Mingguan Teknikal OKEx: 17 Feb 2020

Sentimen di pasaran cryptocurrency yang lebih luas telah bercampur-campur setelah harga bitcoin turun dari tahap 10400 ke sekitar 9800 pada hari Isnin semasa sesi Asia. Data menunjukkan bahawa peserta pasaran dibahagikan berdasarkan tinjauan jangka pendek mereka terhadap cryptocurrency terkemuka. Tinjauan baru dari Sentix menunjukkan bahawa pelabur institusi mempunyai pandangan yang sedikit pesimis terhadap bitcoin, sementara pelabur runcit agak positif. Walau bagaimanapun, perpecahan sentimen boleh menyebabkan peningkatan turun naik harga tidak lama lagi.

Patrick Hussy, Pengarah Urusan di Sentix, mengatakan, “setiap kali munculnya perbedaan pendapat yang besar, itu menjadi menarik sesudahnya. Ini kerana salah satu kumpulan pelabur memerlukan lebih banyak penyesuaian dalam retrospeksi. Pada akhirnya, pelabur swasta sering memimpin ketika jurang bias semakin luas. “

Gambar 1: Bias Strategik Bitcoin Sentix – Inst. Vs. Rtl. (Sumber: Sentix) Gambar 2: Carta 1 jam Niaga Hadapan CME Bitcoin (Sumber: Tradingview)

Peniaga tidak akan terlepas daripada perkembangan jurang jam hadapan bitcoin CME. Niaga hadapan bitcoin CME dibuka dengan jeda satu jam pada hari Isnin, dan jeda terletak antara 10460 hingga 10080. Dalam penerbitan masa lalu kami, kami telah menunjukkan bahawa kecenderungan tinggi untuk mengisi jurang niaga hadapan bitcoin CME. Sekiranya dilihat, BTC boleh pulih ke tahap hampir 10500 sebelum perkembangan seterusnya.

Di tempat lain, kami telah melihat warna merah di sekitar, dengan ETH menyerah lebih dari 7%, sementara XRP merosot sekitar 10%. Nama yang lebih kecil seperti TRX dan ATOM turun lebih dari 10%. Kami ingin mengetengahkan jumlah carta cap pasaran ex-BTC crypto di bawah ini, yang boleh membimbangkan beberapa pemerhati altcoin. Carta tidak dapat memperoleh semula tahap rintangan pertama berhampiran 120B. Walaupun terlalu awal untuk memanggil pembalikan, tetapi kesinambungan pembetulan dapat menyebabkan keberlanjutan perhimpunan altcoin yang lebih luas dipertanyakan.

Gambar 3: Jumlah Cap Pasaran Crypto Ex-BTC (Sumber: Tradingview)

Analisis Harga

BTCUSDT

 • Dalam edisi terakhir kami dari Mingguan Teknikal, kami telah menunjukkan bahawa perhimpunan BTCUSDT mungkin perlu berehat jangka pendek sebelum merebut kembali tertinggi Oktober tahun 10500.
 • Kami percaya sokongan hujung bawah saluran semasa mestilah baik, dan retracement Fibonacci 38.2% berhampiran 9300 akan menjadi tahap sokongan yang lain.
 • Salib emas harian nampaknya dibuat, dengan purata bergerak 50 hari akan meningkat di atas purata bergerak 200 hari. Salib emas terakhir seperti itu menghasilkan perhimpunan besar-besaran dari Mei hingga Julai.
 • Walau bagaimanapun, Nisbah Panjang / Pendek BTC OKEx tetap berada di paras tertinggi YTD, yang dapat menunjukkan bahawa beberapa modal yang lebih besar telah berada dalam kedudukan pendek, dan potensi keuntungan mereka jauh lebih tinggi daripada jangka panjang.

Gambar 4: Carta Harian BTCUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview) Gambar 5: Nisbah Panjang / Pendek OKEx BTC (Sumber: OKEx)

LTCUSDT

 • LTCUSDT mungkin mula stabil ketika pasangan menguji sokongan garis arah 4 jam.
 • Pembacaan RSI menunjukkan bahawa pasangan itu mungkin berada dalam jangka masa jual berlebihan. Pada bulan lalu, harga telah pulih ketika RSI 4 jam merosot di bawah 30.
 • Selain itu, 200-MA (garis ungu) tidak dikompromikan sejak awal Januari, dan itu boleh menjadi tahap sokongan yang lain.

Gambar 6: Carta 4 Jam LTCUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview)

BSVUSDT

 • BSVUSDT telah mendekati tahap sokongan kritikal kerana pasangan ini telah menjunam lebih dari 17% pada perdagangan Asia Isnin.
 • Rendah sebelumnya di 235 boleh menjadi tahap kritikal untuk ditonton, yang juga dekat dengan 200-MA. Sekiranya dikompromikan, pembetulan selanjutnya dapat dilihat.
 • MACD juga telah melangkah lebih jauh ke kawasan negatif, dengan crossover bearish melebar, bot dianggap sebagai tanda bearish.
 • Pengunduran minat terbuka niaga hadapan BSV juga dapat menunjukkan harga mungkin mulai perlahan.

Gambar 7: Carta 6 Jam BSVUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview) Gambar 8: Kepentingan Terbuka Niaga Hadapan OKEx BSV & Jumlah dagangan (Sumber: OKEx)

XLMUSDT

 • XLMUSDT mungkin melihat penurunan yang lebih jauh setelah formasi tiga kali ganda mengesahkan sentimen menurun.
 • Walaupun harga pada awalnya mungkin stabil pada rata-rata bergerak 20 hari, namun, RSI menunjukkan bahawa pasangan itu masih belum menjual, menunjukkan bahawa mungkin ada penurunan lebih lanjut.
 • 200-MA mendekati 0,06 dapat menjadi level pertama untuk menonton, jika dikompromikan, sebelumnya rendah pada 0,0549 dapat menjadi level kunci seterusnya.

Gambar 9: Carta Harian XLMUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview)

Ikuti OKEx pada:

Laman web: https://www.okex.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

2fc 016 b48 8f1 9e8 935 a44