Bitcoin mengatasi aset utama YTD tetapi mempunyai ruang untuk lebih banyak daripada pendekatan separuh: Analisis

– Bitcoin (BTC) mengatasi kebanyakan kelas aset utama dengan pulangan YTD 22.61 peratus.

– Minat terbuka di pasaran derivatif tidak meningkat seiring dengan ukuran kenaikan ini.

– Kenaikan mendadak disebabkan oleh pembelian spot sebenar, terutamanya di pasaran A.S..

– Jumlah penawaran stablecoin mendekati $ 10 bilion, dengan USDT menyumbang $ 6.4 bilion.

Setelah tujuh minggu berturut-turut, Bitcoin akhirnya berjaya menembusi $ 9.000 pada 29 April, meningkat lebih daripada 13 peratus pada hari itu, seperti data dari Indeks Harga BTC OKEx.

Kenaikan mendadak dalam harga Bitcoin juga sesuai dengan pasaran kewangan tradisional, seperti Minyak mentah WTI meningkat lebih daripada 20 peratus pada hari itu, dan Saham A.S. juga mencatatkan keuntungan.

Bitcoin mengatasi kebanyakan kelas aset utama

Dengan harga tinggi semalam, pada $ 9,464, Bitcoin naik hampir 150 peratus dari paras terendah 13 Mac pada $ 3,830. Lebih-lebih lagi, aset digital terkemuka telah mencatat keuntungan YTD yang mengagumkan sebanyak 22.61 peratus, jauh lebih tinggi daripada S&P 500, emas dan aset lain.

Sebagai perbandingan, walaupun pemulihan 30 persen sejak bahagian bawah baru-baru ini, S&P 500 masih -8,98 peratus YTD. Hanya Perbendaharaan A.S. yang berprestasi sedikit lebih baik daripada Bitcoin, kerana penurunan kadar faedah dan pengejaran aset selamat yang didorong oleh panik di tengah-tengah krisis kewangan global.

BTC vs S & amp; P500Bitcoin vs kelas aset utama YTD (data pada 29 April 2020). Sumber: Tradingview, OKEx

Minat Terbuka belum meningkat

Dengan masa kurang dari dua minggu lagi hingga Bitcoin yang dinanti-nantikan, kami sekali lagi menyaksikan peningkatan turun naik pasaran. 29 April adalah hari perdagangan paling aktif sejak pertembungan pertengahan Mac, dan jumlah niaga hadapan yang diperdagangkan di bursa mencapai $ 30 bilion, seperti data dari Skew, yang dipetakan di bawah.

Niaga Hadapan BTCNiaga Hadapan BTC – Jumlah Harian Gabungan. Sumber: Skew

Walau bagaimanapun, minat terbuka derivatif (OI) tidak meningkat dengan mengambil kira ukuran kenaikan. Ini menunjukkan bahawa pelaku pasaran berhati-hati dalam hal derivatif kerana agregat OI semasa $ 2.5 bilion atau lebih masih jauh dari puncak 14 Februari $ 5.4 bilion.

Minat Terbuka BTCNiaga Hadapan BTC – Minat Terbuka Gabungan. Sumber: Skew

Pembelian spot mendorong harga lebih tinggi

Lonjakan pada 29 April didorong oleh pembelian spot, terutama di pasaran A.S. Harga Bitcoin di bursa yang berfokus di Asia, seperti OKEx, Huobi dan Binance, menunjukkan premium negatif yang signifikan berbanding dengan harga spot Coinbase.

Pada masa yang sama, premium Future Quarterly OKEx BTC kekal rendah – hanya sekitar $ 20 harga spot, seperti data perdagangan OKEx. Sebaliknya, kali terakhir Bitcoin diperdagangkan hampir $ 9,000, pada bulan Mac 2020, premiumnya melebihi $ 400.

Perbandingan Harga BTCPremium antara harga spot OKEx / Huobi / Binance BTC dan harga Coinbase BTC.

Duduk atas wang tunai

Kenaikan harga Bitcoin baru-baru ini disertai oleh peningkatan penerbitan stablecoin. Jumlah bekalan stablecoin kini hampir $ 9.68 bilion, seperti data dari The Block. Stabilcoin terbesar, Tether (USDT), menyumbang 82.8 peratus daripadanya. Sebagai perbandingan, pada 11 Mac, penawaran USDT sekitar $ 6 bilion.

Peningkatan dalam penerbitan stablecoin menunjukkan aliran masuk modal baru, kerana stablecoin kekal, dalam banyak keadaan, kaedah terpantas dan paling mudah untuk membeli aset digital. Tepat sebelum kenaikan harga pada 29 April, jumlah alamat yang menghantar atau menerima Tether yang berpusat di ERC-20 mencapai tahap tertinggi 8 bulan.

Dompet Aktif TetherBilangan alamat yang menghantar atau menerima ERC-20 Tether. Sumber: Santiment

Harga Bitcoin kelihatan jangka pendek

Melangkah ke hadapan, ketika kita menghampiri separuh ganjaran blok – akan berlaku 12 Mei – momentum kenaikkan BTC dijangka berterusan, walaupun penolakan dilihat pada 30 April.

Naratif separuh adalah penarik ramai bagi peniaga. Sebagai CEO OKEx Jay Hao memberitahu The Block awal bulan ini, bursa mencatatkan pertumbuhan yang dianggarkan 1.7 peratus pada awal bulan Mac.

Dari segi teknikal, kami kini berada di zon menarik. Penembusan harga di atas rintangan $ 9,500 mungkin menyaksikan lonjakan cepat ke $ 10,000 dan lebih tinggi, sementara kegagalan yang berterusan untuk menembusi tahap ini dapat menyaksikan pengujian semula harga menyokong antara $ 8,000 dan $ 8,500.

Carta Teknikal BTCHarga Indeks OKEx BTC. Sumber: TradingView

Ikuti OKEx pada:

Twitter:

Telegram:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

09c 98b b7e f3d a7b 5bc cce