Pasaran Pilihan ETH Menunjukkan Sentimen Berpisah: Analisis

Gambar pilihan ETH dan EOS

Secara ringkas

  • Opsyen Ether (ETH) Open Interest (OI) telah melayang dekat paras tertinggi sepanjang masa kerana lebih banyak peniaga derivatif melompat ke kereta pilihan.

  • Pilihan boleh menjadi pilihan yang lebih baik untuk pengurusan risiko.

  • Data perdagangan menunjukkan bahawa beberapa peniaga opsyen nampaknya melihat kontrak yang lebih lama dengan yang lebih tinggi mogok, sementara kontrak yang berakhir pada bulan Jun kekal sebagai yang paling popular.

Pilihan ETH dalam fokus

Pasaran opsyen ETH mendapat perhatian baru-baru ini kerana sentimen risiko crypto kedua terbesar kebanyakannya positif sejak akhir bulan lalu. Data dari Skew menunjukkan bahawa jumlah OI pilihan ETH – jumlah nilai kontrak opsyen tertunggak yang belum diselesaikan – hanya sekitar $ 150 juta, ATH baru, memecahkan rekod sebelumnya sekitar $ 80 juta pada bulan Jun 2019.

Jumlah pilihan ETH OI mencapai ATH. Sumber: Skew

Prestasi kukuh ETH sejak sebulan lalu – terutamanya mengatasi Bitcoin (BTC) – boleh menjadi salah satu sebab di sebalik peningkatan minat dalam perdagangan derivatif ETH. Pada 8 Jun, ETH naik lebih dari 15 peratus selama 30 hari terakhir, sementara nilai BTC menurun sekitar 2 persen dalam tempoh yang sama.

ETH mengatasi BTC; Sumber: OKEx, TradingView

Opsyen berbanding niaga hadapan

Opsyen dan niaga hadapan adalah dua jenis instrumen yang paling sering digunakan di ruang derivatif. Walaupun kedua-dua jenis kontrak tersebut mempunyai beberapa persamaan, perbezaan di antara mereka dapat mempengaruhi profil risiko dan ganjaran perdagangan. Mari kita perhatikan lebih dekat apa kelebihan perdagangan yang dapat diberikan.

Risiko terurus

Kontrak opsyen mungkin kurang berisiko daripada niaga hadapan, terutama dari perspektif panjang. Ini kerana, dengan pilihan, peniaga mengetahui kemungkinan kerugian terlebih dahulu – apabila kontrak tamat, pedagang mempunyai pilihan untuk membeli atau menjual pada harga yang dipersetujui. Dengan niaga hadapan, peniaga mengambil lebih banyak risiko kerana mereka mesti membeli atau menjual aset pendasar semasa tamat – jumlah keuntungan atau kerugian ini bergantung pada harga aset pendasar.

Lebih komprehensif

Pilihan mungkin mempunyai reputasi yang rumit. Walaupun, dengan pelbagai model harga, pilihan membolehkan pelabur yang mahir memanfaatkan pandangan dan kepercayaan mereka dengan lebih berkesan dan komprehensif. Ini kerana faktor-faktor seperti pandangan mengenai aset asas, turun naik dan unjuran masa semuanya dapat mencerminkan hasil perdagangan.

Fleksibel semasa memanfaatkan

Dengan kombinasi harga mogok yang berbeza (harga di mana aset, misalnya ETH, dapat dibeli atau dijual pada masa akan datang) dan tarikh luput, kontrak opsyen memberikan fleksibiliti yang lebih tinggi daripada niaga hadapan ketika memanfaatkan. Pelabur dapat menyesuaikan leverage mereka dengan mudah mengikut profil risiko mereka. Walau bagaimanapun, dalam perdagangan niaga hadapan, leverage hanya bergantung pada keperluan margin.

Analisis data perdagangan pilihan

Data pilihan membolehkan peniaga mengekstrak maklumat berharga tentang sentimen pasaran dan pasaran dari perubahan kedudukan keseluruhan, minat terbuka dan bagaimana peniaga memilih harga mogok mereka.

Dengan harga ETH semasa kekal di bawah tanda $ 250, jenis instrumen apa yang telah digunakan oleh peniaga pilihan? Proyeksi masa apa yang mereka fikirkan? Apa yang boleh dikatakan turun naik kepada kita? Mari kita lihat.

Lebih banyak wang memasuki kontrak bertarikh lebih lama

Kami menyedari bahawa kontrak bertarikh lebih lama mendapat perhatian pasaran baru-baru ini. OI pada kontrak yang berakhir pada bulan Julai, September dan Disember telah meningkat dengan ketara pada minggu yang lalu.

Opsyen ETH OI dengan tamat tempoh. Sumber: Skew

OI yang semakin meningkat pada kontrak yang lebih lama menunjukkan bahawa sebilangan peniaga boleh mula mengambil pendekatan yang sedikit konservatif terhadap ETH, terutama dari perspektif jangka pendek.

Ini kerana kontrak yang berakhir pada bulan Jun dengan harga mogok yang sama dapat memberikan leverage yang lebih tinggi dan kos yang lebih rendah daripada kontrak yang berakhir pada bulan Disember. Walau bagaimanapun, sebilangan peniaga nampaknya lebih terbuka untuk membayar premium yang lebih tinggi untuk memasuki perdagangan ETH.

Perlu juga diperhatikan bahawa kenaikan OI pada pilihan bertarikh lebih lama juga boleh menjadi sebahagian daripada penyusunan strategi lain atau lindung nilai dari pilihan tarikh pendek lain.

Harga mogok pilihan ETH memperlihatkan sentimen perpecahan

Bagaimana peniaga pilihan memilih harga mogok mereka boleh menjadi maklumat lain yang patut dilihat. Data dari Skew menunjukkan bahawa sebahagian besar OI tertumpu pada kontrak dengan mogok pada $ 220 dan $ 280.

Opsyen ETH OI secara mogok; Sumber: Skew

Dari perspektif panggilan, jika pelabur ingin mempunyai pendedahan risiko yang lebih rendah, mereka mungkin memilih pilihan panggilan ETH – apabila pelabur mempunyai hak untuk membeli ETH pada tarikh yang ditentukan – dengan harga mogok pada atau di bawah harga tempat semasa ETH. Sementara itu, peniaga yang ingin mengambil risiko lebih tinggi mungkin memilih harga mogok di atas harga spot ETH.

Dari perspektif put – apabila pelabur mempunyai hak untuk menjual ETH pada tarikh yang ditentukan – harga mogok put option pada atau di atas harga spot lebih konservatif daripada harga mogok di bawah harga spot.

Dari data Skew, $ 220 dan $ 280 adalah harga mogok paling popular di pasaran pilihan ETH, sementara harga spot semasa adalah sekitar $ 240 pada waktu akhbar. Dari sudut pandangan, $ 220 adalah pilihan yang konservatif, kerana harga di bawah harga spot, yang bermaksud kontrak tersebut sudah ada dalam Wang (ITM) – leverage dan perubahan harga kontrak ini lebih kecil.

Walau bagaimanapun, panggilan dengan teguran $ 280 adalah untuk pedagang yang lebih menaik di ETH, kerana kontrak tersebut masih Kehabisan Wang (OTM), kerana teguran lebih tinggi daripada harga spot semasa.

Dari sudut pandang, harga mogok $ 280 lebih menyerupai pilihan yang konservatif, bagi peniaga yang menurun pada harga ETH. Beruang ETH yang lebih agresif boleh memilih dengan pemogokan $ 220 kerana mereka mempunyai leverage yang lebih tinggi dan berpotensi mendapat pulangan yang lebih tinggi.

Data tarikh luput dan harga mogok nampaknya memberitahu kita bahawa peniaga pilihan ETH a) nampaknya telah mula mempertimbangkan persediaan jangka panjang di ETH, walaupun dengan premium yang lebih tinggi dan b) nampaknya mempunyai pandangan terpisah mengenai harga ETH, kerana jumlah OI pada 220 dan 280 harga mogok sangat hampir.

Pasaran pilihan kripto berkembang

Pilihan telah banyak digunakan dalam dunia kewangan tradisional. Dengan pertumbuhan ruang derivatif crypto yang pesat, peniaga dan pelabur kini dapat memanfaatkan peningkatan pemilihan aset pendasar dalam perdagangan opsyen kripto.

Penawaran pilihan OKEx berkembang pesat – kami memperkenalkan perdagangan pilihan ETHUSD minggu lalu. EOS akan menyusul tidak lama lagi, dengan pasaran pilihan EOSUSD OKEx akan dibuka akhir bulan ini.

Penafian: Bahan ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau juga ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan anda dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

96e 08f 333 dc7 c79 148 179