Yearn dieksploitasi setelah Elon Musk mengalahkan Dogecoin, dan yuran Ethereum mencapai tahap tertinggi

Berita Minggu – Kisah terbesar di dunia cryptocurrency minggu ini

Minggu ini, seperti biasa, merupakan aktiviti penting dalam industri blockchain dan cryptocurrency. Kami melihat Yearn dieksploitasi berjuta-juta dolar dalam beberapa minit sementara lonjakan permintaan untuk kewangan terdesentralisasi telah menghantar yuran rangkaian Ethereum ke tahap tertinggi. Elon Musk juga membuang rujukan Bitcoin dari bio Twitternya yang menyokong tweet mengenai Dogecoin.

Inilah semua yang perlu anda ketahui mengenai kisah-kisah ini, dan banyak lagi, dalam edisi minggu ini Berita OKEx Insight Minggu Ini.

Eksploitasi Yearn menyebabkan kerugian $ 2.8 juta dalam 10 minit

Lewat Khamis malam, platform kewangan terdesentralisasi Yearn Finance adalah dieksploitasi. Walaupun dikurangkan kira-kira 10 minit, $ 2.8 juta hilang dari penyerang sementara peti besi kehilangan $ 11 juta.

Pengambilan utama

 • Yearn adalah platform terkenal di ruang DeFi, dan ia mengadakan banyak perkongsian. Eksploitasi itu pasti akan merugikan – sekurang-kurangnya, buat sementara waktu – projek itu, yang sejak kebelakangan ini mempunyai perbahasan tadbir urus sendiri.
 • Eksploitasi tersebut terjadi pada saat token pemerintahan DeFi melonjak naik dalam penilaian. Berita mengenai masalah Yearn tidak banyak menghentikan pertumbuhan token lain dengan segera.
 • Serangan itu sangat rumit dan boleh menimbulkan keraguan mengenai keselamatan platform DeFi lain yang mapan.

Harga YFI menyaksikan turun naik segera setelah eksploitasi. Sumber: OKEx

Elon Musk mengeluarkan Bitcoin dari bio, mengalahkan Dogecoin

Elon Musk mengeluarkan "#bitcoin" hashtag dari bio Twitternya pada hari Khamis sebelum menyiarkan siri tweet mengenai Dogecoin. Kenaikan harga untuk DOGE segera berlaku tetapi gagal mencapai tahap tertinggi baru-baru ini berikutan lonjakan yang berkaitan dengan Wall Street Bets.

Pengambilan utama

 • Sokongan Twitter-bio Musk terhadap Bitcoin tidak lama, tetapi itu tidak bermakna dia tidak berminat. Pengasas Tesla yang penuh teka-teki menyebut dalam pertemuan Clubhouse bahawa dia melihat potensi dalam cryptocurrency terkemuka.
 • Sebilangan orang dalam industri blockchain mendapati kebiasaan Twitter Musk – terutamanya, tweet Dogecoin-nya tidak senonoh dan berbahaya bagi pelabur runcit.

Harga DOGE mengalami minggu yang sangat tidak stabil. Sumber: OKEx

Ruffer menjual 40% pendedahan BTC dengan keuntungan $ 650 juta

Ruffer didedahkan penjualan kira-kira 40% daripada jumlah pendedahan BTC pada hari Rabu dengan keuntungan $ 650 juta. Firma pengurusan pelaburan bernilai berbilion dolar itu membeli duit syiling pada November 2020 dan masih mengekalkan pendedahan bernilai kira-kira $ 700 juta kepada cryptocurrency terkemuka.

Pengambilan kunci

 • Sebagai pelabur institusi, perdagangan Ruffer yang berjaya mungkin memberi isyarat bahawa pemain yang besar juga mungkin bersedia mengambil keuntungan setelah kenaikan harga BTC yang luas – berbanding hanya menahan keseluruhan pendedahan mereka untuk jangka panjang.

Purata yuran Ethereum ditetapkan tinggi sepanjang masa

Dengan minat terhadap kewangan terdesentralisasi dan token berasaskan Ethereum meningkat, yuran transaksi purata pada lapisan asas yang disebutkan di atas telah mencapai tahap tertinggi sepanjang masa yang baru melebihi $ 20.

Pengambilan utama

 • Pengguna Ethereum dan peserta DeFi menganggap yuran transaksi buruk pada musim panas lalu, ketika minat terhadap kewangan yang terdesentralisasi benar-benar meningkat. Sekarang, yuran pada dasarnya adalah dua kali ganda dari yang sebelumnya "Musim panas DeFi."
 • Banyak yang mempersoalkan kekurangan skalabilitas Ethereum dan bertanya-tanya bagaimana keberlangsungan rangkaian itu "masa depan kewangan."
 • Penambang Ethereum adalah penerima faedah terbesar dari kenaikan kos transaksi.
 • Pengguna runcit yang lebih kecil berharga dari bursa yang terdesentralisasi, seperti Uniswap dan SushiSwap.

Bayaran transaksi rata-rata di rangkaian Ethereum melambung tinggi. Sumber: Kerusi Blok

Guggenheim CIO menaikkan sasaran BTC kepada $ 600,000

Scott Minerd dari Guggenheim Partners telah meningkatkan ramalan harganya untuk BTC sehingga $ 600,000 setiap duit syiling. Ketua pegawai pelaburan firma pelaburan bernilai berbilion dolar itu menjadikan sasaran ini disemak semula di wawancara dengan CNN pada hari Selasa.

Pengambilan utama

 • Walaupun sasaran jangka panjang, Minerd percaya bahawa penyertaan institusi pada masa ini tidak mencukupi untuk menyokong tahap harga semasa di bawah $ 40,000 setiap duit syiling.
 • Walaupun begitu, sentimen Minerd adalah satu lagi contoh BTC menjadi lebih diterima sebagai aset yang layak dilaburkan dari pelabur institusi dan individu bernilai bersih.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me