting bagi harga BTC. Sekiranya mereka yakin, harga akan naik, atau sebaliknya.

Tidak menghairankan bahawa kadar hash kini telah menurun 15% 12 jam selepas separuh kerana penutupan beberapa mesin perlombongan lama (mungkin Antminer S9). Berapa lama masa yang diperlukan untuk kembali ke tahap semasa, ia bergantung pada perubahan harga. Sekiranya ia meningkat dengan cepat, maka kadar hash seluruh rangkaian juga akan pulih dengan cepat.

3. Perubahan Kedudukan Bersih HODLer

Saya sangat mengagumi HODLers – mereka adalah penganut Bitcoin yang sebenarnya, mereka mempercayai kripto apabila tidak ada yang lain. Oleh itu, pendirian mereka terhadap harga BTC mungkin merupakan petunjuk utama bagi pelabur untuk menilai pasaran pasca separuh, terutamanya dari perspektif jangka menengah kerana pengumpulan dan pengurangan BTC boleh menjadi gambaran langsung sentimen HODLers dan ikan paus.

Data Glassnode menunjukkan bahawa kedudukan bersih BTC HODLer kekal positif selama lapan minggu berturut-turut sebelum turun. Dengan tren ini berterusan, saya berpendapat bahawa HODLers akan kekal bullish untuk masa yang singkat setelah separuh juga.

4. Jumlah Perdagangan Pertukaran

Elemen sosial adalah bahagian unik dari pasaran crypto, ini menunjukkan bagaimana masyarakat melihat Bitcoin dalam tempoh selepas separuh. Lanskap maklumat yang tidak kemas ini dapat memperkuat kecenderungan pelabur untuk membuat keputusan perdagangan berdasarkan sentimen mereka.

Apabila pasaran BTC dijangkakan sebagai pasaran yang menaik, lebih banyak pelabur akan memasuki pasaran dari bursa. Baki bTC di bursa baru sahaja mencapai paras terendah 6 bulan, dan kami tidak menjangkakan jumlah yang besar dalam masa terdekat (seperti FOMO berlaku pada tahun 2017). Seperti yang tercermin pada harga BTC, pedagang tidak terlalu positif seperti yang dijangkakan dalam jangka pendek.

5. Nisbah MVRV & Isyarat NVT

Nisbah MVRV membantu meramalkan harga BTC dengan memberitahu kita sama ada aset itu dinilai terlalu tinggi atau dinilai rendah daripada had pasaran semasa dengan membahagikan nilai pasaran (MV) dengan nilai yang direalisasikan (RV). Sekiranya MVRV adalah antara 0 dan 1, maka pasaran akan dinilai secara purata.

Hanya 4 hari sebelum separuh, data dari Santiment menunjukkan bahawa nisbah MVRV BTC berada pada 0.99. Bagaimana dengan hari ini? Nisbah MVRV Bitcoin lebih besar daripada 1, walaupun trend menurun selepas separuh, menunjukkan sedikit terlalu banyak dan terlalu tinggi.

Petunjuk lain juga mendedahkan bahawa pasaran Bitcoin kini terlalu tinggi. Isyarat NVT merujuk kepada Nilai Rangkaian dengan jumlah urus niaga dalam USD selama 24 jam terakhir. Bagi peniaga yang mempertimbangkan pembelian jangka pendek, model menunjukkan bahawa ada peluang untuk memperoleh keuntungan cepat berdasarkan harga yang direalisasikan dan rata-rata 200 minggu.

Pada masa ini, NVTS berada dalam arah aliran menurun.

Jadi, apa pendapat anda? Kongsi pendapat anda mengenai harga BTC dalam tempoh selepas separuh dengan kami!

Ikuti OKEx pada:

Laman web: https://www.okex.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

9c2 426 23b 558 02d 460 67b