Peniaga Derivatif: Minat yang lebih tinggi pada ETH daripada BTC

Jalan-jalan utama

  • Pasaran derivatif baru-baru ini menunjukkan minat yang lebih tinggi terhadap ETH daripada BTC, kerana peniaga kelihatan lebih bersedia untuk bertaruh pada crypto kedua terbesar.
  • Data juga menunjukkan bahawa trend semasa ETH lebih cenderung untuk mengekalkan.
  • BTC peniaga derivatif nampaknya bermain selamat daripada bersikap spekulatif.

Wang baru masuk ke pasaran ETH

Perubahan minat terbuka adalah petunjuk penting untuk menunjukkan jika ada wang baru masuk ke pasaran. Data dari Skew menunjukkan bahawa minat terbuka agregat sebanyak ETH niaga hadapan dan pertukaran telah meningkat dengan stabil sejak pertengahan Mei, jumlahnya telah mencapai tahap tertinggi dalam sebulan. Peningkatan minat terbuka juga dapat menunjukkan bahawa tren pasaran yang ada dapat mendapat momentum. Oleh itu kemungkinan akan berterusan.

Berbeza, BTC niaga hadapan dan minat terbuka swap pada OKEx agak mengekalkan tahap semasa. Walaupun kami tidak menjangkakan penurunan mendadak BTC OI dalam jangka pendek, trend menurun nampaknya berlaku. Walaupun penurunan OI hanya boleh menjadi sebahagian daripada gambar, pasaran nampaknya enggan bertaruh BTC harga pada masa ini.

Gambar 1a: Niaga Hadapan ETH & Tukar OI pada OKEx Rajah 1b: Niaga Hadapan BTC & Tukar OI pada OKEx

Sumber: Skew

Volatilitas tersirat ETH tetap stabil sementara penurunan BTC

Turun naik yang tersirat dapat memberikan gambaran pasaran yang lebih luas. Kami melihatnya ETHIV telah pulih dan agak stabil setelah kejatuhan 20 Mei, di situlah ETHUSDT gagal mengamankan 215 tahap dan berundur ke 206 kawasan.

Sebaliknya, IV dari BTC baru-baru ini agak berubah-ubah, terutamanya bitcoin, yang sekali lagi menghadapi penolakan yang kuat pada tahap 10000.

Mingguan Teknikal OKEx menekankan bahawa cryptos utama suka BTC dan ETH gagal menembusi tahap rintangan utama (BTC: 10000; ETH: 220). Memandangkan bahawa crypto pertama dan kedua kedua-duanya tidak dapat menembusi tahap rintangan penting mereka, apa yang dapat diberitahu oleh IV kepada kita adalah bahawa ETH nampaknya agak menguntungkan atau, paling tidak, lebih rela dipertaruhkan oleh peniaga. Sebaliknya, penurunan dari BTCIV boleh menyiratkan bahawa peniaga mungkin masih belum jelas mengenai arah jangka pendek crypto.

Rajah 2a: Volatilitas Tersirat ETH Rajah 2b: Volatiliti Tersirat BTC

Sumber: Skew

Asas pertukaran ETH positif, BTC negatif

Asasnya adalah perbezaan antara harga spot dan harga hadapan. Sekali lagi, permintaan dan penawaran produk jangka pendek adalah faktor utama yang dapat mengubah asasnya. Asas positif bermaksud peniaga bersedia membayar premium untuk membeli niaga hadapan. Demikian juga, asas negatif bermaksud niaga hadapan diperdagangkan dengan potongan harga, yang bermaksud harga niaga hadapan lebih rendah daripada spot.

Data dari Skew menunjukkan bahawa asas dari ETHUSD pertukaran pada OKEx terutama pada sisi positif, sementara asas BTCUSD pertukaran seolah-olah mula mengambil giliran sebentar tadi. Walaupun asasnya kadang-kadang boleh berubah-ubah, pedagang harus mengawasi perubahan dasar.

Gambar 3a: Pertukaran OKEx ETHUSD – Gambar 3b: Pertukaran OKEx Coinbase ETHUSD Dasar BTCUSD – Pertukaran Coinbase BTCUSD

Sumber: Skew

Kebarangkalian sama untuk memecahkan rintangan utama pada bulan Jun untuk ETH dan BTC

Data pasaran pilihan selalu dapat memberikan warna pasaran bagi pedagang dan pelabur untuk menilai pendekatan peserta pasaran lain, dan bilangan kebarangkalian mungkin menarik.

Seperti yang telah kita sebutkan sebelumnya dalam artikel ini, kedua-duanya BTC dan ETH baru-baru ini ditolak oleh tahap rintangan utama mereka. Walaupun data di atas dapat menunjukkan pedagang telah lebih bersedia untuk bertaruh ETH, namun, pasaran pilihan menunjukkan bahawa kebarangkalian untuk ETH berada di atas 220 pada akhir bulan Jun adalah sekitar 28%, sementara kemungkinan untuk BTC berada di atas 10000 pada akhir bulan Jun adalah sekitar 29%.

Dengan kata lain, pasaran opsyen nampaknya mempercayai bahawa terdapat hanya 1/3 kemungkinan dua kripto terkemuka akan mematahkan dua rintangan utama yang disebutkan pada akhir bulan Jun. Perlu diingat bahawa nombor kebarangkalian sentiasa berubah mengikut keadaan pasaran.

Rajah 4a: Prob. dari ETH melebihi x $ setiap tempoh matang. Rajah 4b: Prob. Dari BTC melebihi x $ untuk tempoh matang

Sumber: Skew

Nisbah Putaran / Panggilan BTC tertinggi dalam 6 bulan

Kami telah membuat liputan BTCNisbah put / call sebelum bitcoin separuh. Kami percaya bahawa nisbah put / call yang meningkat menunjukkan bahawa peniaga pilihan telah menumpukan perhatian untuk melindungi risiko penurunan BTC harga, bukannya menetapkan untuk perdagangan spekulatif.

Sejak BTC telah melayang di dekat tahap 9000, nisbah put / call telah melonjak ke tahap di mana BTC telah mencecah 10000 pada awal Mei. Itu dapat menunjukkan bahawa peniaga pilihan mungkin tidak menjangka a BTC kenaikan harga pada tahap semasa.

Gambar 5: Nisbah Put / Panggilan BTC

Sumber: Skew

Pengarang: Cyrus Ip

Penganalisis Penyelidikan, OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

3c3 0ec 491 820 9ac d23 0a3